Image
Achterhoek openingsbeeld
Ontdek de mooiste plekjes van Aalst en omstreken, te voet of met de fiets. Volg onze uitgestippelde routes.

Het toeristisch aanbod van Aalst is bijzonder gevarieerd. We laten ons verleiden tot een eigenzinnige stadswandeling en zoeken de rustige fietspaden op in de groene deelgemeenten. Trek je wandelschoenen aan, haal je fietsspelden boven en ... vergeet je scepter niet. Nieuwsgierig? Dan zijn we weg!


Breng voor je uitstap zeker een bezoek aan het toeristisch infokantoor op de Hopmarkt. De ontvangst is hartelijk, het brochureaanbod gevarieerd. Neem zeker een exemplaar mee van het gratis magazine ‘Aalst vergeet je nooit’, waarin het eclectische aanbod van de stad en zijn groene deelgemeenten uitvoerig uit de doeken wordt gedaan.

Heb je geen fiets? Dan kan je er een huren bij het infokantoor.


Interactieve wandeling met het gezin

Als we moeten kiezen tussen een klassieke stadstour en de ‘Magische Carnavalswandeling’ is de keuze snel gemaakt. Voor deze beleving heb je een activatiekaart nodig (5 euro), die je kan kopen in het infokantoor of online kan bestellen. Met de kinderen op stap? Maak de wandeling extra leuk en koop er een magische scepter bij (15 euro, inclusief de activatiekaart).

Aalst Grote Markt
Ontdek Aalst met een scepter in de hand. | Copyright: Johannes Vande Voorde

Tijdens de interactieve wandeling kom je alles te weten over Aalst carnaval en zijn geschiedenis. Hoe het werkt? Overal waar je langs het parcours een ajuin tegenkomt, kan je met je activatiekaart of scepter een belevingselement tot leven wekken.

Wel even opletten, want de wandeling bedient zich gretig van het Aalsters dialect. De volgende editie van Aalst carnaval vindt trouwens plaats op 11, 12 en 13 februari 2024.


Carnavalstraditie

Het Aalsterse carnaval is een heuse belevenis. Het hele jaar door kan je je onderdompelen in de knotsgekke sfeer die rond deze feestelijkheden hangt. We poseren onder een versleten lampenkap zoals de ‘Voil Jeanetten’ die op carnavalsdinsdag dragen. Deze als vrouwen verklede mannen hebben trouwens niks met travestie te maken. Het zou eerder een ode zijn aan een oude carnavalstraditie.


Klassieke stadswandelingen en street art

De toeristische dienst biedt ook een aantal klassieke stadsrondleidingen aan. Maak je keuze voordat je op eigen houtje de stad gaat verkennen. Een kleine greep uit de bezienswaardigheden: het belfort, het stadhuis, de Borse van Amsterdam, de Sint-Martinuskerk, Het Stedelijk Museum Aalst, noem maar op! En vergeet ook de standbeelden en de verhalen van de vier grote Aalstenaars niet: schrijver Louis Paul Boon, schilder Valerius De Saedeleer, priester Adolf Daens en Dirk Martens, de invoerder van de boekdrukkunst.

Je kan ook een gids onder de arm nemen (vooraf reserveren). En voor 5 euro huur je ter plekke een tablet die jou langs alle plekjes loodst die je niet mag missen. Deze iPad-rondleiding is speciaal voor kinderen.

Niet getreurd als erfgoed en geschiedenis niet jouw ding zijn, want Aalst leeft uiteraard ook uitbundig in het heden. Ga eens kijken hoe street art de stad kleurt of laat je leiden door ROUTE 9300, een Instagram- en TikTok-tour langs 12 fotogenieke locaties. Jawel, compleet met doe-opdrachtjes!


Aalst met de fiets: onverharde wegen en jaagpaden

De binnenstad ontdek je idealiter te voet en ook wie de rust en het groen in de omliggende deelgemeenten wil opsnuiven, is beter af zonder auto. We hebben namelijk een fietsroute van om en bij de 40 kilometer uitgestippeld die grotendeels over onverharde wegen en jaagpaden loopt.

Voor wie met de camper naar Aalst komt, heeft de stad twee plekken met sanitaire voorzieningen: nabij Aquatopia en aan sportcentrum Schotte, het ideale startpunt voor onze fietslus.

Vertrek op de Hopmarkt en fiets via het mooie stadspark meteen de stad uit. Hou zeker even halt bij sportcentrum Schotte, een voormalige fabriekssite. Blikvanger is de oude fabrieksschouw, die nu als klimtoren is ingericht.


Fans van de Aalsterse schrijver Louis Paul Boon zal het wellicht plezieren dat we ons hier op de Kapellekensbaan bevinden, uit de gelijknamige roman.


Langs de Dender

Vervolgens gaat het naar het jaagpad langs de Dender in deelgemeente Erembodegem. Je fietst ruim 4 kilometer langs de Dender, die in alle sereniteit door het groen van de Wellemeersen meandert, en rijdt in één ruk door tot Meldert, waar je eraan herinnerd wordt dat Aalst en omgeving vroeger de hopstreek bij uitstek was.

Een ietwat zonderling kunstwerk in Meldert verwijst naar dat rijke verleden. De deelgemeente maakt deel uit van de Faluintjes, een groene strook waar je her en der nog hop kan spotten.

Daarna trap je langs onverharde wegen naar Baardegem, waar je via knooppunt ‘t Stationneken aansluiting vindt met het Leireken, een voormalige spoorwegroute. Opgelet, het Leireken is ook populair bij wandelaars, dus schakel alvast een versnelling lager.

Net voor Moorsel verlaat je het traject en rijd je langs kapelletjes en rustige wegen naar Herdersem, om via de Wiezebrug opnieuw het jaagpad te kiezen.

Volg de Dender tot in het hart van Aalst en snuif om af te sluiten nog wat cultuur op. Al zal het lastig zijn om te weerstaan aan de lokroep van de kleurrijke terrasjes. Ons advies? Paar het nuttige aan het aangename, en zet je op een terras met zicht op het 13de-eeuwse belfort, dat geklaseerd staat als Unesco-werelderfgoed.


Fiets- en wandeltochten in de regio

De mooiste plekjes in en rond Aalst ontdek je te voet of per tweewieler. Deze twee smaakmakers, allebei in lusvorm, willen we jullie niet onthouden.

Kravaalbos wandelroute - 8 km

Het Kravaalbos ligt een beetje verscholen op de grens tussen Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen, waardoor het een tijdje onder de radar bleef. De ongereptheid is dé troef van dit ecologisch waardevolle bos, waar je onder meer hopranken aantreft.

Startpunt: Putstraat 116, 9310 Aalst, nabij café Bij Stinne

Wandelknooppunten: 47-99-40-51 -50-49-71-70-26-48-24-25-47

Aalst fietsroute - 39 km

Deze route is qua lengte en inhoud vergelijkbaar met de Touring-route, maar is uitgestippeld op basis van de bekende fietsknooppunten.

Startpunt: knooppunt 34, Werf, 9300 Aalst

Fietsknooppunten: 34-37-28-29 -30-31-32-37-43-39-41-44 -45-47-46-38-36-34


Op onze website vind je nog tal van andere ideeën voor uitstapjes in België of net over de grens.


Vertrek met een gerust hart

Een probleem onderweg naar je bestemming? Onze wegenwachters helpen je dag en nacht, overal in België en zelfs voor je voordeur!