Image
Van Luik naar Marche-les-Dames, ontdek de nieuwe toeristische regio van Terres-de-Meuse.


De Maas is ruim 950 km lang en stroomt door Frankrijk, België en Nederland. Elk land claimt daarbij zijn eigen ‘Maasvallei’, en de provincie Luik voegt daar nog een nieuwe bestemming aan toe: Terres-de-Meuse, vrij vertaald ‘Land van de Maas’.


Terres-de Meuse balanceert op de grens tussen de provincies Luik en Namen, en combineert de authenticiteit van Haspengouw en de Condroz. Centraal ligt het stadje Hoei, maar voor onze ontdekkingstocht beperken we ons niet tot Hoei en omgeving. We doorkruisen alle dorpjes op de N90 tussen Luik en Namen.

Onze route van ongeveer 65 km voert je via Seraing, Tihange en Hoei van Luik naar Marche-les-Dames. Ga de weg op met je voertuig, geef je ogen de kost en beantwoord onderweg de vragen van onze quiz.


1. Startpunt: museum La Boverie

Begin met een bezoek aan museum La Boverie, vlak bij het bruisende centrum van Luik. Van daaruit leidt de N90 je recht naar onze route. De eerste kilometers kom je vooral getuigen tegen van de plaatselijke industriële geschiedenis. Iedereen herinnert zich nog het Belgische Cockerill-Sambre, dat medio de 19de eeuw het grootste staalverwekende bedrijf ter wereld was.


2. De abdij van Val-Saint-Lambert

Een eindje verderop houden we halt aan de abdij van Val-Saint-Lambert, de befaamde kristal- en glasfabriek. En we hebben goed nieuws voor budgetbewuste kristalliefhebbers, want er is ook een outlet store.


Als je verder rijdt, kom je aan in Flémalle, waar je het kasteel van Chokier kan bewonderen. Nog altijd op de N90 herken je meteen Tihange, dat deel uitmaakt van Hoei, aan de drie koeltorens van zijn kernreactoren.


3. De historische wijk van Hoei

Een tussenstop in Hoei is een must. Wandel door de historische wijk, en bezoek eventueel het Fort en zijn memoriaal dat gewijd is aan de Tweede Wereldoorlog. Het panoramisch zicht over de stad – en de drie koeltorens – wil je beslist niet missen.


4. Van Andenne naar Marche-les-Dames

Nog wat verder kom je in Andenne, Namêche.

De laatste halte ligt in Marche-les-Dames. Let wel, de gemeente met zijn bekende klimrotsen bevindt zich op de andere oever, maar vanaf het waterzuiveringsstation aan de overkant van de Maas kan je prachtige foto’s maken. Het is hier (iets verder stroomopwaarts) dat koning Albert I in 1934 tragisch aan zijn einde kwam.


Op onze website vind je nog veel meer ideeën voor uitstapjes in België.


Doorkruis de regio zonder zorgen

Bij pech onderweg komen onze wegenwachters je dag en nacht te hulp, overal in België en zelfs voor je voordeur! Bekijk onze verschillende pechverhelpingsformules.