Touring waarschuwt voor het belang van zichtbaarheid op de weg met de komst van kortere dagen

Met de geleidelijke verkorting van de dagen en een aanzienlijke toename van het aantal fietsers sinds het begin van de COVID-19-crisis, wil Touring alle weggebruikers eraan herinneren hoe belangrijk zichtbaarheid is in deze tijd van het jaar. De duisternis tijdens de spitsuren vergroot het risico op ongevallen, vooral vanwege verminderde zichtbaarheid.

 

Volgens de laatste statistieken van VIAS neemt het aantal lichamelijke ongevallen met voetgangers met 35% toe tijdens de avondspitsperiode in oktober en november. Het aantal ernstig gewonden en doden onder voetgangers stijgt zelfs met 76% (+108% in Brussel).

Vorig jaar waren er vier keer zoveel ongevallen met fietsers bij zonsopgang en zonsondergang in oktober als in juni. De sterke toename van het aantal fietsers op de wegen benadrukt het belang van de aanbevelingen: het is cruciaal voor hen om te begrijpen dat het dragen van een fluorescerend vest een eerste essentiële stap is, maar dat de effectiviteit ervan kan verminderen als ze een rugzak erover dragen. Touring onderlijnt daarom het belang om ervoor te zorgen dat rugzakken of andere gedragen accessoires ook reflecterend zijn.

“Zwakke weggebruikers zoals gebruikers van gemotoriseerde tweewielers en voetgangers worden ook aangemoedigd om maatregelen te nemen om hun zichtbaarheid te vergroten. Dit kan worden bereikt door het dragen van reflecterende kleding, het gebruik van een degelijke verlichtingsapparatuur op tweewielers en door het dragen van fluorescerende accessoires.

Op dezelfde manier spoort Touring alle bestuurders van gemotoriseerde voertuigen sterk aan om extra waakzaam te zijn. Bij duisternis is voortdurende en panoramische aandacht voor de hele wegomgeving essentieel. 360-graden oplettendheid is van het grootste belang om op risicosituaties te anticiperen en te vermijden. Automobilisten moeten ook regelmatig controleren of hun koplampen goed werken. Rijden met defecte koplampen vermindert uiteraard de zichtbaarheid en vergroot daarmee het gevaar voor henzelf en andere weggebruikers.

 

De veiligheid van iedereen is de verantwoordelijkheid van ons allen. Door voorzichtig gedrag aan te nemen, zowel wat betreft de eigen zichtbaarheid als die van anderen, en door te zorgen voor de goede werking van de verlichting, kunnen we bijdragen tot het verminderen van het aantal ongevallen op onze wegen.