Image
milieuzones Verenigd Koninkrijk

​In het Verenigd Koninkrijk zijn er verschillende steden waar een lage emissiezone (LEZ) werd ingevoerd. Waar bevinden deze milieuzones zich en wat zijn de regels?

Verschillende steden in het Verenigd Koninkrijk hebben een milieuzone (clean air zone (CAZ)) of een daarmee vergelijkbare zone ingesteld of zijn dat van plan te doen. De maatregelen gelden ook voor buitenlandse voertuigen.


Londen

In Londen is er een Ultra Low Emission Zone (ULEZ). De ultra lage emissiezone is in tegenstelling tot de congestion charge elke dag van het jaar van toepassing.

Kaart van de Congestion Charge zone en de Ultralage-Emissiezone Groot-Londen vanaf 29 augustus © gouv.uk


Ultralage-emissiezone (ULEZ)

Alle buitenlandse voertuigen moeten zich laten registreren, zelfs indien ze aan de normen voldoen, op straf van boete!

  • Je ontvangt een e-mail wanneer je registratie is verwerkt, met een gedetailleerde beschrijving van het resultaat. Dit kan tot 10 werkdagen duren. Totdat ze het bewijs hebben dat je voertuig aan de normen voldoet, moet je de kosten betalen om in Londen te mogen rijden of kun je een kennisgeving voor een boete ontvangen. Je kunt je geld terugvragen nadat je status is bevestigd.

Opgelet:

  • Onlangs heeft Michael Freilich aan het licht gebracht dat het Britse incassobureau Euro Parking Collection (EPC) op onrechtmatige manier de gegevens van Belgische automobilisten verkregen heeft.
  • De FOD mobiliteit raadt ondertussen het volgende aan: Aangezien het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie, kan het de persoonsgegevens van Belgische burgers niet meer raadplegen om hen een brief te sturen met betrekking tot de invordering van de in het Verenigd Koninkrijk opgetekende verkeersboetes. U mag Euro Parking Collection plc het gevorderde bedrag dus niet betalen naar aanleiding van de onrechtmatige raadpleging van uw gegevens.


Engeland

LEZ in Engeland
De Romeinse baden in Bath © Hulki Okan Tabak | Source: Unsplash


Schotland

LEZ in Schotland
Edinburgh © Adam Wilson | Source: Unsplash
  • Aberdeen, Dundee, Edinburgh gaan in 2022 een Low Emission zone (LEZ) instellen. Pas in de loop van 2024 zullen er boetes opgelegd worden bij niet naleving.
  • In 2023 zal in Glasgow vanaf 1 juli 2023 een lage emissiezone voor alle voertuigcategorieën van toepassing zijn.
  • Op de website van de Schotse overheid kan je meer informatie over milieuzones in Schotland terugvinden.


Noord-Ierland en Wales

Voorlopig zijn er in Noord-Ierland en Wales geen plannen tot invoering van milieuzones.

Zie ook: Milieuzones in de populairste reisbestemmingen.

Je vindt ook inlichtingen over de milieuzones in alle landen van de Europese Unie op de website van de EU.

Touring staat voor je klaar in heel Europa

Reis je met de auto, motor of camper in Europa? Weet dat pech krijgen onderweg of op je bestemming je vakantieplannen danig kan verstoren. Denk dus tijdig aan een Touring bijstandsverzekering zoals onze nieuwe Go Buitenland formule. Waar je je ook bevindt in Europa, bel ons op en je wordt meteen weer op weg geholpen door een van onze bijstandspartners.

Contact

Heb je nog een vraag en ben je Touring-klant? Neem dan contact op met Touringinfo. Je kunt de dienst bereiken op het nummer +32 2 286 33 84 tijdens kantooruren of via mail: touringinfo@touring.be.

Informeer je over onze producten voor pechverhelping, reisbijstand, annulatieverzekering en fietsbijstand.

Nieuwigheden op de camping

Image

Voor elk type kampeerder bestaat er wel een tent. Meer nog: ook voor kampeerders in wording duiken er modellen op die twijfelaars over de streep kunnen trekken. Duik je mee in de wondere wereld van de kampeertent?

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.