Image
Seiser Alm Zuid-Tirol
Partnerinfo: Dit artikel wordt u aangeboden door de Italiaanse regio Zuid-Tirol/Südtirol. Foto: © Seiser Alm Marketing/Werner Dejori.


Welkom op de grootste bergweide (56 km2) van Europa, tevens dé plek om de indrukwekkende Dolomieten te aanschouwen: Seiser Alm/Alpe di Siusi in Zuid-Tirol/Südtirol.


450 km wandelplezier ongeacht de conditie

De Dolomieten bewonderen kan vanaf een zonovergoten terras of tijdens een wandeltrip in de genoemde bergen. Maar geoefende wandelaars of diegenen die er écht een onvergetelijke ervaring willen van maken, kunnen zich op de Seiser Alm wagen aan avontuurlijke trektochten van 2 tot 3 dagen, van berghut naar berghut. Overweldigende vergezichten gegarandeerd.

Er zijn specifieke wandelpaden voor het ganse gezin en maak je geen zorgen om de moeilijkheidsgraad: er zijn paden voor elk type wandelaar/conditie. Overigens heb je overal op de Seiser Alm een indrukwekkend uitzicht op de Dolomieten. © Seiser Alm Marketing/Werner Dejori


Maar vergis je niet: in dit natuurgebied bevinden zich ook minder intense maar minstens even indrukwekkende wandelroutes voor families met kinderen. Talloze wandelpaden zijn namelijk geschikt voor kinderwagens en buggy's. Het gaat om bescheiden lusroutes met weinig hoogteverschil en thematische wandelingen op maat van je kroost.

Wat de kinderen beslist zal bijblijven, zijn de wandelingen met ‘Nix de heks’. Belangrijk is dat je hiervoor je routeboekje gaat ophalen in het bezoekerscentrum want het is de bedoeling om onderweg stempels te verzamelen. Hoe meer stempels je verzamelt, hoe hoger je score. 3 stempels staat voor brons, 5 betekent zilver maar de échte durvers gaan voor goud en verzamelen ze allemaal! Goed om weten: in het bezoekerscentrum komen gezinnen tevens alles te weten over de plaatselijke flora en fauna. Een aanrader!


600 km fietsroutes voor elk type fietser

Ervaren en recreatieve fietstoeristen kunnen hier hun hartje ophalen want er liggen, de aanpalende Gherdëina/Val Gardena vallei inbegrepen, maar liefst 600 km goed bewegwijzerde routes om uit te kiezen. Kies zelf de hoogte waarop je wil gaan sporten of ontspannen want in de bergen kan het snel létterlijk een adembenemende onderneming worden.

Routes geschikt voor families zijn er in overvloed, zowel hogerop als aan de voet van de bergen aan de oevers van meren . © Seiser Alm Marketing/Werner Dejori


Uiteraard zijn er ook lagergelegen routes die meer geschikt zijn voor families. Wie daarbij wat ‘steun’ kan gebruiken, kan de routes met e-bikes afleggen. Goed om weten: in het hele gebied zijn oplaadpunten en die bevinden zich doorgaans bij rustieke hutten en restaurants.


Gastronomie en wellness

Wie van topgastronomie houdt, moet beslist naar Seiser Alm. Maar ook de traditionele volkskeuken is een aanrader. In combinatie met de gezonde buitenlucht en de indrukwekkende Dolomieten als decor, is het een troef die weinig andere regio’s kunnen uitspelen.

Geniet in het zonnetje van de typische volkskeuken met lokale ingrediënten en tank energie na een lange wandeling. © Seiser Alm Marketing/Werner Dejori


En ook dit is genieten: onderduiken in een zwemparadijs of … afkoelen in een bergmeer. Voor de wellnessfans: op deze plek kun je een ‘hooibad’ nemen, een rustgevende en authentieke belevenis want de traditie gaat al langer mee dan een eeuw. Geniet ervan. De ervaring ter plaatse is uiteraard volkomen veilig; alle maatregelen worden strikt nageleefd.

Een hooibad, een authentieke en rustgevende belevenis. © Seiser Alm Marketing/WestendPraktisch

Zuid-Tirol ligt op ongeveer 1.000 km van Brussel: rij via Duitsland en Oostenrijk over de tolplichtige Brennerautobahn. Alternatief is de trein: spoor via München naar Bolzano/Bozen. Wie liever vliegt, heeft verschillende opties: Zuid-Tirol is bereikbaar vanaf de luchthavens van zowel Innsbruck, Verona, München, Milaan als Venetië. Check hier voor meer informatie.

Nieuwigheden op de camping

Image

Voor elk type kampeerder bestaat er wel een tent. Meer nog: ook voor kampeerders in wording duiken er modellen op die twijfelaars over de streep kunnen trekken. Duik je mee in de wondere wereld van de kampeertent?

Fout getankt, wat nu gedaan?

Jaarlijks tanken zo’n 18.000 Belgen de verkeerde brandstof, zeg dus niet te snel dat het jou nooit zal overkomen. Ben je even verstrooid en gebeurt het bij jou, houd dan vooral het hoofd koel. Panikeer niet en start zeker je auto niet.