Image
Istanbul Turquie

Op de snelwegen is een elektronisch betaalsysteem van toepassing (HGS). Er wordt ook een elektronische tol (OGS) geheven op 2 bruggen (Fatih Sultan Mehmetbrug, Bosporusbrug).

Inhoud

1. Snelwegen
2. Tolbruggen

1. Snelwegen 

Tolklassen:

  • Categorie 1: tweeassige voertuigen met 2 assen waarvan de wielbasis kleiner dan 3,20m is (personenauto's en minibusjes).
  • Categorie 2: tweeassige voertuigen met 3 assen waarvan de wielbasis ten minste 3,20m is.
  • Categorie 3: voertuigen of wagenstellen met in het totaal 3 assen.
  • Categorie 4: voertuigen of wagenstel met een totaal van 4 of 5 assen.
  • Categorie 6: moto's.

 

De tol kan enkel elektronisch betaald worden (HGS). Dit kan op twee manieren:

  • met een vignet dat je op de voorruit kleeft. Het kost ongeveer 5 Turkse lire.
  • met een kaart die je op het dashbord legt. De kaart kost een 15 Turkse lire. Je kan ze in meerdere voertuigen gebruiken.

Het HSG-vignet of de HGS-kaart kan je in postkantoren (PTT), in tankstations langs de snelweg of in bepaalde banken kopen. De kaarten en vignetten hebben een chip die moet opgeladen worden. Afhankelijk van het type voertuig moet een minimumbedrag opgeladen worden. De chip wordt automatisch gelezen bij de tolpoort. Is het licht groen bij het passeren van de tolpoort, dan is de tol betaald. Bij rood licht is er een probleem met de betaling (ontoereikend saldo, chip onleesbaar, ...). Neem in dat geval contact op met het verkooppunt. Zo vermijd je een boete. 

Toltarieven:

2. Tolbruggen 

Op de Fatih Sultan Mehmet brug en de Bosporus brug moet u tol moet betalen in de richting van Europa naar Azië. In de omgekeerde richting moet u geen tol betalen. Ook op de Yavuz Sultan Selimbrug (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) moet je tol betalen.

De tol kan betaald worden met HSG-kaart of HSG-vignet. Voor de tolklassen: zie boven.

Toltarieven

  • Voor de tarieven van de Bosporusbrug (Boğaziçi Köprüsü) en de Fatih Sultan Mehmetbrug (Fatih Sultan Mehmet Köprüsü), klik hier. .
  • Voor de Yavuz Sultan Selimbrug (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) klik hier. 

 

Tol in Frankrijk

Image
Frankrijk tolwegen

En France, la plupart des autoroutes sont à péage. Quel est le moyen le plus simple de payer et comment les tarifs sont-ils calculés?