Image
tolwegen in Slovenië

De autosnelwegen en expreswegen in Slovenië zijn tolwegen. Bestuurders van voertuigen met een maximaal toegestaan gewicht tot 3,5 ton moeten een vignet aanschaffen.

In Slovenië zijn de autosnelwegen en de expreswegen tolwegen. Voor voertuigen tot 3,5 ton wordt de tol geheven door middel van een vignet. Vrachtwagens en motorhomes die zwaarder zijn dan 3,5 ton betalen de tol via een tolbadge.


E-vignet

Alle bestuurders van voertuigen met een maximaal toegestaan gewicht tot 3,5 ton moeten een vignet aanschaffen om gebruik te kunnen maken van de autosnelwegen en expreswegen in Slovenië.

tolwegen Slovenië
De wegen met tolplicht (donkerblauw) en wegen zonder tolplicht (lichtblauw) © Dars.si


Het e-vignet is een digitale versie van het tolvignet. Bij de aankoop van het elektronisch vignet wordt de nummerplaat van het voertuig in het centrale tolsysteem geregistreerd.

tolwegen vignet Slovenië
Het logo van elektronisch vignet © dars.si


Verschillende categorieën, vignetten en tarieven

Er zijn 3 categorieën van voertuigen. Per voertuigcategorie zijn er 3 vignetten met een verschillende geldigheidsduur:

  • Klasse 1: vignet voor moto’s
2A logo @Dars.si
  • Klasse 2A: vignet voor voertuigen (°°) niet hoger dan 1m30 (gemeten aan de vooras) met een MTM(°) tot 3,5 ton met of zonder aanhangwagen/caravan en mobilhomes met een MTM tot 3,5 ton ongeacht hun hoogte. Het vignet van het trekkende voertuig is ook geldig voor caravan of aanhangwagen.
2B logo @Dars.si
  • Klasse 2B: vignet voor voertuigen (°°) hoger dan 1m30 (gemeten aan de vooras) met een MTM tot 3,5 ton met of zonder aanhangwagen/caravan. Het vignet van het trekkende voertuig is ook geldig voor caravan of aanhangwagen (meestal lichte bestelwagens).

(°) MTM : Maximum Toegelaten Massa (gewicht)

(°°) In geval van twijfel tussen 2A en 2B kan je een lijst van voertuigen op de website van DARS raadplegen.


Geldigheidsduur
:

  • Klasse 1 (moto’s): voor dit voertuig kan je kiezen voor een weekvignet, zesmaandenvignet of een jaarvignet.
  • klasse2A en klasse2B voertuigen kunnen kiezen uit een weekvignet, een maandvignet, of een jaarvignet.

Het jaarvignet voor tolwegen is geldig vanaf de gekozen datum bij aankoop. Voorbeeld: een e-jaarvignet met een gekozen datum van 22 mei 2023 zal geldig zijn tot 22 mei 2024.

De prijzen van de vignetten vind je hier.


Waar kan je het elektronisch vignet kopen?

  • De E-vinjeta kan op de website van DARS besteld worden.
  • De e-vignetten kunnen maximaal 30 dagen voor de gekozen geldigheidsdatum kunnen worden aangekocht.
  • Het e-ticket is gekoppeld aan de nummerplaat van het voertuig. Je moet bij de aankoop de nummerplaat, het land van inschrijving van het voertuig en de tolklasse correct invoeren. Als het kentekennummer in het e-vignetsysteem niet overeenstemt met het kentekennummer van het voertuig dat van de autosnelweg of autoweg gebruik maakt, wordt de tol als onbetaald beschouwd.

We raden je aan om in elk geval een vignet aan te kopen, zelfs wanneer je de tolwegen wil mijden. Tolwegen zijn niet altijd even duidelijk aangegeven en vaak kom je onvermijdelijk op een stukje tolweg terecht met een fikse boete tot gevolg.

Alle informatie over het vignet vind je op de site van de Sloveense Autosnelwegorganisatie (DARS).

Zie ook: Toltarieven in Europa.


Tolbadge voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton

tolwegen Slovenië
© Gabriel Santos | Source: Unsplash
  • Voertuigen met een MTM van meer dan 3,5 ton moeten over een badge (DarsGo) beschikken om op de tolwegen te mogen rijden. Je kan de tolbadge aanschaffen bij de verkoopspunten van DARS of via hun website.
tolwegen badge DarsGo
DarsGO unit @darsgo.si
  • Alle informatie over de tolbadge vind je op de website van DarsGo.


Karawankentunnel


De tol voor de Karawankentunnel is niet inbegrepen in het vignet. Voertuigen met of zonder aanhangwagen of caravan, moto's, bestelwagens, motorhomes (maximaal toegelaten gewicht niet hoger is dan 3,5 ton, aanhangwagen niet meegerekend.) betalen per passage € 7,80.

Zie ook: Toltarieven in Europa.

Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.