Image

Touring testte een gezinscruise, van Amsterdam naar Noorwegen. Ook iets voor jou?

Elke dag een andere bestemming ontdekken zonder telkens te moeten zeulen met je bagage ... Het klinkt veel vakantiegangers als muziek in de oren. Bovendien zijn cruiseschepen vaak een vakantieresort op zich. Wij kozen voor een cruise met het gezin. Op naar Noorwegen!

cruise
Aankomst in Flåm, aan het uiteinde van een fjord. © Bart De Landtsheer


De Noorse fjorden, het blijkt een aanlokkelijke bestemming voor jong en oud. Maar we weerhielden Noorwegen ook om praktische redenen. Voor deze cruise konden we namelijk vertrekken vanuit Amsterdam. Met z’n vieren met de trein naar Amsterdam is nog relatief betaalbaar. Vliegen naar een havenstad in Zuid-Europa, of zelfs nog verder, zou een pak meer kosten. Er vertrekken trouwens ook cruises vanuit Rotterdam. Beide terminals zijn makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.


Rustige sfeer

De Rotterdam van Holland America Line (HAL) is het meest recente schip van deze rederij. Het is een behoorlijk ingetogen schip, op maat van levensgenieters. Rustig iets drinken in een van de vele bars, culinair genieten in een van de ‘fine dining’ restaurants, meedoen aan een whiskydegustatie, een workshop cocktails maken bijwonen … het is maar een kleine greep uit het typerende aanbod van HAL.

cruise - Holland America Line
Een whiskydegustatie op volle zee? Waarom niet. Holland America Line | ©2021 Michel Verdure


De schepen van HAL voelen ook nooit écht druk of benauwd aan. Zelfs in The Dining Room, waar alle passagiers welkom zijn voor een uitgebreid à la carte ontbijt, de lunch en het diner, kan je in alle rust je beentjes onder tafel schuiven.


Family time

De Rotterdam is perfect voor gezinnen met kinderen. En de ideale manier van reizen om de banden met familie en vrienden aan te halen.

Een van de grootste verschillen tussen een verblijf aan boord en thuis? De tijd die je hebt om te lezen en spelletjes te spelen. Wat er aan boord georganiseerd werd, lazen we in het dagprogramma dat elke dag in onze kajuit werd bezorgd. Een tafeltennistornooi, sjoelbakken, een quiz... En zelfs activiteiten die we nog nooit eerder hadden gedaan, zoals genieten van een uitmuntende Britse high tea.

cruise - Holland America Line
Een verschil tussen een verblijf aan boord en thuis? Veel meer tijd om te lezen en spelletjes te spelen. - Holland America Line | ©2021 Michel Verdure


Je zal ook snel merken hoe je aan boord anders omspringt met tijd. Een avondje naar het theater, een liveoptreden of de openluchtcinema aan de rand van het zwembad, ligstoel achterover, frietjes en een drankje binnen handbereik. Kortom, er is geen enkel risico om je aan boord te vervelen.


Aan boord van de Rotterdam

Wij namen voor deze reportage onze intrek in een zogeheten ‘quad verandah’, een buitenkajuit met zonneterras en 4 slaapplaatsen (2 volwassenen, 2 kinderen). Overdag is de kajuit voorzien van een dubbel bed en een tweezitsbank in de zithoek. ’s Avonds tovert het boordpersoneel de zitbank om tot een bed en komt er een vierde slaapplaats uit het plafond. Wil je meer ruimte? Dan kan je een suite boeken (keuze uit 3 categorieën), of opteren voor twee onderling verbonden kajuiten.


Aan boord kan je zowel verfijnd als informeel tafelen, op elk moment van de dag. Het buffetrestaurant wisselt dagelijks een paar keer van gedaante (ontbijt, lunch, vieruurtje, diner, snacks) en het aanbod varieert elke dag. Er zijn tal van bars, cafés en restaurants. En je kan zelfs 24 uur per dag roomservice bestellen (standaard inbegrepen).

Spa - Holland America Line
Heerlijk ontspannen met zicht op zee. Holland America Line | ©2021 Michel Verdure


Aan boord bevindt zich ook een spa, een schoonheidssalon, twee zwembaden, een indoor hydrozwembad, een bibliotheek, een casino, een fitnesscenter, een kids club, een winkelgaanderij en nog veel meer.


Oslo met de fiets

Uiteraard is een cruise ook bedoeld om op ontdekking te gaan. Zo zullen we onze uitstap naar Oslo niet snel vergeten. We gingen er niet alleen wandelen, maar namen zoals veel Noren ook de fiets, onder begeleiding van een gids. We fietsten letterlijk overal: door de parken, op voetpaden, over tramsporen, op de openbare weg en als er dan toch een fietspad was, er doodleuk naast. De fietser is koning in Oslo en automobilisten gaan spontaan in de remmen als je ergens wil oversteken.

Dankzij de fiets leerden we de Noorse hoofdstad met zijn bijzondere architectuur en mooie parken beter kennen. Zo hebben Edvard Münch en de Nobelprijs voor de Vrede voortaan geen geheimen meer voor ons.


Avontuur in en rond de fjorden

Met een RIB (rigid inflatable boat) aan hoge snelheid in een fjord over het strakke water scheren, het is geen alledaagse uitstap. Maar het hoogtepunt van deze cruise was toch de kajaktocht vanuit het kleine plaatsje Flåm (circa 500 inwoners). Vijf uur lang met een kleine groep met een kajak het water op, je kan dit majestueuze kader op geen enkele manier intenser beleven.

Wie aan wal blijft, kan vanuit Flåm met een treintje de steile bergen in. Onderweg kom je voorbij de Kjosfossenwaterval en op het hoogste punt (865 meter) kijk je uit over de prachtige Aurlandsfjord. Het is op deze betoverende plek dat het definitief tot ons doordringt: dit is niet onze laatste gezinscruise.


Met de kinderen op cruise: praktische info

Kleine kinderen moeten minstens 6 maanden oud zijn op het moment van inscheping. Op langere reizen (oceaancruises in Zuid-Amerika, Azië, de Zuidelijke Stille Oceaan of naar Hawaï) moeten kinderen op het moment van inscheping zelfs minstens 12 maanden oud zijn.

Passagiers die jonger zijn dan 21 jaar moeten begeleid worden door een ouder, voogd of begeleider die minstens 21 jaar oud is. Per vijf personen jonger dan 21 jaar moet er één volwassen begeleider zijn.

En vergeet tot slot niet om een reisverzekering en een annulatieverzekering af te sluiten, zodat je met een gerust gemoed op cruise kan vertrekken.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.