Image
Sligo
17 december 2019

Ierland is een fijne bestemming en wie er ooit al geweest is, zal het beamen. De meeste vakantiegangers kiezen echter steevast voor kleppers als Dublin maar Ierland heeft ook een andere meer rustige kant.

Voor deze reportage trokken we naar Sligo aan de westkust, aan de rand van de woeste Atlantische Oceaan. Hier is het zalig verdwalen in het groene merenlandschap, hier gutsen romantische watervallen uit het groene gebergte én er staat een kolossale tafelberg in de achtertuin van het bescheiden Sligo.

Eerste keer Sligo? Deze 10 hoogtepunten geven een goed beeld van het stadje maar voornamelijk van de prachtige omgeving. Een auto huren is aangeraden als je optimaal wil genieten van de landschappen. Laat je overigens niks wijsmaken: links rijden valt heus wel mee, vooral in deze uithoek van Ierland waar er nauwelijks verkeer is en waar chauffeurs – en de Ieren in het algemeen – begripvol en hoffelijk zijn.

  • BEN BULBEN

De indrukwekkende tafelberg die neerkijkt op Sligo.

Image
Ben Bulben
  • LISSADELL HOUSE

Victoriaanse pracht en praal en schitterende tuinen.

Image
Lissadell House
  • MÉGALITHISCH KERKHOF

In Carrowmore: 30 van de 60 graven zijn goed zichtbaar.

Image
Carrowmore
  • GRAAF VAN W.B. YEATS

Overleden in Frankrijk, maar begraven waar hij zijn inspiratie haalde.

Image
Graf Yeats

 

  • STRANDHILL BEACH

Een van de mooiste plaatsen om te surfen of ernaar te kijken.

Image
Strandhill beach
  • GLENCAR WATERVAL

Romantische waterval, vernoemd in ‘The Stolen Child’ van Yeats.

Image
Glencar Waterfall
  • THE MODEL

Hedendaagse kunst van wisselend niveau. Gratis toegankelijk.

Image
The Model
  • SLIGO ABBEY

Dominicaanse broederij met een goed bewaard klooster.

Image
Sliggo Abbey
  • KNOCKNAREA

Grootste steengraf van Ierland, 327m boven de zeespiegel.

Image
Knockarea
  • THE GLEN

Smalle sprookjesachtige kloof aan de zuidkant van Knocknarea

Image
The Glen

PRAKTISCHE INFO

Eerste keer Ierland? Op de website van Ierland Toerisme vind je alle praktische info evenals toeristische tips. In het Nederlands! www.ireland.com

REISDOCUMENTEN

Een Belgische identiteitskaart volstaat voor zowel de Republiek Ierland als Noord-Ierland.

AER LINGUS & RYANAIR

Deze Ierse luchtvaartmaatschappijen bieden betaalbare rechtstreekse vluchten aan tussen Brussel of Charleroi en Dublin. Van daaruit kun je met je huurwagen verder.

www.aerlingus.com en www.ryanair.com

Deel deze inhoud
17 februari 2020

Elektrische auto: ideaal … of toch bijna!

Elektrische auto's staan volop in de belangstelling. Ze zouden dé mirakeloplossing zijn om het probleem van de CO2-uitstoot op te lossen. Maar zijn ze wel voor iedereen geschikt?

In het verkeer veroorzaken elektrische auto’s inderdaad nauwelijks vervuiling. Alleen de banden en remmen produceren fijn stof, maar dat geldt ook voor andere auto’s. Vraag is natuurlijk hoe de elektriciteit wordt geproduceerd. Als de stroom afkomstig is van hernieuwbare bronnen, is er geen vuiltje aan de lucht, maar anders klopt het ecologische plaatje niet meer. Ook de productie van de batterijen gebeurt trouwens niet bepaald milieuvriendelijk.

17 februari 2020

Dieselwagens: redelijk blijven

België is lang een dieselland geweest. Diesel stoot immers weinig CO2 uit, is goedkoper en presteert beter. Toch wordt diesel tegenwoordig met alle zonden van de wereld overladen. Zijn dieselwagens vandaag dan nog een goed idee? Alles hangt af van hoe je ze gebruikt!

13 februari 2020

Benzinemotoren hebben de wind in de zeilen!

Benzine is uitgegroeid tot de populairste brandstof in ons land. Waar diesel vijf jaar geleden nog een grote voorsprong had, zagen we in 2019 een heel ander beeld, met 62% van de nieuwe inschrijvingen voor benzinemodellen en iets meer dan 30% voor diesels. De populariteit van benzine heeft natuurlijk te maken met de antidieselcampagne. En de trend lijkt zich ook door te zetten. Waarom?