Image
Croatie

Voor je naar Kroatië vertrekt, lees je best even deze weetjes over het leven daar.

Openingsuren

  • Banken: tussen 7.30-19u in de week, op zaterdag tot 13u.
  • Postkantoren: van maandag tot vrijdag tussen 7-19u en tussen 7-13u op zaterdag.
  • Tankstations zijn 24 u op 24 open in de grote steden en op de autosnelwegen.
  • Winkels: open van maandag tot zaterdag tussen 8.30/9-12u en 14-18/18.30u, boetieks blijven op zaterdag open tot 14u.

Geld

  • Munteenheid: het lokale betaalmiddel is de kuna (HRK). Je zult dus geld moeten wisselen vóór je vertrek. Ter indicatie, 1,35 euro is 10 HRK waard. Op sommige toeristische plaatsen wordt de euro aanvaard.
  • Kredietkaart gebruiken: de meeste kredietkaarten worden geaccepteerd in accommodaties en tankstations. De Maestrokaart wordt ook geaccepteerd in de meeste zaken.
  • Geld afhalen: je kunt, net zoals in België, gemakkelijk geld afhalen met je kredietkaart in een geldautomaat of in de banken zelf.

Elektriciteit

Sinds de toetreding tot de EU in 2013 is Kroatië langzaamaan de Europese normen aan het toepassen. Stopcontacten met twee ronde pinnen (elektriciteit van 220 Volt, 50 Hz) zijn de norm in België, maar in Kroatië vind je toch nog hier en daar stopcontacten met drie pinnen. Neem dus zeker een reisstekker mee.

Telefoneren

Landnummer van België: 00 32

Landnummer vanuit België: 00 385

Accommodatie

Je kunt verblijven in heel wat hotels, huurhuizen, op campings of zelfs bij lokale bewoners thuis.

Hotels en restaurants

De hotels in Kroatië krijgen na een evaluatie 1 tot 5 sterren toegewezen op basis van de kwaliteit en netheid in de accommodatie. Kroatische hotels zijn vaak modern en goed gelegen om je zo de perfecte vakantie te bezorgen.

Campings

In Kroatië is kamperen erg populair. Vroeger reisden veel mensen met de stacaravan door het land naar de buurlanden. Nu kun je uiteraard modernere manieren vinden die aangepast zijn aan de hedendaagse wensen van reizigers. Je kunt een klassieke plaats voor je tent of mobilhome huren of in een cottage verblijven. Er wordt heel wat belang gehecht aan familie en daar spelen de campings ook op in door familieactiviteiten aan te bieden, zoals een zwembad, wandelingen, (overdekte) speelpleinen, enz. Je vindt ongetwijfeld de perfecte camping tussen de meer dan 300 campingsites in Kroatië.

Je kunt een plaats reserveren op de site van de Kroatische campingorganisatie.

Hostels

Reis je in groep en heb je een krap budget? Of wil je licht reizen en genieten van de Kroatische landschappen? Dan is een hostel perfect voor jou, waar je veel mensen van overal ontmoet.

De erkende hostels in Kroatië zijn niet winstgevend. Alle winst wordt opnieuw geïnvesteerd om het hostel te vernieuwen of om het nationale netwerk te versterken.

Je vindt de 15 erkende hostels op de site van de Kroatische Organisatie voor Hostels.

B&B’s en verhuur

Ontdek Istrië of Slavonië op je eigen manier en huur je eigen accommodatie. Je kunt de streek en de stad zo op eigen tempo ontdekken. Je kunt ook steeds bij een lokale bewoner intrekken. Je leert het dagelijkse leven echt kennen en je kunt goede tips vragen aan je gastheer of -vrouw.

Reserveer je slaapplek via de site van de Nationale Toeristische Dienst van Kroatië.

Gezondheid

Vraag voor je vertrek naar Kroatië je Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) aan. Deze kaart is geldig in de hele Europese Economische Ruimte en in Zwitserland.

Deze kaart zorgt ervoor dat je een integrale of gedeeltelijke terugbetaling krijgt van alle medische zorgen die je nodig hebt tijdens je verblijf. De terugbetaling gebeurt op basis van het toegepaste tarief in het land waar je verblijft.

Je EZVK wordt voorzien door je ziekenfonds. Om te vermijden dat je je kaart te laat toegestuurd krijgt, vraag je ze best tijdig aan. Vergeet ook niet dat die kaart maar twee jaar geldig is!

Opgelet: om je EZVK te kunnen gebruiken, moet je je laten verzorgen in een openbaar ziekenhuis.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …