Image

Winkelen voor de feestdagen gebeurt vaak last minute, maar sommige mensen nemen er graag de tijd voor en plannen het minutieus in.

Sommigen onder ons trekken zelfs naar het buitenland om er de kerstsfeer te gaan opsnuiven. De onderstaande vier steden zijn erg verschillend, maar staan stuk voor stuk garant voor originele eindejaarscadeautjes. Kies je kerstbestemming en pak je koffers!

kerstbestemming Londen
Covent Garden (Londen) tijdens de eindejaarsperiode dit jaar. © Bart De Landtsheer


Op de koppen lopen in Londen

De Britse metropool ontpopt zich tijdens deze weken tot een stad die de shopper in ons niet onberoerd laat. Sterker nog: zelfs niet-shoppers blijven niet immuun voor zoveel kerstgeweld. Ook de Belg is er niet ongevoelig voor, en dankzij de Eurostar is zo’n trip geen ingewikkelde onderneming. ’s Ochtends vroeg op en ’s avonds laat terug? Het kan. Bijkomend voordeel van de trein: je kunt met heel veel pakjes en zakjes comfortabel huiswaarts sporen. Opgelet: vergeet je paspoort niet!

kerstbestemming Regent Street
Hamleys in Regent Street op een rustig moment. © Hamleys


Wie de human madness van dichtbij wil meemaken, zoekt Oxford Street en Regent Street op. Aan veel winkels is het aanschuiven en voor sommige loont dat ook de moeite. Zoals bij speelgoedwinkel Hamleys.

Nog meer gekte heerst er in en nabij Harrods. Ga ’s avonds of bij valavond, want de duizenden lichtjes op de gevels van het statige gebouw wil je beslist vereeuwigen op Instagram. Over sfeer gesproken: de (drukke) buurt van Covent Garden is eveneens een klassieker. Beleef kerstmis op ouderwetse wijze: glühwein, gepofte kastanjes en meer van dat fraais.

Kerstbestemming Winter Wonderland
Voor Winter Wonderland (Londen) boek je best je tickets op voorhand. © Winter Wonderland


Helemaal uit de bol gaan kan in Hyde Park tijdens Winter Wonderland, nog tot 1 januari 2024. Topattracties verzekerd waaronder het grootste mobiele reuzenrad ter wereld, diverse ijsattracties, circussen, ijsbars en nog veel meer winterpret.


Lekker dichtbij: Keulen

Deze kerstbestemming is een klassieker en is niet ver weg: Keulen. Maar wacht niet al te lang want de drukke kerstmarkt op onder meer de Neumarkt en aan de statige Dom van Keulen kunnen maar bezocht worden tot en met 23 december.

Een buitenbeentje in het aanbod kerstmarkten is het magisch versierde Nikolausdorf op de Rudolfplatz. Dit plein bevindt zich aan de historische Hahnentorburg tussen de Neumarkt en de zogeheten ‘Belgisches Viertel’, een trendy plek waar je kunt winkelen ver weg van de drukke winkelstraten.

De kerstmarkten sluiten hun deuren dan wel vlak voor kerst, schaatsen kan nog tot 7 januari 2024. Check tijdig de website van de stad Keulen want de kerstmarkten liggen verspreid over de ganse stad. De metropool aan de Rijn is overigens perfect bereikbaar per trein en bovendien ligt het station pal in de feestzone.


Op bezoek bij Keizerin Sissi in Wenen

De Weense binnenstad oogt deze maand extra sprookjesachtig. Met dank aan Wenens rijke geschiedenis, zijn bijzondere architectuur en – hopelijk – een laagje wit.

kerstbestemming Wenen

Wie Wenen zegt, denkt spontaan aan de ‘blauwe’ Donau, de diepgewortelde koffietraditie, de befaamde Sachertorte, de fel gesmaakte Apfelstrudel maar ook aan klassieke muziek. De volgende voormalige inwoners, niet allemaal Oostenrijkers overigens, hebben in en rond deze stad letterlijk muziekgeschiedenis geschreven: Mozart, Haydn, van Beethoven, Schubert, Brahms, vader en zoon Strauss, Mahler enz.

Voor fans van architectuur zijn er de vele stijlperioden die Wenen heeft doorgemaakt en kunstkenners zullen dan weer spontaan aan Gustav Klimt denken. De fans van Keizerin Sisi, voluit Elisabeth Amalie Eugenie in Beieren (1837-1898), zullen niet kunnen weerstaan aan een bezoek aan Schloss Schönbrunn. Het is op deze plek dat de mooiste kerstmarkt van Wenen zich bevindt. Let wel, het paleis ligt niet in de oude stad maar er nét buiten. Neem vanaf de Karlsplatz metrolijn U4 naar de halte ‘Schönbrunn’.


Gløgg en æbleskiver proeven in Kopenhagen

Wie van design houdt, weet dat Denemarken heel wat fraais te bieden heeft. In het centrum van Kopenhagen bevinden zich tal van winkels met een ongezien aanbod mooie spullen. Wie echter vooral naar design wil kijken, kan zich een middagje terugtrekken in het Designmuseum Danmark.

kerstbestemming Kopenhagen
Kerstmis in Tivoli. © Visit Denmark


Als je beslist hebt om je eindejaarsaankopen in Kopenhagen te doen, ga dan zeker eens langs in Tivoli, want het pretpark bezoeken in deze periode van het jaar is dé lokale traditie. In het feeëriek verlichte park is het heerlijk genieten van typisch Deense gerechtjes en drankjes. De lokale warme wijn heet Gløgg en bestaat uit rode wijn, versplinterde amandelnoten, rozijnen, een vleugje kaneel en rum of cognac. Daarbij eet de Deen een æbleskiver, een poffertje met appel dat afgewerkt wordt met poedersuiker en een likje confituur. Kopenhagen is een smakelijke kerstbestemming!


Touring staat overal voor je klaar!

Pak je binnenkort je koffers voor een trip net over de grens of iets verder weg? Informeer je over onze producten voor reisverzekering en denk tijdig aan een annulatieverzekering.