Image
"Medieval city of Mantua in Lombardy, Italy."

In Frankrijk zijn er een aantal verkeersregels (voorrang, snelheidsbeperkingen, parkeren etc.) die in belangrijke mate afwijken van de Belgische wetgeving of de internationale regels.


Hieronder vind je de regels - snelheidsbeperking, lading, gebruik van GPS, enzovoorts - die specifiek zijn voor Frankrijk.


Een ‘oud’ rijbewijs is toegestaan in Frankrijk


Een rijbewijs uitgereikt vóór 1989 (links) is nog steeds geldig in Frankrijk.

Inhalen

  • Het is verboden om trams in te halen wanneer ze aan een halte mensen laten uitstappen of opstappen.
  • Een tram in beweging moet je inhalen langs rechts. Links inhalen mag enkel in éénrichtingsstraten of als inhalen aan de rechterkant niet mogelijk is.
  • Om een fietser in te halen, moet je een zijwaartse afstand laten van minimaal 1 meter in de bebouwde kom en 1,5 meter buiten de bebouwde kom.

Kruisen

  • Op bergwegen of sterk hellende wegen moet het dalende voertuig stoppen en de andere wagen voorrang verlenen
an aerial view of a winding road in the mountains
Photographer: Patrick Robert Doyle | Source: Unsplash
  • Wanneer moet achteruit gereden worden om ruimte vrij te maken, dan geldt als regel dat enkelvoudige voertuigen moeten achteruit rijden wanneer de tegenligger een voertuigcombinatie is, en dat lichte voertuigen moeten achteruit rijden voor zwaardere tegenliggers.
  • Tussen auto’s van dezelfde categorie elkaar kruisen, moet de dalende auto achteruitrijden om de andere door te laten, behalve wanneer het stijgende voertuig dit manoeuvre gemakkelijker kan uitvoeren b.v. omdat het zich dichter bij een uitwijkplaats bevindt.

Signalisatie

  • Een rood knipperend licht betekent dat het verboden is om door te rijden. Dergelijk licht kan een overweg aanduiden, een uitrit van brandweerwagens, enz.
  • Wanneer een oranje pijl samen met een rood licht brandt betekent dit dat de bestuurder zijn weg mag volgen in de richting van de pijl, op voorwaarde voorrang te verlenen aan de voertuigen in de verkeersstroom waarin hij zich zelf wil begeven, evenals aan de voetgangers.
  • Een zigzaggende gele lijn op de rijbaan duidt een stopplaats voor bussen aan.

Snelheidsbeperkingen

  • In de bebouwde kom is de snelheid beperkt tot 50 km/u. In Parijs en vele andere steden, zoals Grenoble, Nantes, Lille, Montpellier, Bordeaux en Lyon, geldt sinds kort een verlaagde algemene maximumsnelheid van 30 km/h. . Op belangrijke doorgaande wegen in steden kan een verhoogde snelheid van 50 of 70 km/h gelden.
  • Buiten de bebouwde kom zijn de snelheidslimieten afhankelijk van het type weg en de weersomstandigheden. Dit zijn de regels:
Opgelet: de plaatselijke verkeersautoriteit kan een maximumsnelheid van 90 km/u instellen op de tweerichtingswegen zonder middenberm die onder haar bevoegdheid vallen.



De snelheidsbeperkingen zijn ook van toepassing op wagens met een aanhangwagen of caravan met een totaal gewicht lager dan 3,5 ton; is het gewicht hoger dan 3,5 ton of bedraagt het gewicht van de aanhangwagen of de caravan meer dan het gewicht van het trekkende voertuig, dan zijn lagere snelheidsbeperkingen van toepassing.

Een bestuurder die zijn rijbewijs minder dan drie jaar heeft, moet zich aan andere snelheidsbeperkingen houden: 110 km/u op autosnelwegen, 100 km/u op autowegen en 80 km/u op andere wegen.

Bij mist met een zichtbaarheid van minder dan 50 meter, geldt overal een snelheidsbeperking van 50 km/u, ook op autosnelwegen.


Radarverklikkers of navigatietoestellen die de locatie doorgeven van vaste of mobiele radars zijn verboden.


Opgelet: Radarverklikkers of navigatietoestellen die de locatie doorgeven van vaste of mobiele radars zijn verboden. Je mag wel apparaten gebruiken die ‘helpen bij het rijden’ en die bepaalde gevarenzones aanduiden.

Stilstaan en parkeren

Het is in bepaalde steden verboden om een voertuig langer dan zeven opeenvolgende dagen te parkeren. De regels zijn afhankelijk van de lokale wetgeving. In Parijs is het bijvoorbeeld verboden om langer dan 24 opeenvolgende uren te parkeren.

yellow and red plastic tool
Photographer: Alex Plesovskich | Source: Unsplash

In sommige grote steden, zoals Parijs, kan een foutief geparkeerd voertuig geïmmobiliseerd worden met een wielklem, ook bij voertuigen die ingeschreven zijn in een ander land. Als dat het geval zou zijn, moet je je naar het lokale politiecommissariaat begeven en een boete betalen om de wielklem te verwijderen.

Kleurencodes voor de parkeerregels:

  • Een gele onderbroken lijn op een stoeprand betekent verboden te parkeren
  • Een gele doorlopende lijn betekent verboden te parkeren én stil te staan.
  • Blauwe markering op de weg betekent dat je voor een beperkte duur mag parkeren.


Overnachten langs de weg

Het is verboden te overnachten in een caravan die langs de weg geparkeerd staat. Het is wel toegelaten enkele uren te stoppen op de parkings van de autosnelwegen. Maar opgelet: het autosnelwegenticket heeft een beperkte geldigheidsduur!

Alcoholgehalte

Photographer: Tim Mossholder | Source: Unsplash
  • Een alcoholgehalte van meer dan 0,5 promille in je bloed is strafbaar in Frankrijk. Voor chauffeurs met een voorlopig rijbewijs, bestuurders die hun rijbewijs minder dan drie jaar hebben en buschauffeurs is een gehalte van 0,2 promille of meer strafbaar.

GSM, audio en video

  • Het is in alle tankstations verboden om een draagbare telefoon te gebruiken.
  • Als je in je auto zelf wilt bellen terwijl je aan het stuur zit, moet je verplicht gebruikmaken van de handsfree-opties in je wagen. De volgende apparaten zijn dus verboden: Oortelefoontjes, bluetoothkabels en hoofdtelefoons.
Bellen in de auto mag enkel met de handsfree-opties van je wagen. Oortjes, kabels, etc. zijn verboden.
  • Hoofdtelefoons zijn ook verboden om naar muziek te luisteren. Als je die regels niet respecteert (en dus belt aan het stuur), kun je een boete van 135 euro krijgen en drie punten worden afgetrokken van je rijbewijs (in Frankrijk).

Kinderen aan boord

Kinderen jonger dan 10 jaar moeten vastgeklikt zitten op een zitje dat aangepast is aan hun lengte en gewicht.

Om de veiligheid van kleine kinderen te garanderen, moeten kinderen jonger dan 10 jaar vastgeklikt zitten op een zitje dat aangepast is aan hun lengte en gewicht. Ze mogen alleen vooraan in de auto plaatsnemen op voorwaarde dat de achterbank geen veiligheidsgordels heeft of als de achterbank al gebruikt wordt door kinderen jonger dan 10 jaar.

Verplicht aan boord: een fluorescerend hesje en een signalisatiedriehoek.

Verplichte uitrusting

Als je met een voertuig met twee wielen of meer rijdt, ben je verplicht om een fluorescerend hesje en een signalisatiedriehoek in de wagen te hebben. De bestuurder moet het hesje verplicht aandoen wanneer hij uitstapt bij een noodstop en de driehoek meteen op 30 meter van het obstakel plaatsen. Deze verplichting geldt dag en nacht op alle soorten wegen. Uiteraard moet de driehoek niet geplaatst worden als het plaatsen zelf een gevaar kan vormen voor de bestuurder.

Fietsers

Kinderen jonger dan 12 jaar moeten verplicht een fietshelm dragen.


Fietsers moeten ’s nachts altijd een fluorescerend hesje dragen buiten de bebouwde kom en overdag wanneer de zichtbaarheid beperkt is. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten verplicht een fietshelm dragen.

Slepen

  • Een motorvoertuig mag een ander motorvoertuig alleen slepen in geval van panne of ongeval, en dan nog enkel over een korte afstand.
  • Op autosnelwegen is dit absoluut verboden en moet een beroep gedaan worden op een gespecialiseerde takeldienst.
  • De maximumsnelheid bij het slepen is 50 km/h.

Afstand tussen voertuigen

  • Wanneer twee voertuigen achter elkaar rijden moet de bestuurder van het tweede voertuig een voldoende veiligheidsafstand houden. Die stemt overeen met de afstand die dat voertuig aflegt in twee seconden.
  • Voor voertuigen of voertuigcombinaties van meer dan 3,5 ton of van meer dan 7 meter lang, mag die veiligheidsafstand buiten de bebouwde kom nooit lager zijn dan 50 meter.

Carpoolrijstrook op snelwegen

Op Franse snelwegen kan een rijstrook voorbehouden worden voor carpoolen. Deze wordt aangegeven door een traditioneel of dynamisch verkeersbord met een witte ruit op een gekleurde achtergrond (blauw, zwart,..., de kleur kan verschillen).

Verkeersbord VR2+

De carpoolstrook is toegankelijk voor :

  • voertuigen of motorfietsen met ten minste twee personen aan boord (of meer dan 2 indien aangegeven door onderbord)
  • voertuigen met een Crit'Air zero emission-sticker, zoals elektrische en waterstofvoertuigen, zonder het vereiste aantal personen aan boord. Hybride voertuigen (elektrisch/benzine, diesel, enz.) daarentegen moeten minstens 2 personen aan boord hebben.
  • taxi's, zelfs lege.

Het aantal personen aan boord wordt gecontroleerd met een thermische radar.

Zie ook: verkeersregels in Europa


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.