Image
Zwitserland

Partnerinfo: Wandelen en fietsen in Zwitserland is altijd een goed idee. Het beste seizoen om er te voet of op twee wielen op uit te trekken, staat voor de deur: de herfst. Tijd voor een inspirerend lijstje. © Switzerland Tourism

Als de herfst aanbreekt, wordt alles een tikkeltje intenser. Het licht, de kleuren, de geuren … Zwitserland maakt zich op voor wie van de laatste zonnestralen wil genieten en de kleurrijke bladeren wil horen ritselen onder z’n wandelschoenen. En de herfst is ook het ideale jaargetijde om op twee wielen door de Zwitserse natuurpracht te trekken.

Milde temperaturen, een streepje mist, frisse berglucht en die typische geur van het veranderen van seizoen. Voor veel mensen is dit het startschot om te gaan wandelen en fietsen in de bergen.

Om de geneugten van de herfst nog meer in de verf te zetten, lanceerde Zwitserland Toerisme een inspirerende promovideo. Ook deze keer komt Zwitserland humoristisch uit de hoek, want in het onderstaande promofilmpje draaft een blinde wandelaar op die ons een ‘blik’ gunt op zijn leefwereld tijdens de herfstmaanden. Grappig én leerrijk tegelijkertijd!

© Switzerland Tourism

Zin gekregen om op stap te gaan? Zwitserland Toerisme selecteerde alvast deze 14 herfstwandelingen voor wie straks de wandelschoenen aanbindt en de gezonde berglucht wil opsnuiven.


Een route voor elk type wandelaar

Er is keuze uit diverse soorten routes voor elk niveau. Fans van het hooggebergte kunnen bijvoorbeeld hun hartje ophalen op de Jura-hoogteroute. Maar wie wild wil spotten, is beter af met een wandeling in een van de natuurreservaten in Graubünden. In de 14 suggesties wordt elk type wandelaar aangesproken, ook diegenen die onderweg of ter plaatse gastronomisch in de watten gelegd willen worden. En ook wandelaars die niet vies zijn van een uitdaging, vinden deze herfst beslist een route die hen kan prikkelen. Een wandeling naar de Morgenberghorn misschien? Of een deelname aan de wandelchallenge in Glarnerland?


Het fietsseizoen bij uitstek

De herfst is met zijn bonte kleurenpracht ook de ideale periode om Zwitserland te ontdekken vanuit het zadel van een al dan niet elektrische fiets of mountainbike. Of het nu gaat om spannende bergroutes, lange e-biketochten of een ontspannen ritje in combinatie met culinaire hoogstandjes, Zwitserland Toerisme verzamelde voor jou de betere tips voor een actieve herfstvakantie.


Fietsroutes voor iedereen

Met de komst van de elektrische mountainbike kan iedereen tegenwoordig van de hemelse berglandschappen in Zwitserland genieten. Het aanbod e-biketochten is dan ook bijzonder gevarieerd.

Zo suggereert Zwitserland Toerisme onder meer een e-biketocht in Evolène. Zonder veel moeite fiets je omhoog naar de Alp Chemeuille en daarna daal je via singletrails door het goudkleurige bos af naar het betoverende bergmeer Arbey. Een beetje hogerop grazen de Eringerkoeien en wie dat wil, kan op deze plek Florian ontmoeten. Hij en zijn familie fokken al generaties lang Eringerkoeien en Florian vertelt jou er graag meer over tijdens een gezellige borrel.


Fietsen en culinair genieten

Foodies op twee wielen kunnen hun hartje ophalen tijdens de Bike&Wine-tocht in Mendrisiotto, ook wel het ‘Toscane van Zwitserland’ genoemd. Tijdens deze tocht kan je zowel onderweg als afsluitend van een wijnproeverij genieten. Of wat dacht je van ‘gang naar gang’ fietsen? Check de e-bike route aan het Walenmeer en fiets naar het voorgerecht in Mühlehorn, daarna naar het hoofdgerecht in Brasserie du Lac in Weesen en keer ten slotte per boot terug om het dessert te nuttigen in Unterterzen.

Mendrisiotto, het Toscane van Zwitserland. © Switzerland Tourism/Tina Sturzenegger

Wie zich aangesproken voelt, moet tot slot ook nog deze culinaire tip noteren: een gastronomische tocht van Locarno langs de kristalblauwe Maggia naar Losone en Ascona. Langs deze route bezoek je drie wijnkelders en boerderijen waar je kan genieten van lokale specialiteiten. De herfst in je bord én in het glas, lekkerder wordt fietsen in Zwitserland niet.


Meer info

Geïntrigeerd? Met dit humoristische filmpje hoopt Zwitserland jou helemaal te overtuigen om een herfstvakantie in Zwitserland te overwegen.

Voor alle praktische informatie en nog meer inspiratie kan je terecht op de officiële website van Zwitserland Toerisme.

Verkeersregels voor fietsers

Net als andere weggebruikers dienen fietsers zich te houden aan de geldende verkeersregels. Het verkeersreglement bevat specifieke voorschriften voor fietsers. Ontdek hier welke handelingen wel of niet zijn toegestaan met je fiets op de openbare weg.