Tweedehandswagen kopen? Waak erover dat vorige eigenaar gedeconnecteerd is

Steeds meer automobilisten hebben applicaties waarmee ze in verbinding staan met hun wagen. Daarop kunnen ze bijvoorbeeld zien hoeveel km er op de teller staat, wat hun brandstofverbruik is, wanneer er een volgend onderhoud moet gebeuren of nog hoeveel brandstof er in de tank zit. Voor elektrische wagens wordt er vaak beroep gedaan op een applicatie die aangeeft hoever men nog kan rijden vooraleer te moeten laden.

Mobiliteitsorganisatie Touring waarschuwt nu kopers van tweedehandswagens om erover te waken dat de vorige eigenaar niet meer geconnecteerd is met het voertuig, want dat wordt wel eens vergeten en kan problemen meebrengen op het vlak van privacy en veiligheidsrisico’s.

Dat een en ander niet veilig is wordt aangetoond door het feit dat, als de vorige eigenaar nog verbonden is met het voertuig, hij of zij van op afstand kan zien waar het voertuig zich bevindt en de route volgen. De auto kan ook geopend en zelfs gestart worden door de vorige eigenaar. Men doet er dus als koper van een tweedehandsvoertuig goed aan om te eisen dat de vorige eigenaar (de verkoper) in de verkoopovereenkomst bevestigt dat al zijn of haar connecties met het voertuig worden gedeactiveerd, aldus Touring.

 “Een test van onze Duitse zusterorganisatie ADAC op vier elektrische voertuigen toont aan dat het menu op de boordcomputer niet aangeeft wie geconnecteerd is met de auto”. Volgens Touring is het nochtans wenselijk dat deze mogelijkheid bestaat, zodat de info voor de nieuwe eigenaar transparant wordt.

Touring vraagt aan de constructeurs om het mogelijk te maken dat de nieuwe koper van een tweedehandswagen via het scherm en het keuzemenu kan zien wie er met het voertuig is verbonden. “Zo kan bijvoorbeeld het aantal aan de auto verbonden sleutels worden weergegeven, zodat de nieuwe koper kan zien of wel alle sleutels hem of haar correct worden overgedragen. Het is blijkbaar ook niet makkelijk om de geconnecteerde personen uit het systeem te halen: bij een van de wagens moest de autoconstructeur gecontacteerd worden om de vorige eigenaar te de-connecteren. De nieuwe eigenaar zou, via het terugzetten van de fabrieksparameters alle met het voertuig verbonden gebruikers moeten kunnen de-connecteren of alle verbonden apps wissen zonder tussenkomst van de verkoper”.

Touring vraagt dus aan de constructeurs om ervoor te zorgen dat elke koper van een tweedehandsvoertuig de controle krijgt over de geconnecteerde applicaties en een toegang tot de historiek van het voertuig.