Image
Kerstcarrousel

Winkelen voor de feestdagen gebeurt vaak last minute, maar sommige mensen nemen er graag de tijd voor en plannen het minutieus in of trekken zelfs de grens over. Deze vier steden zijn erg verschillend, maar staan stuk voor stuk garant voor unieke cadeautjes!

1. Op de koppen lopen in Londen

De Britse metropool ontpopt zich tijdens deze weken tot een stad die de shopper in ons niet onberoerd laat. Sterker nog: zelfs niet-shoppers blijven niet immuun voor zoveel kerstgeweld. Ook de Belg is er niet ongevoelig voor, en dankzij de Eurostar is zo’n trip geen ingewikkelde onderneming. ’s Ochtends vroeg op en ’s avonds laat terug? Het kan. Bijkomend voordeel van de trein: je kunt met heel veel pakjes en zakjes comfortabel huiswaarts sporen.

Wie de human madness van dichtbij wil meemaken, zoekt Oxford Street en Regent Street op. Aan veel winkels is het aanschuiven en voor sommige loont dat ook de moeite. Zoals bij speelgoedwinkel Hamleys.

Nog meer gekte heerst er in en nabij Harrods. Ga ’s avonds of bij valavond, want de duizenden lichtjes op de gevels van het statige gebouw wil je beslist vereeuwigen op Instagram.

Over sfeer gesproken: de (drukke) buurt van Covent Garden is eveneens een klassieker. Wandel naar de grote Piazza en beleef kerstmis op ouderwetse wijze: glühwein, gepofte kastanjes en meer van dat fraais. In de prachtige kerstboom fonkelen meer dan 30.000 lichtjes

Helemaal uit de bol gaan kan in Hyde Park tijdens Winter Wonderland (nog tot 5 januari 2020). Topattracties verzekerd waaronder het grootste mobiele reuzenrad ter wereld, diverse ijsattracties waaronder ‘Paddington on Ice’, circussen, ijsbars en nog veel meer winterpret.

2. Lissabon heeft een kerstmarkt in een arena

De kerstsfeer in Lissabon is uniek. In de Rua Augusta en omliggende straten zorgen straatmuzikanten en de lage winterzon voor een poëtisch sfeertje. Dit is de plaats waar verschillende boekenwinkels en delicatessenzaken zich gevestigd hebben.

Verse lokale producten vind je op het nabijgelegen marktplein, de Mercado da Ribeira, waar ook de locals komen winkelen. Behoefte aan een rustig intermezzo tijdens de gezellige drukte? Zoek soelaas in een oud koffiehuis en ontdek allerhande kerstgebak zoals de traditionele koningscake, de zogeheten bolo-rei.

Ook een aanrader: Campo Pequeno, een voormalige arena voor stierengevechten die tijdelijk wordt omgebouwd tot een heuse kerstmarkt met meer dan 100 gezellige stalletjes.

En vergis je niet: ondanks de glinsterende palmbomen hangt er tijdens het jaarlijkse Wonderland Lisboa toch een winters sfeertje in Parque Eduardo VII. Schaatsen? Dat kan.

3. Schönbrunn in Wenen in het wit gehuld

De Weense binnenstad oogt deze maand extra sprookjesachtig. Met dank aan Wenens rijke geschiedenis, zijn bijzondere architectuur en – hopelijk – een laagje wit.

Van alle Weense kerstmarkten is die aan Schönbrunn de meest unieke (nog tot 26 december). Het klinkt paradoxaal, maar de 80 kerststalletjes aan deze voormalige zomerresidentie liggen er in de winter betoverend mooi bij. Het spreekt voor zich dat de kerstmuziek hier niet uit luidsprekers schalt, maar live wordt vertolkt.

Op ons lijstje staan verder nog de volgende twee verplichte nummers. Primo: de enige echte sachertorte degusteren in Hotel Sacher en secundo: gebak proeven, bekijken en/of kopen bij aartsrivaal Demel nabij de indrukwekkende Stephansdom.

4. Gløgg en æbleskiver proeven in Kopenhagen

Wie van design houdt, weet dat Denemarken heel wat fraais te bieden heeft. In het centrum van Kopenhagen bevinden zich tal van winkels met een ongezien aanbod mooie spullen. Wie echter vooral naar design wil kijken, kan zich een middagje terugtrekken in het Designmuseum Danmark.

Als je beslist hebt om je eindejaarsaankopen in Kopenhagen te doen, ga dan zeker eens langs in Tivoli, want het pretpark bezoeken in deze periode van het jaar is dé lokale traditie.

In het feeëriek verlichte park is het heerlijk genieten van typisch Deense gerechtjes en drankjes. De lokale warme wijn heet Gløgg en bestaat uit rode wijn, versplinterde amandelnoten, rozijnen, een vleugje kaneel en rum of cognac. Daarbij eet de Deen een æbleskiver, een poffertje met appel dat afgewerkt wordt met poedersuiker en een likje confituur. Smakelijk.

Deel deze inhoud