Image
energiekosten

Partnerinfo - Ondanks de dalende prijzen op de energiemarkten, zijn de kosten voor je energiefactuurfactuur nog steeds hoger dan voor de energiecrisis.

Toch zijn er enkele zaken die je kan doen om je energiekosten te verlagen. Check de 5 praktische tips hieronder.

Businessman using calculator by coins and model home with solar panel on wooden table
Er zijn heel wat kleine dingen die je kan doen om je energiekosten te verminderen.


Tip 1: Verlaag je energieverbruik

Deze tip is voor de hand liggend: hoe minder je verbruikt, hoe minder je betaalt.
Er zijn heel wat kleine dingen die je kan doen om je energieverbruik te verminderen.
Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor led verlichting of kan je bij de aankoop van een nieuw huishoudtoestel kiezen voor de meest zuinige optie.

Ook kleine ingrepen kunnen helpen om je jaarlijks verbruik te verlagen. Je vindt hier enkele handige tips.


Tip 2: Kies voor een voordelig energiecontract

Zorg ervoor dat je een voordelig energiecontract afsluit. Ook bij contracten met variabele prijzen zijn er grote verschillen tussen de verschillende energiecontracten die worden aangeboden.

De energiemarkten kunnen dalen of stijgen. Deze daling of stijging wordt bij ieder contract doorgerekend. Wel bepaalt de leverancier per contract hoeveel marge of winst hij op het contract wil nemen. Het spreekt voor zich dat je best een contract afsluit waar deze marge zo klein mogelijk is.

Via een groepsaankoop krijg je jaarlijks een voorstel voor een zo voordelig mogelijk energiecontract waarbij de marge voor de leverancier door het veilingprincipe zo laag mogelijk wordt gehouden. Geïnteresseerd? Schrijf je hier dan gratis en vrijblijvend in.

energiekosten
Als je gratis inschrijft voor de groepsaankoop, krijg je een voorstel voor een voordelig groepsaankoopcontract.


Tip 3: Opgelet bij de contractverlenging

Heb je al een voordelig energiecontract afgesloten? Laat je energiecontract dan niet zomaar verlengen. Na afloop van je bestaande contract wordt je energiecontract door je leverancier verlengd aan andere prijzen dan waar je oorspronkelijk voor koos. Twee maanden voor het einde van je contract laat je leverancier je weten aan welke nieuwe prijzen je contract verlengd zal worden. Dit is het ideale moment om na te gaan of er voordeligere energiecontracten worden aangeboden.

Als je gratis inschrijft voor de groepsaankoop, krijg je een voorstel voor een voordelig groepsaankoopcontract. Zo kom je te weten of het groepsaankoopcontract voordeliger is dan de prijzen waarmee je huidige leverancier je contract mee wil verlengen.

Pleasant workday. Two women colleagues employees of diverse age sharing points of view at workplace in office, happy smiling millennial female trainee discussing business ideas with adult aged trainer
Let goed op de manier waarop de vaste vergoeding wordt aangerekend en wat de bijkomende voorwaarden zijn van eventuele kortingen. Copyright 2020 fizkes/Shutterstock.


Tip 4: Let op de bijkomende voorwaarden bij een energiecontract

Naast de prijzen per kWh betaal je bij elk energiecontract een vaste vergoeding of abonnementskost. Bij vele contracten moet je de vaste vergoeding voor een half jaar integraal betalen, ook als je maar enkele maanden klant blijft.

Deze verdoken verbrekingsvergoeding wordt toegepast om er voor te zorgen dat je niet opnieuw zou overstappen naar een voordeliger contract. Hetzelfde systeem wordt toegepast met spectaculair ogende kortingen. Deze kortingen ontvang je dikwijls pas als je meer dan een jaar klant blijft. Stap je in tussentijd over naar een voordeliger contract? Dan ontvang je geen korting en worden er dure prijzen aangerekend.

Let dus goed op de manier waarop de vaste vergoeding wordt aangerekend en wat de bijkomende voorwaarden zijn van eventuele kortingen.

Bij de groepsaankoop energie van iChoosr wordt de vaste vergoeding enkel aangerekend voor de periode dat je klant blijft en geniet je vanaf de start van je contract van lage prijzen. Je hoeft dus geen jaar te wachten om je voordeel te krijgen.


Tip 5: Kies voor je eigen groene opgewekte stroom

Kiezen voor zonnepanelen is een slimme keuze voor je portemonnee én het milieu. Met zonnepanelen wordt je onafhankelijker van de schommelingen op de energiemarkt. Wist je dat je ook kan deelnemen aan de groepsaankoop zonnepanelen en thuisbatterij? Dat doe je vrijblijvend hier.