Image
Kerstmarkten

Kerstmarkten en lichtspektakels ... tijdens deze periode van het jaar is het op tal van plekken in ons land gezelligheid troef.

Belangrijk om te weten: check voor je bezoek aan de onderstaande winter- en kerstmarkten vooraf de respectieve websites. Lastminutewijzigingen zijn altijd mogelijk en voor de meeste lichtspektakels moet je op voorhand reserveren en een toegangsticket kopen.


‘Winter’ in Antwerpen

Kerstmarkten
‘Winter’ in Antwerpen. © LUCID Stad Antwerpen


Vanaf vrijdag 8 december 2023 wordt Antwerpen meer dan 4 weken lang ondergedompeld in een betoverende wintersfeer. Tot 7 januari 2024 kan je je uitleven op de schaatsbaan, de leukste kerstcadeaus shoppen op de diverse kerstmarkten of een rondje maken in het reuzenrad met zicht op de stad.

Van 8 december tot 7 januari 2024


Coeur en Neige in Bergen

De Grand’Place van Bergen staat tijdens Coeur en Neige weer vol kraampjes met cadeauartikelen, maar er zijn ook chalets uit Duitsland en de Elzas waar regionale specialiteiten geserveerd worden. Er kan als vanouds geschaatst worden op de Marché aux Herbes en op de Place Léopold kunnen jong en oud naar de Grand Cirque de Noël (vanaf 10 euro/persoon).

Van 2 tot 31 december 2023


Wintergloed in Brugge

Kerstmarkten
Wintergloed in Brugge.


Brugge pakt dit jaar opnieuw uit met zijn traditionele kerstmarkten tijdens Wintergloed. De kerstmarkten zijn verspreid over twee locaties - de Markt en het Simon Stevinplein - zodat de bezoekers beter verdeeld worden over de stad. Op het Minnewater kan je zoals vanouds je schaatsen aantrekken, weliswaar op een synthetische piste.

Van 24 november tot 8 januari 2024


Winterpret in Brussel

De Stad Brussel viert de 23ste verjaardag van Winterpret. De Brusselse kerstmarkt is naar eigen zeggen een van de mooiste van Europa (bron: Best Christmas Market in Europe) en telt bijna 250 chalets op een route van een kleine 3 km. Ga zeker kijken naar de kerstboom en de klank- en lichtshow op de Grote Markt.

Van 24 november tot 31 december 2023


Le Village de Noël in Charleroi

Kerstmarkten
De Village de Noël in Charleroi.

In Charleroi worden de Place de la Digue (24/11-31/12) en de Place Verte (24/11-7/1/2024) opnieuw omgetoverd tot een sprookjesachtig kerstdorp, bestaande uit ruim 50 chalets en een schaatspiste met verwarmd terras.

Van 24 november tot 31 december 2023 (schaatsen kan tot 7 januari 2024)


Kerst in Durbuy

Het kleine stadje oogt tijdens de feestdagen zo mogelijk nóg magischer dan anders, maar weet dat het er snel erg druk kan worden.

Van 24 november tot 7 januari 2024


De Gentse Winterfeesten

Kerstmarkten
De Gentse Winterfeesten. © Nick Decombel Fotografie


In Gent tellen ze af naar de Gentse Winterfeesten. De gezellige chalets, het reuzenrad, de vele eet- en drankstandjes en de sfeervolle decoratie & animatie zijn opnieuw van de partij. De stad gaat er ook prat op de grootste mobiele rolschaatspiste van België te herbergen, goed voor liefst 400 m² schaatsplezier (onder de stadshal).

Van 7 december tot 31 december 2023


Winterland Hasselt

Kerstmarkten
De Almhütte voordat het feest losbarst.

Winterland Hasselt is aan zijn 15de editie toe. Het jaarlijkse event staat synoniem voor het Grand Café, de schaatsbaan, de Spiegeltent en het Huis van de Kerstman. De Oostenrijkse Almhütte brengt ook dit jaar het Alpengevoel naar Hasselt.

Van 17 november tot 7 januari 2024


Kerstmarkt Kortrijk

Kerstmarkt
Kerstmarkt in Kortrijk. © David Barbe

De Kerstmarkt in Kortrijk palmt opnieuw het volledige historische centrum van de stad in. Kraampjes, kraampjes en nog meer kraampjes. En veel sfeer!

Van 7 december tot 7 januari 2024


Wintertijd Leuven

Ook dit jaar serveert studentenstad Leuven een warm programma, met een kerstmarkt, sfeervol verlichte straten, concerten in de stad en het feeërieke Groot Begijnhof bij kaarslicht.

Van 7 december tot 7 januari 2024


Village de Noël in Luik

Kerstmarkt
Village de Noël in Luik.

Met Village de Noël beschikt Luik naar eigen zeggen over het grootste en oudste kerstdorp van België. De nuance? Village de Noël is opgevat als een dorp, en niet zozeer als een markt. Ga de sfeer eens opsnuiven op de kerstmarkten op de Place St Lambert en de Place du Marché.

Van 24 november tot 30 december 2023 (schaatsen kan tot 7 januari 2024)


Mechelen Houdt Je Warm

Elk jaar presenteert Mechelen Houdt Je Warm een uitgebreid winterprogramma boordevol activiteiten, zowel in het hart van de stad als daarbuiten. Het seizoen begint eind november en loopt door tot eind januari. Wie zin heeft in een après-skifeestje kan in de Moose Bar terecht, van 10 november tot maar liefst 27 januari 2024.

Van 10 november tot 27 januari 2024


Marché de Noël in Namen

Editie 2023 van de Marché de Noël pakt uit met kerstmarkten op de Place d'Armes en de Place de l'Ange. Ook de rolschaatsbaan op de Place de l'Ange is er dit jaar weer bij.

Van 2 december tot 31 december 2023

Ook niet te missen in de provincie Namen zijn de Féeries du Parc de Ciney. Op een steenworp van het stadscentrum wordt het Parc Saint-Roch omgetoverd in een feeërieke omgeving, waar niet minder dan 290 exposanten hun ambachtelijke en voedingsproducten aanbieden aan het publiek.

Van 7 tot 11 december en van 14 tot 18 december


Winter in het Park in Oostende

Kerstmarkt
Oostende viert Winter in het Park.

Winter in het Park staat voor de deur, maar Oostende viert ook kerst op het Wapenplein. En er is goed nieuws voor de fans van de lichttunnel in de Adolf Buylstraat, want het stadsbestuur heeft beslist om na een afwezigheid van 3 jaar de meer dan 200.000 ledlichtjes opnieuw aan te steken.

Van 1 december tot 7 januari 2024


12 unieke lichtspektakels

De Grote Schijn is een unieke totaalbeleving zonder woorden, met innoverende snufjes en lumineuze emoties. Nog tot 19 november in het Rivierenhof in Antwerpen.

Bergen organiseert voor het eerst een heus lichtfestival. Details over Mons en Lumières ontbreken nog, maar de twee kernwoorden zijn poëzie en surrealisme. Noteer alvast 25 tot 28 januari en 1 tot 4 februari 2024 in je agenda.

Na kerstmis even ontspannen zodat je met opgeladen batterijen de eindejaarsfeesten tegemoet kan gaan? Winterlicht in Bokrijk zorgt ervoor: vijf winteravonden vol verwondering in het Openluchtmuseum van Bokrijk. Van 26 tot en met 30 december.

Als je de komende weken in Brugge bent, informeer je dan over de lichtbelevingswandeling, een lichtparcours met 10 indrukwekkende lichtinstallaties.

Kerstmarkt
De Lichtbelevingswandeling in Brugge.

Ook Brussel pakt uit met lichtshows, zoals het Bright Festival in februari 2024. Maar check iets verder weg van het stadscentrum ook zeker de sprookjesroute in Groot-Bijgaarden. Wonderlights strijkt er neer van 1 december tot 4 februari 2024. Tickets vanaf 24 euro/volwassene.

Eveneens in het Brusselse: Lanterna Magica in Terhulpen, een wandelpad met feeërieke kunstwerken langs het parcours. Nog tot 10 december, dus wacht niet te lang. Tickets: 23,5 euro/volwassene.

Kerstmarkt
Lanterna Magica in Terhulpen.


Laat je betoveren door Koksijde by Light, van 16 december tot en met 7 januari 2024 in Koksijde-Oostduinkerke, en dit elke dag van 16 tot 23 uur. Helemaal gratis!

De ijsbaan van Koksijde-Oostduinkerke is open tot en met 7 januari. © Visit Koksijde


Behalve Koksijde by Light pakt de badplaats nog uit met andere winterse activiteiten. Check de schaatsbaan met zijn feeërieke kerstkraampjes, maar ook de Kerst Tractor Run op 27 december en de vertelwandeling ‘Toen dieren nog spraken’.

Ten noorden van Brussel pakt Plantentuin Meise uit met WinterFloridylle. Hier schittert de plantenwereld, dankzij ingenieuze lichtinstallaties. Van 21 december tot 7 januari 2024; tickets vanaf 18 euro/volwassene.

Na een afwezigheid van 3 jaar maakt de spectaculaire lichttunnel in de Adolf Buylstraat in Oostende een comeback. Meer dan 230.000 gekleurde ledichtjes dansen op de muziek, van 1 december tot en met 7 januari 2024.

De voorbije jaren kon je naar China Light in ZOO Antwerpen, maar sinds vorig jaar strijkt het lichtfestival neer in Planckendael (Mechelen). Na zonsondergang nemen Dragons & Unicorns de dierentuin over. Nog tot 7 januari 2024; tickets vanaf 19 euro/volwassene.

Kerstmarkten
Dragons & Unicorns in Planckendael (Mechelen).

Tot slot in de reeks ‘kort maar krachtig’: (un)Holy Light. Van 9 tot 17 december in de binnenstad van Leuven en hélemaal gratis!


Beleef de magie van de feestdagen zonder zorgen

Pech onderweg op weg naar je favoriete kerstmarkt? Met de Touring Go België pechverhelping komen onze 200 wegenwachters je 24 uur per dag overal in België te hulp, zelfs aan je voordeur!

Volstaat een namiddag of avond op de kerstmarkt niet? Maak er dan een daguitstap of een (lang) weekend van.