Image
Trentino
Onder de besneeuwde bergtoppen en scherpe rotspieken vechten oeroude bossen, lieftallige valleien en uitgestrekte meren in Trentino om je aandacht.


Partnerinfo: De variatie aan landschappen in Trentino is ongezien. Onder de besneeuwde bergtoppen en scherpe rotspieken vechten oeroude bossen, lieftallige valleien en uitgestrekte meren om je aandacht, in een spel van licht en schaduw dat om de haverklap verandert.


“Omwille van hun schoonheid en hun unieke landschap en geologische kenmerken” mogen 9 sites in de Dolomieten zich sinds 2009 meer dan terecht UNESCO Werelderfgoed noemen. Liefst 4 van die sites liggen in Trentino, wat je meteen een idee geeft van de natuurpracht die je te wachten staat.

Visit Trentino geeft je alvast een mooi overzicht van de adembenemende plekjes die je in deze provincie kan bezoeken. In Vallesinella zorgden de elementen door de eeuwen heen voor een betoverend landschap van grotten en natuurlijke bruggen. Val di Peio, Val Meledrio en Val Venegia zijn maar een paar van de ongerepte valleien waar de wouden en weiden dooraderd zijn met stroompjes en wilde watervallen. En in het Violenbos van Paneveggio ging Stradivarius volgens de overlevering zelf op zoek naar de perfecte pijnbomen voor zijn beroemde violen.

Trentino - Adamella Brenta
© Zodebala / iStock / via Getty Images

Een meer voor iedereen

De meren in Trentino blijken stuk voor stuk pareltjes. Op en rond het Gardameer valt zo veel te zien en te beleven, dat we er een apart artikel aan wijden. Maar ook de andere, minder bekende meren zijn beslist de moeite waard. Zoals het Ledromeer bijvoorbeeld, een meer op mensenmaat, dat met zijn stranden, zeillessen en paalwoningen perfect is voor gezinnen met jonge kinderen.

Het Tovelmeer (of Rode meer) in Natuurpark Adamello Brenta, het grootste beschermde gebied van Trentino, staat niet alleen bekend om zijn gevarieerde fauna en flora, maar ook om de mythes die het omringen. En hou je van ecotoerisme, dan zijn het Levicomeer en het Caldonazzomeer, twee van de warmste meren in Europa, jou op het lijf geschreven. Je vindt ze in Valsugana, een van de duurzaamste toeristische bestemmingen ter wereld.


Fietsen & wandelen …

Al dat natuurschoon vormt tegelijk het adembenemend decor voor een actieve vakantie, met het gezin of met vrienden. Fervente wandelaars kunnen alvast hun stapschoenen klaarzetten voor een van de talloze hikes en trektochten in de bergen. Naar een van de verborgen watervallen bijvoorbeeld. Vergeet zeker je fototoestel of je smartphone niet, want achter elk hoekje wacht een Instagram-moment.

Fietsers mogen hun benen insmeren voor een ontspannende rit langs meren en boomgaarden of een van de legendarische beklimmingen uit de Giro d’Italia. Ook mountainbikers komen ruimschoots aan hun trekken, want er zijn genoeg trails voor beginners én ervaren bikers. En adrenalinejunkies van over heel de wereld kunnen zich wagen aan een van de 8 downhill fietsparken in de regio. Niet voor watjes!

Trentino - Pale di San Martino di Castrozza
© serts / E+ / via Getty Images

… en daarna uitrusten & genieten

Van zo’n actieve vakantie zou een mens honger krijgen. En wat is er beter om die honger te stillen dan de specialiteiten van de streek. Pas gevangen forel bijvoorbeeld, vers geplukte vruchten, heerlijke lokale kazen als de Formae Val di Fiemme of typische vleeswaren zoals Mortandèla affumicata della Val di Non. Het geheel overgoten met een van de plaatselijke wijnen, dat spreekt voor zich.

Restaurantjes zijn er in elk geval genoeg. Aan de rand van het meer, in een van die kleine typische pittoreske dorpjes die de regio rijk is, met hoge klokkentorens en gebouwen die de gotiek van Oostenrijk combineren met de Italiaanse Renaissance, of op een van de historische pleintjes in de provinciehoofdstad Trento, de stad van het goeie leven.

Hou je van cultuur? Dan moet je zeker de Trentino Guest Card overwegen, die je niet alleen korting geeft in tal van museums en middeleeuwse kastelen, maar je ook gratis laat reizen met het openbaar vervoer!

Trentino - Trento
© LucaLorenzelli / iStock / via Getty Images

Trentino in een notendop

© R_Jasson / iStock / via Getty Images
Deel deze inhoud