Image
Stockholm

Zin in een weekendje Stockholm? Hier een lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.

Net buiten de stad liggen de zogeheten ‘scheren’, kleine eilandjes die samen de scherenkust vormen. Tijdens de zomer zijn de ruim 25.000 kleine eilandjes (sommigen spreken van 30.000 en meer) goed te zien vanuit het vliegtuig (afhankelijk van de aangevlogen route). Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er tijdens de zomer heel wat beweging is op het water; veel Zweden hebben overigens een tweede verblijf of een zomerhuisje op die eilandjes.

Wat de stad zelf betreft, is het van oorsprong middeleeuwse Gamla Stan de grootste toeristische trekpleister. Het is heerlijk verdwalen in de kleine straatjes waar de huizen vaak in een felle kleur zijn geschilderd. In Gamla Stan bevindt zich ook het Koninklijk Paleis. Andere must see is het Vasamuseum waarin de Vasa wordt bewaard. Dit 17de eeuwse oorlogsschip vertrok veel te zwaar beladen vanuit Stockholm en zonk quasi onmiddellijk na het afmeren. In 1960 werd het geborgen en werd er een museum omheen gebouwd.

De beroemdste Stockholmer is wellicht Alfred Nobel maar recentere grote Stockholmers zijn de heren Zenström en Ek die respectievelijk Skype en Spotify aan de wereld schonken. Ook het wereldberoemde spel Minecraft werd in Stockholm bedacht en dat zien veel Zweden dan ook graag als hét bewijs dat deze stad de creativiteit stimuleert. Wie geen technologische knobbel heeft, herkent wellicht de volgende bekende Stockholmers: Greta Garbo, Ingrid Bergman en Benny Andersson van ABBA. En bijna vergeten: Ikea is ook Zweeds en de grootste winkel ter wereld bevindt zich in, jawel, Stockholm. 

Meer info: www.visitstockholm.com

 

Stockholm in cijfers

 • 900.000 inwoners
 • 14 eilanden, 57 bruggen, meer dan 70 musea
 • tot 21 uren daglicht tijdens de zomer

Vliegtuig: Meerdere vluchten per dag vanuit België. Vanaf de Zweedse luchthaven Arlanda zijn er Flygbussarna bussen die elke 20 à 30 minuten vertrekken. Reistijd: 20 minuten, kostprijs: 75 Zweedse Kronen (ca. 8,5 euro). Wie liever de taxi neemt is ongeveer even lang onderweg en betaalt 350 Zweedse Kronen of omgerekend zo’n 40 euro.

 

10 must sees

 1. Vasamuseum
 2. Stadshuset
 3. Koninklijk Paleis
 4. Djurgården
 5. Nobelmuseet
 6. Cruise door de archipel
 7. Kunst in de metro
 8. Kulturhuset Stadsteatern
 9. Designwinkels
 10. ABBA
Deel deze inhoud