Image
Oostenrijk
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar of door Oostenrijk te rijden bijvoorbeeld.


Ga je met de auto op reis naar Oostenrijk? Wees dan goed voorbereid. We vermelden hier de knelpunten, de alternatieve routes en de dagen die u het best vermijdt.


Drukke wegen en knelpunten


Op weg naar Bolzano, Italië:

  • De A12 Kufstein - Innsbruck (vooral bij Kufstein en Innsbruck) en de Brennersnelweg A13 zijn erg drukke wegen maar geen grote files.
  • De Fernpasroute B179/B189 Füssen- Reutte – Lermoos – Telfs naar Innbruck vooral bij Füssen en Lermoos.

Op weg naar Slovenië en Trieste/Kroatië:

  • De A10 Salzburg – Villach vooral in de omgeving van Bischofshofen en Sankt-Michael im Lungau.
  • De A11 Villach – Slovenië aan de Karawankentunnel; De Karawankentunnel is het grootste knelpunt in Oostenrijk.
  • De A9 Wels – Graz – Maribor vooral tussen Spital en Graz

Op weg naar Hongarije:

  • Op de A4 Wenen - Hongarije bij Wenen en aan de grensovergang
  • De grensposten bij Klingenbach/Sopron en bij Heiligenkreuz/Rabafuzes


Alternatieve wegen

Kies je voor secundaire wegen om drukke snelwegen te vermijden, moet je vrijwel altijd bergpassen nemen. Reizen via bergpassen verloopt trager en vereist een zekere rijvaardigheid. Het zijn wel mooie, eerder toeristische wegen. Informatie over bergpassen vind je hier.


Verkeersdrukte

Oostenrijk is een populaire toeristische bestemming en een doorreisland naar de Balkan en naar Italië. Tijdens de zomer is het er dan ook erg druk op de wegen. De te mijden dag is zaterdag, zowel voor vertrek als voor terugkeer. Het aantal zwarte punten is wel afgenomen de laatste jaren. Knelpunt bij uitstek is de Karawankentunnel op de grens met Slovenië. Files zijn er onvermijdelijk. Daarnaast zijn vooral de Tauernautobahn Salzburg – Villach en de Pyrhnautobahn Welz - Graz - Maribor filegevoelig.


Check de verkeersdruktekalender van de zomer voor Oostenrijk.


Verkeersinformatie

Verkeersinformatie vind je bij Touring Mobilis en bij onze zusterclub, de OEAMTC.


Zie ook: Waar en wanneer is het druk op de weg in Europa?


Touring staat voor je klaar in heel Europa

Waar je ook pech krijgt, bel ons op en je wordt meteen geholpen door een van onze bijstandspartners.

Straks met de auto op vakantie? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Europa formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-lid? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 op werkdagen tussen 9 en 12u en tussen 14 en 17u of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.

Italië: de smaken en aroma’s van Lombardije

Partnerinfo - Italië leent zich bij uitstek voor roadtrips. Alleen op die manier kom je in de mooiste en meest verrassende plekjes terecht. In deze reeks gaan we op bezoek in 5 regio’s en maken we ook tijd voor de regionale keuken én een goed glas wijn. © inLombardia

Ontdek Noord-Italië: vijf thematische roadtrips

Partnerinfo - Italië leent zich bij uitstek voor roadtrips. Alleen op die manier kom je in de mooiste en meest verrassende plekjes terecht. In deze reeks gaan we op bezoek in 5 regio’s en maken we ook tijd voor de regionale keuken én een goed glas wijn. © Felix Van Lantschoot