Image
Lissabon

Zin in een weekendje Lissabon ? Hier een lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.

De Moren regeerden ruim 450 jaar over de stad waardoor de Arabische invloeden duidelijk zichtbaar zijn in het straatbeeld. Het duurde tot de 12de eeuw voor de Christenen de stad weer in handen kregen en ook dié invloeden zijn duidelijk zichtbaar. Die diverse culturele overheersingen leverden een boeiend patrimonium op.

Lissabon heet dan wel een ‘kleine hoofdstad’ te zijn, toch was het hier dat Vasco da Gama van wal stak en de wereld veroverde. Hij exporteerde behalve de Portugese cultuur ook de taal die tot op vandaag wereldwijd door ruim 200 miljoen mensen wordt gesproken. Wie een weekendje Lissabon plant, dient twee wijken te onthouden: Bairro Alto (de hoge stad) en Baixa (de benedenstad). Van Bairro Alto is het een kleine wandeling omlaag naar Chiado, een wijkje waar vooral jongeren samenkomen in gezellige cafés, restaurantjes en bars. Chiado grenst op zijn beurt aan Carmo, het deel van de stad waar het mooiste erfgoed kan bezocht worden. Van Carmo kun je met een bijzondere lift, ontworpen door een leerling van Gustave Eiffel, naar Baixa.

Baixa is the place to be als je wil gaan shoppen. Vergeet echter ook zeker niet om aan de oevers van de Taag te gaan wandelen. In de buurt van de Torre de Belém heb je een prachtig zicht op de Ponte 25 de Abril, een imposante hangbrug. Iets verderop vind je het Parque das Nações, een moderne wijk die gebouwd werd naar aanleiding van Expo 98. In tegenstelling tot vele andere wereldsteden is Lissabon er hier wél in geslaagd om dit woongebied springlevend te houden.

Meer info: www.visitlisboa.com

Lissabon in cijfers

 • Ca. 600.000 inwoners, inclusief de buitenweken: 1,9 miljoen
 • De Vasco da Gama brug is met zijn 17 km de langste brug in Europa
 • 1755: het jaar dat Lissabon door een zware aardbeving en een tsunami werd getroffen

Vliegtuig: Meerdere vluchten per dag tussen België en Lissabon. Vanaf de luchthaven rijdt de Aerobus elke 20 à 30 minuten naar het centrum van de stad. Een kaartje kost 3,5 euro maar is voor de rest van de dag geldig op het OV. Er is ook een metro die jou voor 1,40 euro in ca. 25 minuten naar het stadscentrum brengt en wie de taxi neemt, is 20 minuten onderweg. Tarief: ca. 15 euro. Opgelet evenwel: taxichauffeurs reken een extra aan voor bagage.

10 must sees

 1. Vasco da Gama brug
 2. Parque das Nações
 3. Historisch centrum
 4. Ponte 25 de Abril
 5. Tram 28
 6. Fado
 7. Shopping
 8. Cruise op de Taag
 9. Pastéis de Belém
 10. De aquaduct
Deel deze inhoud