Image
Gardameer
Het Gardameer is echt een magische plek. Wat valt er allemaal te zien en te beleven op en rond het grootste meer van Italië?


Partnerinfo: Het Gardameer is een van die magische plekken waar iedereen al weleens van gehoord heeft. Maar als puntje bij paaltje komt, blijken niet zo gek veel landgenoten hier effectief hun vakantie te hebben doorgebracht. Hoog tijd om hier verandering in te brengen.


Ook de provincies Lombardije en Veneto grenzen aan het Gardameer, maar dankzij het contrast tussen de ruim 2.000 meter hoge bergtoppen en de citroen-, olijf- en palmbomen langs het water spreekt de Trentijnse kustlijn het meest tot de verbeelding. De website Visit Trentino vat in zes woordjes perfect samen wat je van een vakantie aan het Gardameer mag verwachten: een mediterrane sfeer in de bergen.

Gardameer
© nata_rass / iStock / via Getty Images


Water- en fietsparadijs

Met een oppervlakte van 370 kilometer is het Gardameer met voorsprong het grootste meer van Italië. We hoeven je dan ook niet te vertellen dat er op en aan het water van alles te beleven valt. Zonnen en zwemmen aan de witte zandstranden, zeilen en windsurfen met de Ora-wind in de zeilen, kayakken, stand-up paddling, een motorbootje huren en waterskiën, en zelfs duiken (het meer is op sommige plaatsen 350 meter diep!) … er is voor elk wat wils. Volledig coronaproof, dat spreekt voor zich. Mag het allemaal wat rustiger? Boek dan een excursie en geniet vanuit je comfortabele stoel van het voorbijglijdende landschap.

Fietsen is een van de meest beoefende sporten aan het Gardameer. Het fietsnetwerk, goed voor ruim 400 km aan fietspaden, wordt voortdurend uitgebreid en verbeterd. En doordat er weinig of geen hellingen zijn – een van de voordelen als je langs een meer fietst – zijn haast alle fietspaden geschikt voor jong en oud. Onderweg dorst of een hongertje? Stop dan aan een van de handige ‘bici grills’ voor een drankje of een snack.

Gardameer
© Viktor_Gladkov / iStock / via Getty Images


These boots are made for walking

Je hoeft trouwens geen waterrat of fietsfanaat te zijn om hier je gading te vinden, want ook voor wandelaars is het Gardameer het einde. De pittige Busatte-Tempesta Trail (5,2 km), met zijn steile ijzeren trappen, is al jaren een klassieker. En ook de Sentiero del Ponale (4,2 km) en de wandeling naar Castel Penede (4,7 km) staan garant voor prachtige panorama’s.

Liefhebbers van meerdaagse wandeltochten kunnen zich uitleven op de Corona del Garda Trentino: drie lusvormige omlopen, variërend in lengte en moeilijkheid, die zorgen voor adembenemende vergezichten over het meer. De langste lus, goed voor 7 etappes, 90 kilometer en liefst 7.000 hoogtemeters, brengt je helemaal tot bovenop de bergkam. Overnachten doe je in berghutten, wat de ervaring zo mogelijk nóg magischer maakt.

Heb je geen last van hoogtevrees en wil je weleens proeven van bergbeklimmen, dan moet je in Arco zijn, de sportklimhoofdstad van de regio, op een boogscheut van het meer. In de zomermaanden is het Rock Master stadion geopend voor het publiek, zodat liefhebbers zich kunnen wagen aan klimroutes die doorgaans voorbehouden zijn aan de toppers.

Riva del Garda
© Dav76 / iStock / via Getty Images


Terug in de tijd

We kunnen ons voorstellen dat niet iedereen staat te springen om dag in dag uit te fietsen, te wandelen of op het water te zitten. En dat komt goed uit, want ten noorden van het Gardameer is heel wat te zien. Zoals het prachtige kasteel van Arco dat uittorent boven de vallei, door Albrecht Dürer vereeuwigd op een schilderij dat in het Louvre hangt. Of de Varone-waterval die zich een paar kilometer verderop in een 73 meter diepe kloof stort, een spectaculair zicht dat je vanop een speciaal aangelegd pad van dichtbij kan aanschouwen.

Canale di Tenno is een romantisch middeleeuws dorp met een 12de-eeuws kasteel dat je een fabelachtig uitzicht geeft over het meer. De kleine huisjes werden authentiek gerestaureerd, zodat het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. En ook de kuststadjes Riva del Garda en Torbole zijn er ondanks het boomende toerisme in geslaagd om hun eigenheid te bewaren.


Trentino in een notendop

© R_Jasson / iStock / via Getty Images
© R_Jasson / iStock / via Getty Images
Deel deze inhoud