65% van de fietspechgevallen zijn elektrische fietsen

Tijdens deze Week van de Mobiliteit gaat pechverhelper Touring in op de aanzienlijke toename van het aantal fietspechgevallen in ons land. “We willen mensen aanmoedigen goed op hun fiets te passen om het ongemak van pech langs de weg te voorkomen. 65% van de fietspechgevallen betreft elektrische fietsen”.

Sinds 2021 registreert Touring een gestage stijging van het aantal interventies voor fietspech. “In 2021 werden meer dan 2.300 pechverhelpingen uitgevoerd, een cijfer dat steeg tot 3.188 in 2022. In de eerste acht maanden van 2023 werden al bijna 2.300 interventies uitgevoerd, wat wijst op een gestage opwaartse trend van meer dan 30% in twee jaar tijd. Terwijl er in december en januari gemiddeld 4 tot 5 pechgevallen per dag zijn, zijn er in de zomermaanden dagelijks 3 keer zoveel”.

Deze toename van het aantal fietspechgevallen valt samen met een toename van het gebruik van de fiets als vervoermiddel, zowel voor woon-werkverkeer als voor vrijetijdsbesteding, aldus Touring. “Belgen kiezen steeds vaker voor tweewielers voor langere verplaatsingen, wat het belang onderstreept van het in goede staat houden van de fiets. De ketting, remmen, banden en andere essentiële onderdelen verdienen aandacht. Er verschijnen steeds meer bakfietsen of fietsen met kinderzitjes rond scholen met 1 of meer kinderen aan boord. Het is dus ook belangrijk voor de veiligheid van de kinderen om een fiets te hebben die in goede staat is”.

In het kader van de Week van de Mobiliteit nodigt Touring daarom alle fietsers, zowel individuen als gezinnen, uit om van de gelegenheid gebruik te maken om proactief stappen te ondernemen om hun vervoermiddel te onderhouden. “Op die manier vermindert men het risico op pech en verzekert men de veiligheid van alle weggebruikers”.

Touring: De mobiliteitsweek is het perfecte moment om mensen te herinneren aan het belang van preventief onderhoud van hun fiets. “Fietsen is voor veel Belgen de favoriete mobiliteitskeuze geworden. Gezien de alarmerende stijging van het aantal fietspechgevallen, moedigen we fietsgebruikers aan om langer zorg te dragen voor hun machines. Dit betekent regelmatig en preventief onderhoud. Op die manier vermindert men het risico op pech en verzekert men de veiligheid van alle weggebruikers”. Touring moedigt fietsers ook aan om de basisbeginselen van fietsreparatie te leren, onderhoudsaanbevelingen op te volgen en deel te nemen aan lokale reparatieworkshops.

Touring biedt advies en hulpmiddelen op haar website om fietsers te helpen hun fiets in goede staat te houden. Ga voor meer informatie over fietsonderhoud naar de officiële website van Touring.