Image
Ontdek een verrassend Duitsland, langs minder toeristische steden tot aan de zee.


Wil je Duitsland wel eens op een andere manier ontdekken? Deze roadtrip voert je langs steden die misschien niet zo bekend zijn, maar wel net zo aantrekkelijk als de grote toeristische trekpleisters. Zet je schrap voor een originele ontdekkingstocht van 560 kilometer, van Aken tot aan de zee.


Norderney - Waddenzee
Het eiland Norderney, een ander facet van Duitsland.


We starten nauwelijks een paar kilometer over de grens in Aken en rijden vervolgens noordwaarts richting Düsseldorf, Münster en Bremen om te eindigen op het zonovergoten Waddeneiland Norderney. Welkom in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, twee deelstaten met een aantrekkelijk toeristisch aanbod.


1. Start: Aken – 0 km

Aken wordt wel eens ‘Europa in het klein’ genoemd, en dat kan je alleen maar beamen als je de stad vergelijkt met het klassieke lijstje van oude Europese steden.

Aken kan bogen op een rijke geschiedenis, getuige het mooie patrimonium. Om de Dom van Aken kan je sowieso niet heen; het was de eerste kathedraal die in Noord-Europa opgetrokken werd. Eeuwenlang werden er Duitse koningen gekroond. De kathedraal is trouwens het perfecte startpunt voor een wandeling door de compacte en grotendeels verkeersvrije Altstadt.

Duitsland - de Dom in Aken


Wat Aken uniek maakt, is het thermale water dat hier al eeuwen voor gezondheidsdoeleinden gebruikt wordt. Check zeker de Elisenbrunnen tijdens je stadswandeling.


2. Düsseldorf: 84 km

De kortste en snelste weg van Aken naar Düsseldorf loopt via de A44 en de A66.

Het contrast tussen beide steden is enorm; Düsseldorf is met zijn honderden modezaken en boetieks dé modehoofdstad van Duitsland. Wie graag (luxueus) winkelt, moet beslist een keer in zijn/haar leven over de beroemde Königsallee, vaak afgekort tot de Kö, gewandeld hebben.

Is winkelen niet aan jou besteed? Dan misschien een gezellig terrasje met een biertje erbij? Check de brouwerijen in de Altstadt en neem plaats aan ‘de langste bar ter wereld’. 260 pubs en bars, schouder aan schouder … geen enkele andere stad scoort beter, claimt Düsseldorf.

Duitsland - Düsseldorf


Wist je dat Düsseldorf ook de bakermat is van de elektronische muziek? De bekendste band die de stad voortbracht, is Kraftwerk. Het zal liefhebbers van het genre als muziek in de oren klinken, want voor het eerst organiseert een museum in Duitsland – Kunstpalast in Düsseldorf – een tentoonstelling over de befaamde ‘electropop’. ‘Elektro’ loopt van 9 december 2021 tot 15 mei 2022.

Fervent museumganger? Dan is het Art:walk 48 ticket beslist iets voor jou. Voor een luttele 25 euro krijg je daarmee gedurende 48 uur toegang tot zes musea, het ene al indrukwekkender dan het andere.

En ook architectuurliefhebbers kunnen in Düsseldorf hun hartje ophalen. Ga eens poseren en fotograferen bij het herkenbare vormen- en lijnenspel van Frank Gehry en Daniel Libeskind, om maar twee namen te noemen.


3. Münster – 210 km

De stad Münster heeft een relatief jonge bevolking, wat zich weerspiegelt in het levendige straatbeeld: weinig leegstand, veel fietsers en een gevarieerd aanbod betaalbare terrasjes en restaurants.

Ook frappant: de groene promenade rond de stad. Een groene rand waar je in alle rust op minder dan een uur om de oude stadskern heen kan wandelen.

Münster - groene promenade


Op luttele minuten kuier je van het groen naar de Prinzipalmarkt, de must-see winkelstraat met de typische huizen met trapgevels. Let wel, niet alles is origineel; veel gebouwen werden na de Tweede Wereldoorlog in dezelfde stijl heropgebouwd.

Münster - Prinzipalmarkt
De Prinzipalmarkt, de winkelstraat van Münster met zijn typische trapgevelhuizen.


Eveneens in het centrum: het Picassomuseum, het enige museum in Duitsland dat integraal gewijd is aan de kunstenaar. En een absolute must is een bezoek aan de kathedraal. Liefst op woensdag of zaterdag, want op die dagen ontpopt de Domplatz zich tot een bruisende markt met ruim 130 kraampjes. Münster wordt dan zo mogelijk nog gezelliger dan het doorgaans al is.


4. Bremen – 382 km

Bremen vormt samen met Bremerhaven de deelstaat Vrije Hanzestad Bremen. We beperken onze stadswandeling tot de Altstadt, het gebied tussen de ‘Stadtgraben’ en de Weser, en starten bij het druk gefotografeerde standbeeld van de ‘Bremer Stadsmuzikanten’. Opvallend: geen instrumenten te zien. Het oorspronkelijke verhaal, dus niet de versie van de gebroeders Grimm, zou immers eerder over vluchtelingen gaan.

Duitsland - ‘Bremer Stadsmuzikanten’


Om de hoek imponeert de overweldigende architectuur van het stadhuis. Dat geldt trouwens voor alle historische en perfect onderhouden gebouwen op de Marktplatz. Iets verderop eist de Dom alle aandacht op, een gebouw dat sinds 789 de identiteit van de stad mee heeft bepaald.

Meer weten? Boek een gids! Stadsgids Marie-Louise Krüger neemt je mee langs de voornaamste bezienswaardigheden en de minder bekende hoekjes van Bremen. Zonder de betere adresjes te vergeten voor een koffie, de typische lokale gerechten enzovoort. Onze favorie plek? De wijk Schnoor, met zijn smalle straatjes en middeleeuwse huisjes.

Bremen - de wijk Schnoor
De middeleeuwse straatjes van de wijk Schnoor in Bremen.


5. Aankomst: Norderney – 560 km

We durven wel eens vergeten dat Duitsland ook verschillende eilanden telt, waaronder een aantal in de Waddenzee. Ons traject brengt ons naar Norderney, een eilandje in de Noordzee op pakweg 45 minuten varen van het vasteland. Het is de geknipte bestemming voor wie alles al gezien heeft en op zoek is naar een originele korte vakantie, relatief dichtbij.

Het eiland Norderney is ongeveer 14 km lang en 2 km breed en is officieel een gemeente met de status van een stad. Het bewoonde gedeelte bevindt zich in het westen en kan je het best omschrijven als een gezellige kuststad met een eclectische verzameling oude woonhuizen, riante villa’s, nieuw- en hoogbouw. Maar het grootste gedeelte van het eiland bestaat uit duinen en weilanden.

Voordat je met de boot naar Norderney vaart, raden we je aan om je auto achter te laten op een parking op het vasteland. Inschepen met de auto is relatief duur en op het eiland, voornamelijk in het stadsgedeelte, ben je toch beter af te voet. Voor alle andere verplaatsingen neem je de bus, een taxi of een huurfiets.

Norderney


Norderney maakt deel uit van de Waddeneilanden in Oost-Friesland (de Nederlandse Waddeneilanden bevinden zich in West-Friesland, de Deense in Noord-Friesland). Het eiland werd al vrij vroeg erkend als badplaats en ook vandaag nog zijn er verschillende badhuizen waar je kan genieten van zeewatertherapie, ook wel bekend als thalassotherapie.

Volgens onze gids wordt het op het eiland zelden erg koud. Het toeristische seizoen duurt er dan ook vrij lang, van maart-april tot eind oktober. Tijdens de maanden juli en augustus kan het er behoorlijk druk worden, maar de maand september is ideaal. De eilandbewoners zijn gastvrij en qua shoppen en gastronomie komt iedereen er aan zijn trekken. Er is zelfs een sterrenrestaurant.


Duitsland met de auto: milieuvignet verplicht

Deze roadtrip doorkruist een aantal steden met milieuzones (‘Umweltzones’). Om met de auto door deze zones te mogen rijden, heb je een Duits milieuvignet of ‘Umweltplakette’ nodig. Deze regel geldt ook voor buitenlandse bezoekers.

Umweltzone - milieuzone in Duitsland
Milieuzone in Duitsland.

Afhankelijk van de classificatie van je voertuig krijg je een rood, geel of groen milieuvignet. Opgelet: de meeste steden laten enkel nog auto's toe met een groen vignet!

Je kan je milieuvignet in Duitsland aanschaffen of via Touring. Prijs voor Touring-leden: € 12 + € 6,96 verzendkosten. Het milieuvignet is geldig voor onbepaalde duur, zolang je wagen en nummerplaat ongewijzigd blijven.


Gerust op reis

Maak je geen zorgen over pech onderweg. Met de Go Europa pechverhelping van Touring is je auto of motor ook in Duitsland gedekt en krijg je indien nodig een vervangwagen zodat je jouw vakantie in alle rust kan voortzetten.