Image
Partnerinfo: Dit artikel wordt u aangeboden door de Italiaanse regio Zuid-Tirol/Südtirol. Foto: © Tourismusverein Hafling-Vöran-Meran 2000 - Marion Lafogler.


Meran/Merano is de op een na grootste stad van Zuid-Tirol/Südtirol, een plek waar berg en dal en noord en zuid in perfecte harmonie in elkaar overvloeien. Hier staat gastronomisch genieten centraal, of het nu tijdens vrijetijdsactiviteiten in de natuur is of bij het proeven van de typische alpiene-mediterrane specialiteiten in een van de talrijke culinaire hotspots onderweg.


Het historische dorp Schenna net boven Meran. © Tourismusverein Schenna - Hannes Niederkofler


Het zonneterras boven Meran

Wie meer wil doen dan wellnessen, kan in het historische dorp Schenna/Scena net boven Meran fantastische wandelingen ondernemen. Met of zonder wandel- of berggids, de landschappen met hun mediterrane en subtropische flora zullen menigeen verbazen. Dat is in het bijzonder het geval voor de ‘Waalwege’: de paden leiden dwars door kloven, dennenbossen, boomgaarden en weilanden langs oude irrigatiekanalen.

Schenner Waalweg | Sentiero della roggia Scena | Canal trail Schenna
De ‘Waalwege’ zoals de oude irrigatiekanalen hier worden genoemd. © IDM Südtirol - Patrick Schwienbacher

Absolute aanrader is het nieuwe Kneipp Parcour langs de Schenner Waalweg. Denk daarbij aan een therapeutische wandeling met rustpauzes op banken onderweg, met het geluid van kabbelend water op de achtergrond. Vers bronwater verfrist lichaam en geest en het prachtige bergpanorama maakt het plaatje compleet. Dankzij het milde klimaat in dit middenhoge gebied, kun je hier overigens het hele jaar komen wandelen, ontspannen en genieten.


Op avontuur per paard of te voet

Wie wil genieten en het rustig aan wil doen, kan zich beperken tot het ontdekken van de historische sites in het dal maar voor wie het wat avontuurlijker en steviger mag zijn, lonkt het Hafling-Vöran-Meran 2000/Avelengo-Verano-Merano 2000 hoogplateau boven de stad Meran.

Of wat dacht je van een trip op de rug van een Haflingerpaard? Het kan in Hafling en omgeving, het thuisland van het befaamde Haflingerpaard dat oorspronkelijk een lastdier was maar vandaag een geliefd rijpaard is. De plaatselijke maneges bieden zowel koetsendiensten als paardrijlessen aan en er zijn speciale aanbiedingen voor gezinnen. Geef toe, hoe onvergetelijk kan een vakantie zijn als je per paard de bergweiden en weilanden in dit gebied doorkruist?

Onvergetelijk: een trip op de rug van een Haflingerpaard. © Tourismusverein Schenna -Florian Andergassen

Voor de niet-paardrijders: een bijzonder hoogtepunt - letterlijk - is de zogeheten ‘Knottenkino’ in Vöran, een openluchtbioscoop bovenop vulkanisch gesteente. Los van de vertoningen op het witte doek is het hier heerlijk genieten van de indrukwekkende vergezichten. Maak er een memorabele zomer van!


Praktisch

Zuid-Tirol ligt op ongeveer 1.000 km van Brussel: rij via Duitsland en Oostenrijk over de tolplichtige Brennerautobahn. Alternatief is de trein: spoor via München naar Bolzano/Bozen. Wie liever vliegt, heeft verschillende opties: Zuid-Tirol is bereikbaar vanaf de luchthavens van zowel Innsbruck, Verona, München, Milaan als Venetië. Check hier voor meer informatie.