Image

Zin in een weekendje Stockholm? Hier is een inspirerend lijstje met niet te missen bezienswaardigheden.

Net buiten Stockholm liggen de zogeheten ‘scheren’, kleine eilandjes die samen de scherenkust vormen. Bij mooi weer zijn de ruim 25.000 eilandjes goed te zien vanuit het vliegtuig (afhankelijk van de aangevlogen route). Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er tijdens de zomer heel wat beweging is op het water. Veel Zweden hebben trouwens een tweede verblijf of een zomerhuisje op zo’n eiland.

Stockholm
Absolute must-do: Gamla Stan met zijn kleine straatjes. © Raphael Andres | Bron: Unsplash


Wat de stad zelf betreft, is het van oorsprong middeleeuwse Gamla Stan de grootste toeristische trekpleister. Het is heerlijk verdwalen in de kleine straatjes waar de huizen vaak in een felle kleur geschilderd zijn. In Gamla Stan bevindt zich ook het Koninklijk Paleis. Een andere must-see is het Vasamuseum, waarin de Vasa wordt bewaard. Dit 17de eeuwse oorlogsschip vertrok veel te zwaar geladen vanuit Stockholm en zonk quasi onmiddellijk na het afmeren. In 1960 werd het geborgen en werd er een museum omheen gebouwd.

De beroemdste Stockholmer is wellicht Alfred Nobel. Maar recentere grote Stockholmers zijn de heren Zenström en Ek, die respectievelijk Skype en Spotify aan de wereld schonken. Ook het wereldberoemde spel Minecraft werd in Stockholm bedacht. En dat zien veel Zweden graag als hét bewijs dat deze stad de creativiteit stimuleert. Wie geen technologische knobbel heeft, herkent wellicht de volgende bekende Stockholmers: Greta Garbo, Ingrid Bergman en Benny Andersson van ABBA. En bijna vergeten: ook Ikea is Zweeds, en de grootste winkel ter wereld bevindt zich in, jawel, Stockholm.

Meer info: www.visitstockholm.com


Stockholm in cijfers

 • 975.000 inwoners
 • 14 eilanden, 57 bruggen, meer dan 50 musea
 • tot 21 uren daglicht tijdens de zomer


Vliegtuig:
Er zijn vanuit België meerdere vluchten per dag. Vanaf de Zweedse luchthaven Arlanda zijn er Flygbussarna, bussen die elke 20 à 30 minuten vertrekken. Reistijd: 20 minuten, kostprijs: 129 Zweedse Kronen (ca. 11,5 euro). Voor alle andere transportmogelijkheden verwijzen we naar de website van de luchthaven.


10 must-do’s

 1. Vasamuseum
 2. Stadshuset
 3. Koninklijk Paleis
 4. Gamla Stan
 5. Nobel Prize Museum
 6. Cruise door de archipel
 7. Kunst in de metro
 8. Kulturhuset Stadsteatern
 9. Södermalm
 10. ABBA The Museum


Ontdek ook de andere citytripbestemmingen in Europa.


Praktisch: bijstand voor één enkele reis

Geniet met een gerust hart van je citytrip. De tijdelijke bijstandsformule Touring Explore biedt je wereldwijde dekking vanaf € 10/persoon per reis.

Ontdek ook onze andere formules voor wereldwijde reisbijstand en onze annulatieverzekeringen.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.