Het mobiliteitsaanbod en de keuzes die we op dat vlak maken, bepalen voor een groot stuk hoe onze straat, ons dorp, onze stad en onze wereld er uitzien. Voor Touring verdient dit onderwerp zijn plaats in het onderwijs en onze opvoeding. Om jongeren aan te zetten om na te denken over de mobiliteit van morgen, heeft Touring samen met Uitgeverij Plantyn een educatief project uitgewerkt: 'Mobiliteitsplan 2030'.
Ons verplaatsen, doen we allemaal. We gaan naar het werk en doen inkopen, we bezoeken familie en vrienden of we reizen om te ontspannen en een stukje van de wereld te zien. Mobiel zijn, is kunnen deelnemen aan wat er rondom ons en in de wereld gebeurt. Sommigen doen dat heel intensief en reizen jaarlijks de aardbol rond. Anderen kiezen voor lokale verplaatsingen te voet, per fiets of met de bus. Voor nog anderen is mobiel zijn een hele uitdaging geworden. Zodat zij moeten rekenen op hulp van anderen voor hun noodzakelijke verplaatsingen.
Precies omdat we allemaal mobiel zijn, elk op zijn eigen manier, raakt mobiliteit aan vele aspecten van het leven. Het gaat over het samen delen en verdelen van de openbare ruimte, maar ook over zorg voor het leefmilieu en de luchtkwaliteit. Mobiliteit heeft vanzelfsprekend ook een belangrijke maatschappelijke en economische impact. Denk maar aan de actuele vraag hoe we het aantal verkeersslachtoffers kunnen terugdringen. Of hoe we autogebruikers de kans geven om over te stappen naar een schone (elektrische) auto, nu die vandaag nog voor velen onbereikbaar blijkt.
Wat leren jongeren over mobiliteit?
Het is verrassend om vast te stellen dat leren en nadenken over mobiliteit eigenlijk heel weinig aandacht krijgt op school. In het bijzonder in het secundair onderwijs blijft verkeers- en mobiliteitsopvoeding serieus onderbelicht.
Dat is jammer, vindt Touring. Want het zijn precies onze tieners die stap voor stap meer autonomie verwerven in het verkeer. Net op het ogenblik dat zij opgroeien en zelfstandiger worden, krijgen jongeren niet voldoende kennis en informatie mee om weloverwogen keuzes te maken over hun mobiliteit. Terwijl zij met hun enthousiasme net klaar staan om de wereld te veroveren en te veranderen.
Mobiliteitsplan 2030: de jongeren aan zet
Jouw mobiliteitsclub ziet het als een deel van haar missie om kennis over mobiliteit te delen. Maar eerder dan een kant-en-klaar antwoord te formuleren op de mobiliteitsvragen die onze jongeren hebben, wilden we hen echt aan het denken zetten. Hoe zien zij de mobiliteit van morgen? Wat zijn hun prioriteiten? Hoe verzoenen zij het recht op mobiliteit en vrijheid met het streven naar minder files, minder milieu-impact? En hebben zij gedacht aan de economische gevolgen van hun keuzes?
Uitgeverij Plantyn bleek de uitgelezen partner om dit alles ‘op muziek’ te zetten en een aantrekkelijk onderzoeksproject te ontwikkelen dat de naam ‘Mobiliteitsplan 2030’ kreeg. Leerkrachten uit verschillende domeinen kunnen ermee aan de slag, samen met hun leerlingen. Het educatieve pakket dat Touring en Plantyn tijdens de Europese Week van de Mobiliteit aan alle scholen in ons land hebben aangeboden, beantwoordt immers aan de sleutelcompetenties en vakoverschrijdende eindtermen die verworven moeten worden door jongeren van 14 tot 18 jaar.
‘Mobiliteitsplan 2030’ laat jongeren voldoende vrijheid om met nieuwe ideeën te komen. maar tegelijkertijd geeft het hen ook genoeg achtergrondinformatie om een evenwichtige en gebalanceerde visie te ontwikkelen op de mobiliteit van morgen. Want de mobiliteit van morgen bepaal je niet alleen vanuit je eigen situatie, maar vanuit de wensen, behoeften en beperkingen van veel verschillende weggebruikers. En elk van hen heeft recht op vlotte, veilige, duurzame en betaalbare verplaatsingen.
Een winnend project
Touring heeft hard gewerkt aan dit lessenpakket dat scholen en leerlingen ten goede komt. En omdat we overtuigd zijn van de kwaliteit en het unieke karakter ervan, hebben we het ook ingediend bij de FIA, de overkoepelende internationale mobiliteitsorganisatie waar wij lid van zijn. De FIA bekroont en ondersteunt op regelmatige basis mobiliteitsinitiatieven die door haar leden worden ontwikkeld. Het was dan ook heel prettig om van de FIA de erkenning én een mooie financiële ondersteuning voor ons ‘Mobiliteitsplan 2030’ te krijgen. Het is een bevestiging van de meerwaarde die wij onze jongeren en ons onderwijs bieden. En daar zijn we bijzonder trots op!