Image
Vliegreis: regels

Wist je dat als je met het vliegtuig reist, niet zomaar alles mag inpakken in je valies? Hier volgt een overzicht over wat wel en niet mag.

Handbagage: blijf waakzaam!

Het toegelaten gewicht van je bagage wordt bepaald door de luchtvaartmaatschappij. Check altijd het maximale toegelaten gewicht en de afmetingen van je bagage als je op reis gaat. Bij Ryanair bijvoorbeeld mag je handbagage maximaal 10 kg wegen. Bij EasyJet is het onbeperkt.

Daarentegen, wat je wel dan niet mag inpakken, hangt niet af van de luchtvaartmaatschappij maar wel van de richtlijnen van de IATA (International Air Transport Association). De veiligheidsregels zijn drastisch geworden. Verboden zijn:

  • Vloeistofcontainers van meer dan 100 ml. Meerdere vloeistofcontainers van 100 ml of minder zijn toegelaten. De totale inhoud mag niet meer zijn dan 1 liter. De vloeistoffen moeten apart ingepakt worden in een doorschijnende, hermetisch gesloten plastic zak. Kant-en-klare kits zijn makkelijk te vinden in de meeste drogisterijen.
  • Steekwapens en snijdende objecten zoals bijvoorbeeld scheermesjes, een schaar, een nagelknipper.
  • Vuurwapens
  • Chemische en ontvlambare producten. Die zijn trouwens ook verboden in je ruimbagage.

Op de website van Brussels Airport vind je de volledige lijst van items die je niet in je (hand)bagage mag stoppen. Ook tijdens het online boeken van je ticket zal je zo’n lijst te zien krijgen die je moet afvinken. Neem de lijst aandachtig door zodat je op de luchthaven niet wordt ‘betrapt’ met ‘verboden producten’.

Ons advies: neem in je handbagage alleen zaken mee die je echt nodig hebt, mocht je ruimbagage verloren gaan: geld, dringende geneesmiddelen, creditkaarten…

De meeste luchtvaartmaatschappijen laten twee stuks handbagage toe : een dat je boven in het compartiment kunt opbergen en de andere aan je voeten onder de stoel van de reiziger die voor je zit. Het is best handig om alle spullen waar je makkelijk bij wilt in het tweede stuk handbagage op te bergen: papieren, elektronische apparaten, geneesmiddelen.

Opgelet, dit tweede stuk toegelaten handbagage moet kleiner zijn, in het algemeen komt het overeen met de afmeting van een rugzak.

Ruimbagage: let op het gewicht

Identiek als voor de handbagage, worden de regels voor de ruimbagage (gewicht, afmetingen) door de luchtvaartmaatschappij opgesteld. In je ruimbagage mag je meer meenemen zoals bijvoorbeeld vloeistoffen van meer dan 100 ml. Zijn verboden:

  • Printer cartridges
  • Lithium- en elektrolytbatterijen
  • Chemische producten
  • Vuurwapens

Op de site van Brussels Airport vind je ook nuttige informatie over niet-standaard bagage zoals fietsen, ski’s, golftassen, buggy’s, enzovoort.

Voeding en geneesmiddelen, ja, maar welke?

De IATA (International Air Transport Association) laat je toe om voeding en geneesmiddelen mee te nemen in je bagage. We raden je toch aan om eerst de wetgeving van het land van bestemming te raadplegen. Sommige landen verbieden de import van voedingswaren op hun territorium. Andere landen verbieden sommige geneesmiddelen. Vraag indien nodig een attest aan je behandelende arts dat aangeeft dat die geneesmiddelen nodig zijn.

Beter voorkomen dan genezen

Check altijd de richtlijnen van de luchtvaartmaatschappij zowel voor de heen- als de terugvlucht en de wetgeving van de het land van je reisbestemming. Zo voorkom je spullen te moeten achterlaten op het vliegveld. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op: telefonisch via 02/286.33.84 of via mail op [email protected] .

Zie ook: 

Image
enfant
Image
vol annulé
Op reis met jonge kinderen Vliegtuig gemist? Dit zijn je rechten (en plichten)
Deel deze inhoud