Image
Medicamenten op reis, niet altijd legaal

Wie medicatie meeneemt naar het buitenland kan maar beter checken of het gebruik ervan op de bestemming wel toegestaan is. Dat is namelijk niet altijd en overal het geval. Hier moet je op letten.

Alvast dit: grote hoeveelheden medicatie meenemen in je koffer komt bij voorbaat verdacht over. Zorg er in dat geval voor dat je de juiste papieren, een medische verklaring bijvoorbeeld, op zak hebt. En ook nog dit: zorg er in de mate van het mogelijke voor dat je je medicatie in de oorspronkelijke verpakking bewaart (inclusief bijsluiter). Je pilletjes in anonieme plastic zakjes ‘verstoppen’, doe je dus beter niet.

Zware straffen voor wie lokale wetten overtreedt

Het overkwam een dame die de pijnstiller Tramadol vorig jaar had meegenomen naar Egypte. Tramadol is een morfine-achtige pijnstiller die tot de opioïden wordt gerekend en is als dusdanig illegaal in dat land. De dame in kwestie kreeg voor dit vergrijp 3 jaar cel maar het had net zo goed 25 jaar kunnen zijn of erger.

Tramadol is overigens niet het enige verboden product in Egypte en ook andere landen hanteren lijstjes met illegale medicijnen. Het gaat daarbij voornamelijk om verdovende middelen of psychotrope stoffen.

Schengen of niet-Schengen

De vraag is dus: hoe voorkom je dat je tijdens je vakantie in het buitenland in de problemen geraakt? Welnu, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) maakt in eerste instantie een onderscheid tussen de landen die deel uitmaken van het Schengengebied en de landen die er geen deel van uitmaken.

Wie binnen het Schengengebied reist, moet minstens 10 dagen op voorhand dit formulier volledig en correct ingevuld opsturen naar het FAGG. Daar wordt het document gevalideerd en terugbezorgd per post. De betrokken persoon kan dan met dat document zonder problemen naar eender welk land binnen het Schengengebied reizen.

Anders is het gesteld met de landen die niet tot Schengen behoren. In dat geval raadpleeg je tijdig de (Engelstalige) website van de International Narcotics Control Board (INCB). Daar vind je van alle landen ter wereld de lijsten met verboden producten. Let wel, de INCB garandeert de correctheid van zijn gegevens niét. Bijgevolg is het raadzaam om daarnaast en ruim op voorhand contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van het land dat je wenst te bezoeken.

Check ook de reisadviezen op diplomatie.belgium.be want daarin vind je meteen (voor elk land) de relevante informatie met betrekking tot de lokale wetten waaronder bijvoorbeeld de nultolerantie tegenover drugs. Besef ten allen tijde dat sommige medicamenten in bepaalde landen tot de verboden middelen behoren en dat bij overtredingen héél streng wordt opgetreden, in elk geval vele malen strenger dan in ons eigen land.

Medicatie in het buitenland kopen?

Medicamenten kopen in het buitenland is niet altijd een goed idee. De samenstelling kan anders zijn, maar ook de namen komen niet altijd overeen waardoor je je makkelijk kan vergissen. Verstandiger is om je vertrouwde medicatie vanuit België mee te nemen op vakantie.

Maar wat als je je medicatie vergeet of op je bestemming kwijtspeelt? Weet dan dat Touring kan helpen door jou de geneesmiddelen, prothesen, brillen of het medisch materiaal toe te sturen, gesteld dat ze noodzakelijk zijn voor een medische behandeling. Uiteraard houdt Touring zich aan de plaatselijke wetgeving. Verdovende middelen en aanverwante producten worden evenwel steeds uitgesloten.