Image
rekenmachine

Een scooter of een motor is fiscaal gezien voordeliger dan een auto. Een overzicht van alle aftrekbare kosten.

Motorrijden is zowel voor het traject tussen woning en werk als voor andere professionele verplaatsingen fiscaal voordelig. Tenzij je van je werkgever al een vergoeding krijgt of over een bedrijfsvervoermiddel beschikt, kun je meer dan 75% - het maximum voor auto's - inbrengen voor je professionele ritten.

Reële kosten interessanter

Voor de berekening van de kosten hangt dit percentage vooral samen met het aantal dagen waarop je daadwerkelijk hebt gewerkt. Dit moet je kunnen bewijzen.

Probeer niet om je motorkosten voor 100% af te trekken. Niemand zal je geloven en vooral de belastingdienst niet. Het is vaak interessanter om de reële kosten in te brengen in plaats van het forfait van € 0,15/km. Bewaar wel alle facturen en bewijsstukken met het oog op een eventuele controle.

De afschrijving blijft de voornaamste post. Voor een nieuwe motor wordt die gespreid over 5 jaar. Dat kan degressief - met een maximum van 40% voor het eerste jaar - of lineair gebeuren. Voor een tweedehands motor mag je de aanschafkosten meestal over 3 jaar afschrijven.

Ook de verkeersbelasting, verzekering, bijstand, onderhoud, brandstof en financieringsrente kun je aftrekken, rekening houdend met het percentage professioneel / privégebruik.

Op voorwaarde dat je een factuur van een motordealer of een gespecialiseerde winkel kan voorleggen, kan je ook je uitrusting inbrengen (helm, jekker, beschermende broek, handschoenen, fietstas, GPS enz.), gespreid over 3 jaar.

Simulatie voor een BMW R 1200 GS

Concreet voorbeeld met een simulatie voor de best verkochte motor in België, de BMW R 1200 GS, met een prijs van € 15.700 incl. BTW.
De belastingregels veranderen voortdurend. Ga daarom te rade bij een professional of raadpleeg minstens de site van de FOD Financiën voordat je je belastingaangifte doet.

Lineaire afschrijving (5 jaar) 3.140 €
Afschrijving uitrusting (3 jaar) 950 €
BIV (1ste jaar) 495 €
Verkeersbelasting 55 €
Onderhoud 250 €
Financieringsrente                    150 €
Brandstof 820 €


Aftrekbare kosten: € 6.290 x 81% (professioneel gebruik) =  € 5.094,90