Image

Zin in een weekendje Lissabon? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.

De Moren regeerden ruim 450 jaar over de stad, waardoor de Arabische invloeden duidelijk zichtbaar zijn in het straatbeeld. Het duurde tot de 12de eeuw voor de Christenen Lissabon weer in handen kregen, en ook dié invloeden zijn duidelijk zichtbaar. Die diverse culturele overheersingen leverden een boeiend patrimonium op.

Lissabon
De oude trammetjes zijn een attractie op zich. © Dario Ciraulo | Bron: Unsplash


Lissabon heet dan wel een ‘kleine’ hoofdstad te zijn, toch was het hier dat Vasco da Gama van wal stak en de wereld veroverde. Hij exporteerde naast de Portugese cultuur ook de taal, die tot op vandaag wereldwijd door ruim 250 miljoen mensen gesproken wordt.

Wie een weekendje Lissabon plant, dient twee wijken te onthouden: Bairro Alto (de hoge stad) en Baixa (de benedenstad). Van Bairro Alto is het een kleine wandeling omlaag naar Chiado, een wijkje waar vooral jongeren samenkomen in gezellige cafés, restaurantjes en bars. Chiado grenst op zijn beurt aan Carmo, het deel van de stad waar het mooiste erfgoed te zien is. En van Carmo kan je met een bijzondere lift, ontworpen door een leerling van Gustave Eiffel, naar Baixa.

Baixa is the place to be als je wil gaan shoppen. Maar vergeet zeker niet om aan de oevers van de Taag te gaan wandelen. In de buurt van de Torre de Belém heb je een prachtig zicht op de Ponte 25 de Abril, een imposante hangbrug. Iets verderop vind je het Parque das Nações, een moderne wijk die gebouwd werd naar aanleiding van Expo 98. In tegenstelling tot veel andere wereldsteden is Lissabon er wél in geslaagd om dit woongebied springlevend te houden.

Meer info: www.visitlisboa.com


Lissabon in cijfers

 • Ca. 548.000 inwoners
 • De Ponte 25 de Abril is met zijn 2,3 km de langste hangbrug in Europa
 • 1755 is het jaar dat Lissabon door een zware aardbeving en een tsunami getroffen werd

Vliegtuig: Er zijn meerdere vluchten per dag tussen België en Lissabon. Vanaf de luchthaven rijdt de Aerobus elke 20 à 30 minuten naar het centrum van de stad. Een kaartje kost 4 euro en is voor de rest van de dag geldig op het openbaar vervoer. Er is ook een metro die jou in ca. 25 minuten naar het stadscentrum brengt. En wie de taxi neemt, is 20 minuten onderweg. Maar opgelet: taxichauffeurs rekenen extra aan voor bagage.


10 must-do’s

 1. Mosteiro dos Jerónimos
 2. Parque das Nações
 3. Torre de Belém
 4. Riviercruise op de Taag
 5. Tram 28
 6. Luisteren: fado
 7. Shopping
 8. Ponte 25 de Abril
 9. Proeven: pastéis de Belém
 10. Aquaduct


Ontdek ook de andere citytripbestemmingen in Europa.


Praktisch: bijstand voor één enkele reis

Geniet met een gerust hart van je citytrip. De tijdelijke bijstandsformule Touring Explore biedt je wereldwijde dekking vanaf € 10/persoon per reis.

Ontdek ook onze andere formules voor wereldwijde reisbijstand en onze annulatieverzekeringen.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.