Image
Reizen inspiratie

Is mijn vakantiebestemming bereikbaar?

Sinds de verschijning van het coronavirus heeft elk land maatregelen getroffen  om de verspreiding ervan te voorkomen. Wat zijn die maatregelen vandaag en is het al mogelijk om naar mijn gekozen bestemming te reizen?

Hieronder kan je in één klik zien of een bepaald land reizigers al toelaat, en krijg je een gedetailleerd overzicht van de geldende veiligheidsmaatregelen.

Je vindt hier onder andere informatie over algemene gezondheidsmaatregelen, reisbeperkingen (vervoer, grenzen, toerisme) en de toegang tot infrastructuren zoals supermarkten, restaurants, hotels, etc., maar ook informatie over campings en evenementen.

Ga gerust op weg met Touring reisbijstand, nu ook dekking indien u ziek wordt door Covid 19 op reis !

Vanaf 1 augustus moet iedereen die naar België terugkeert na een verblijf in het buitenland van meer dan 48 uur een identificatieformulier invullen.

Reisbestemming mogelijk? Raadpleeg hier de site van ministerie van buitenlandsezaken

Bekijk de situatie in 19 landen

België deelt Europa op in groene zones (weinig besmettingsgevaar - reis oké), oranje zones (reëel besmettingsgevaar - reizen afgeraden - test en quarantaine bij terugkeer aangeraden) en rode zones (groot besmettingsgevaar - reizen afgeraden - test en quarantaine verplicht). In België zijn er opnieuw nieuwe besmettings haarden en plaatselijke beperkingen.
Laatste update: 24/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Geen lockdown, maar erg strikte beperkingen opgelegd door de toename van Covid-19 besmettingen.
Thuisblijven Ja. Thuiswerken sterk aanbevolen indien mogelijk.
Afstand houden 1,5 m
Hand geven Neen
Mondmasker Aangeraden om te allen tijde een mondmasker op zak te hebben. Verplicht in scholen, op het openbaar vervoer, in winkels, winkelcentra, bioscopen, evenementenzalen, gebedshuizen, musea en bibliotheken, bars, restaurants hotels, auditoria, op alle drukke plaatsen en op alle plaatsen waar social distancing van 1,5m niet mogelijk is. Verplicht voor werknemers en klanten in contactberoepen (bv, kappers). Plaatselijke autoriteiten maken een lijst van plaatsen waar mondkapje verplicht is. Elders wordt het dragen van mondkapjes aangeraden. Kinderen tot 12 jaar zijn van deze verplichting vrijgesteld. In Brussel Hoofdstedelijk Gewest, is het dragen van het mondmasker te allen tijde en overal verplicht
Verbod op groepsvorming De sociale bubbel tot 5 personen per persoon is aangeraden maar niet verplicht, kinderen tot 12 jaar niet meegerekend. Binnen de bubbel is geen social distancing verplicht. Groepsactiviteiten mogelijk tot maximum 10 personen, kinderen tot 12 jaar niet inbegrepen mits social distancing. Bruiloft- en begrafenisceremonies tot max. 200 deelnemers met social distancing et mondkapje; Recepties en feesten verboden. Begrafenismalen tot 50 personen zijn toegestaan met dezelfde regels als restaurantbezoek. Evenementen mogelijk tot 200 personen maximum binnen en tot 400 personen buiten, mits social distancing en mondkapje. In theaters en concertzalen tot 60% van de capaciteit. Mondkapjes verplicht.
Zelfquarantaine Ja. Quarantaine en test aangeraden bij terugkeer uit oranje zone en verplicht bij terugkeer uit rode zone of wanneer mogelijk besmet. Test verplicht na deze periode
Boete voor niet naleven richtlijnen Variabel
Sportactiviteiten buiten. Alle sportactiviteiten buiten zonder zijn toegestaan met beperkt aantal deelnemers en maximum 200 toeschouwers binnen en 400 toeschouwers buiten. Competitiesporten en training zijn toegestaan. Deelname aan sportlessen : inschrijving noodzakelijk. Andere buitenactiviteiten, zoals concerten, zijn toegelaten voor max. 400 personen (200 personen binnen) mits respect voor hygiëne-en afstandsregels. Mondmaskers verplicht.

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open De grenzen zijn open voor de landen van de EU, van de Schengenzone en voor het Verenigd Koninkrijk. Reizen is toegestaan met respect voor de regelgeving in het land van bestemming. Reizigers moeten zich vooraf informeren of hun land van bestemming toerisme toelaat en onder welke voorwaarden. Alle reizigers die terugkeren uit het buitenland na een verblijf van meer dan 48u., moeten 48u. voor de terugkeer online een formulier invullen. Na de registratie krijgt men een QR-code die men bij aankomst moet kunnen voorleggen. Ook toeristen die langer dan 48u. in België verblijven moeten zich registreren. Reizigers die uit een rode zone komen moeten in quarantaine, op de vijfde dag na hun terugkeer een Covid-19+-test ondergaan en bij een positief resultaat 7 dagen in quarantaine gaan. Voor reizigers uit een oranje zone is het aangeraden maar niet verplicht. Het niet respecteren van de maatregel wordt beboet. Inwoners van België die kunnen bewijzen dat ze een vaste relatie hebben met een persoon in het buitenland, mogen vanaf 1 september hun geliefde bezoeken (alle landen).
Transit Toegestaan, Vanaf 1 augustus moeten alle personen die het land binnenkomen met gelijk welk transportmiddel en langer dan 48u. in België verblijven online het document "Passenger Locator Form" invullen.
Toerisme toegestaan / ontmoedigd Toegestaan met respect voor de regelgeving. België deelt Europa op in groene zones (weinig besmettingsgevaar - reis oké), oranje zones (reëel besmettingsgevaar - reizen afgeraden - test en quarantaine bij terugkeer aangeraden) en rode zones (groot besmettingsgevaar - reizen afgeraden - test en quarantaine verplicht). Bepaalde toeristen in België moeten zich registreren via het "Passenger Locator Form" (zie boven).
Openbaar vervoer Openbaar vervoer rijdt normaal. Afstand houden en mondmasker verplicht,
Taxi Mondkapje verplicht.
Binnenkomend vliegverkeer Toegestaan mist respect van regelgeving (zie boven "Passenger Location Form").
Gebruik van auto/bestelwagen Toegestaan mits respecteren van social distancing en mondkapje voor personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren, zoniet geen restricties.
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Toegestaan mits respecteren van social distancing en/of dragen mondkapje.
Internationale veerboten Normale dienstregeling.
Extra medische documenten Neen

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open met beperkingen : social distancing (<1,5m) en mondmasker verplicht. Winkelen tot 1 persoon beperkt (2 personen van de bubbel van 5 vanaf 24 augustus). Markten zijn open met beperkingen : social distancing (<1,5m) is verplicht, mondmasker is verplicht. Nachtwinkels sluiten om 22u.
Winkels Open met beperkingen : social distancing (<1,5m) en mondmasker verplicht. Zie boven.
Tankstations Open
Restaurants Open met beperkingen : max. 10 personen per tafel, 1m50 afstand tussen de tafels, geen menus, reservatie verplicht. In restaurants, cafés en bars is de registratie van een contactpersoon per tafel verplicht net als het dragen van een mondmasker, behalve indien gezeten. In Antwerpen moeten alle cafés en restaurants sluiten om 23u.
Hotels Open met restricties (social distancing, zie restaurants).
Attractieparken Dierentuinen, parken en attractieparken zijn open mits reservatie, respect voor regels en social distancing. Mondkapje verplicht in gebouwen en bij grote drukte. Recreatieparken zijn open voor max. 200 personen in zaal en 400 personen in open lucht.
Musea, concertzalen, theaters Musea en historische gebouwen zijn open met beperkingen : social distancing + reservatie. Cinema's zijn open voor events binnen tot 200 personen en buiten tot 400 personen mits inachtname van hygiëneregels en social distancing. Theaters en concertzalen tot 60% van de capaciteit. Mondmaskers zijn verplicht in bioscopen, evenementenzalen, gebedshuizen, musea en bibliotheken.
Stranden Open met beperkingen (social distancing).

Camping

Open voor dagbezoek Open
Overnachten Open
Gedeeld sanitair Open

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Evenementen zijn toegestaan tot max. 100 personen binnen en 200 personen buiten. Mondmaskers en social distancing zijn verplicht. Vanaf 1 september 200 personen binnen en 400 personen buiten.

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , noodnummer : 112

Internet

Internet CORONAVIRUS
landenfiche kom alles te weten over België
Reizigers uit België kunnen enkel nog met een geldige reden naar Denemarken reizen, dus geen toerisme.
Laatste update: 24/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Gedeeltelijk
Thuisblijven Alleen als je symptomen van covid-19 hebt.
Afstand houden 1 m op openbare plaatsen en 2m waar druppelbesmetting mogelijk is.
Hand geven Neen
Mondmasker Het mondkapje is verplicht op het openbaar vervoeren in restaurants, bars, cafés, enz. indien men niet neerzit. Meer informatie vind je hier.
Verbod op groepsvorming Publieke bijeenkomsten van meer dan 50 personen binnen en buiten zijn verboden. Voor privé-aangelegneheden geldt de beperking niet. Bepaalde culturele evenementen tot 500 personen zijn toegestaan..
Zelfquarantaine Ja
Boete voor niet naleven richtlijnen Ja
Sportactiviteiten buiten. Toegestaan met beperkingen.

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open De grenzen zijn open voor landen op de lijst van open landen. Voor meer informatie klik hier . België is geschrapt van de lijst van open landen en kunnen reizigers uit België alleen nog maar naar Denemarken reizen met een geldige reden, dus geen toerisme.
Transit U kunt door Denemarken reizen (transit) als u een geldige reden hebt of als u op vakantie gaat.
Toerisme toegestaan / ontmoedigd Toerisme toegestaan, maar niet voor reizigers uit uit een aantal landen komen (o.m. België), voor hen zijn alleen essentiële reizen toegestaan. Meer informatie hierover kan u hier terugvinden
Openbaar vervoer Mondmasker verplicht.
Taxi Mondkapje verplicht.
Binnenkomend vliegverkeer Toegestaan met beperkingen.
Gebruik van auto/bestelwagen Geen beperkingen
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Geen speciale regels.
Internationale veerboten Gedeeltelijk operationeel
Extra medische documenten Neen

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open
Winkels Open
Tankstations Open
Restaurants Open met beperkingen
Hotels Open met beperkingen,
Attractieparken Open met restricties.
Musea, concertzalen, theaters Open met beperkingen.
Stranden Open

Camping

Open voor dagbezoek Open met beperkingen.
Overnachten Open met beperkingen.
Gedeeld sanitair Open met beperkingen.

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Mogelijk tot 50 personen. Tot 500 als het evenement privé is of plaatsvindt in een restaurant of café en de gasten meestal neerzitten.

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , voor niet leden : 70108090 (FDM), Noodnummer : 112

Internet

Internet CORONAVIRUS
landenfiche kom alles te weten over Denemarken
Duitsland heeft de grenzen geopend voor toeristen uit de Schengenzone, behalve o,a, voor personen die de laatste 14 dagen in de provincie Antwerpen verbleven. Ze moeten een negatieve Covid-19 test van minder dan 48u. kunnen voorleggen of in quarantaine gaan in afwachting van een negatieve Covid-19 test.
Laatste update: 24/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Neen, maar wel beperkingen op heel wat plaatsen. Indien het aantal besmettingen per dag de 50 op 100,000 overstijgt, zal een plaatselijke lockdown opgelegd worden. Toeristen die uit zo'n zone komen kunnen in geen enkele accommodatie in het land verblijven zonder een negatieve Covid-19-test voor te leggen.
Thuisblijven Neen
Afstand houden 1,5 m
Hand geven Afgeraden
Mondmasker Verplicht vanaf de leeftijd van 7 jaar op het openbaar vervoer, in winkels en waar social distancing onmogelijk is.
Verbod op groepsvorming Ja, fysiek contact wordt beperkt tot het noodzakelijke minimum. In de meeste deelstaten is het mogelijk om tot 10 personen of familieleden, mensen uit hetzelfde of één ander huishouden zonder beperking van aantal te ontmoeten. Er zijn specifieke regels voor religieuze bijeenkomsten, demonstraties enz. Tot 31 augustus zijn bijeenkomsten van meer dan 1000 personen verboden. Elke deelstaat legt zijn eigen regels op.
Zelfquarantaine Geen aanbeveling.
Boete voor niet naleven richtlijnen Van €10 tot € 10.000 - afhankelijk van deelstaat tot deelstaat.
Sportactiviteiten buiten. Ja, met dezelfde beperkingen als bijeenkomsten. Speeltuinen zijn open. Sportactiviteiten zonder contact toegestaan met beperkingen.

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open De grenzen zijn open voor EU-lidstaten en voor Ijsland, Liechtenstein, Zwitserland, Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk, Algerije, Australië, Canada, Georgië, Nieuw-Zeeland, Thailand, Tunesië en Uruguay zolang het aantal besmettingen binnen bepaalde perken blijft. Personen die de laatste 14 dagen in de provincie Antwerpen verbleven, moeten een negatieve Covid-19 test van minder dan 48u. kunnen voorleggen of in quarantaine gaan in afwachting van een negatieve Covid-19 test.
Transit Toegestaan
Toerisme toegestaan / ontmoedigd Toegestaan. Lokale beperkingen mogelijk.
Openbaar vervoer Rijdt normaal. Mondmasker en afstand houden verplicht.
Taxi Geen speciale regels
Binnenkomend vliegverkeer Ja
Gebruik van auto/bestelwagen Geen speciale regels
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Geen speciale regels.
Internationale veerboten Varen normaal.
Extra medische documenten Neen, behalve voor personen die de laatste 14 dagen in de provincie Antwerpen verbleven. Ze moeten een negatieve Covid-19 test van minder dan 48u. kunnen voorleggen of in quarantaine gaan in afwachting van een negatieve Covid-19 test.

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open met beperkingen (mondmasker, afstand houden)
Winkels Open met beperkingen (mondmasker, afstand houden)
Tankstations Open met beperkingen (mondmasker, afstand houden)
Restaurants Open met beperkingen (reservaties aan te raden, afstand houden, beperkt aantal klanten, beperkte openingsuren).
Hotels Hotels open met strenge restricties.
Attractieparken Open met beperkingen (mondmasker, afstand houden).
Musea, concertzalen, theaters Musea en vergelijkbare inrichtingen, concertgebouwen, theaters en filmzalen zijn open met beperkingen zoals mondmasker, afstand houden, capaciteitsbeperking..
Stranden Geen specifieke beperkingen (afhankelijk van de deelstaat tot deelstaat).

Camping

Open voor dagbezoek Open
Overnachten Open met beperkingen (minimumverblijf, beperkt aantal plaatsen etc.). Gelieve je eerst te bevragen bij je camping.
Gedeeld sanitair Verschillend van deelstaat tot deelstaat.

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Mogelijk met beperkingen (mondmasker, afstand houden, beperkt aantal personen). Het aantal mensen dat mag deelnemen aan openbare of private evenementen verschilt per deelstaat

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , voor niet leden : +498920204000 (ADAC), noodnummer : 112

Internet

Internet vragen over camping : CAMPING
landenfiche kom alles te weten over Duitsland
De Franse grenzen zijn open.
Laatste update: 24/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Frankrijk duidt het alarmniveau aan met drie kleuren: groene zone voor regio's met beperkt besmettingsrisico, oranje zone voor regio's met reëel besmettingsrisico, rode zone voor regio's met een erg hoog besmettingsrisico. Je kan de kaart hier raadplegen. Plaatselijke autoriteiten kunnen restrictievere maatregelen opleggen indien de toestand het rechtvaardigt. In Mayotte en Frans Guyana is de lockdown nog steeds van kracht.
Thuisblijven Neen, behalve bij symptomen Covid-19.
Afstand houden 1 m
Hand geven Neen
Mondmasker Verplicht voor iederen ouder dan 10 jaar bij het gebruik van het openbaar vervoer, het luchtverkeer, in winkels, restaurants, hotels, op zee, in bus- en ferrystations, luchthavens, supermarkten, overdekte markten, bars, shopping centra, musea, administratie, banken en binnen op openbare plaatsen. Uitzondering voor gehandicapte personen die een medisch attest hebben dat de uitzondering rechtvaardigt. Plaatselijke autoriteiten hebben het mondmasker in bepaalde districten opgelegd, zelfs in openlucht. Een prefect van een departement kan waar nodig, bijkomende verplichtingen opleggen. Elders kan een eigenaar altijd het mondkapje verplichten.
Verbod op groepsvorming Voor elke bijeenkomst en activiteit van meer dan 10 personen in een niet-professioneel kader in een openbare ruimte of op een openbare weg is de toestemming van de plaatselijke overheid nodig. Bijeenkomsten van meer dan 5000 personen blijven sowieso verboden tot 30 oktober.
Zelfquarantaine Ja
Boete voor niet naleven richtlijnen Van € 135 tot € 3750.
Sportactiviteiten buiten. Toegestaan voor max. 10 personen. Aanbevolen afstand voor sport: 10 m voor fietsers, 5 m voor snelwandelen, 1.5 m laterale afstand, en in andere sporten een ruimte laten van 4 m² voor elke deelnemer.

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open De grenzen zijn open voor reizigers uit de volgende staten : 1) lidstaten van de Europese Unie 2)Schengenlanden 3) het Vereningd Koninkrijk en Noord-Ierland, Andorra, Monaco; Republiek San Marino en Vaticaanstad 4) Australië, Canada, Georgië, Japan, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay. Reizigers die met het vliegtuig uit andere landen komen moeten een negatieve Covid-19 test van minder dan 72u. kunnen voorleggen en plaatselijke autoriteiten kunnen reizigers uit andere landen een quarantaine opleggen indien ze symptomen van Covid-19 vertonen of geen negatieve Covid-19 test van minder dan 72u. kunnen voorleggen.
Transit Toegestaan
Toerisme toegestaan / ontmoedigd Toegestaan maar beperkingen mogelijk afhankelijk van het alarmniveau (zie boven).
Openbaar vervoer Ja, mits afstand houden en verplicht mondmasker. Plaatselijk kan het openbaar vervoer beperkt worden tot bev. woon - werkverkeer, medische afspraken. In dat geval moet men een toelatingsbewijs kunnen voorleggen.
Taxi Masker verplicht en social distancing, Geen passagier naast de chauffeur, behalve indien 3 zitplaatsen. Indien de chauffeur afgeschermd is van de passagiers, mogen er 2 personen achter de chauffeur zitten, anders 1 persoon.
Binnenkomend vliegverkeer Toegelaten.
Gebruik van auto/bestelwagen Chauffeur en passagier moeten min. 1m afstand houden.
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Toegelaten mits social distancing, indien niet van zelfde gezin.
Extra medische documenten Neen. Passagiers moeten voor het aan boord gaan aan de luchtvaartmaatschappij een beëdigde verklaring overleggen dat zij geen symptomen van covid-19-infectie vertonen en dat zij niet op de hoogte zijn van het feit dat zij binnen 14 dagen voor de vlucht in contact zijn geweest met een bevestigd geval van covid-19. Zij moeten een mondmasker dragen.

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open
Winkels Open
Tankstations Open
Restaurants Open met beperkingen (max. 10 personen per tafel, mondkapje bij verlaten tafel, social distancing). Plaatselijk bijkomende beperkingen mogelijk.
Hotels Open
Attractieparken Open mits beperkingen
Musea, concertzalen, theaters Musea zijn open. Theaters, cinema's en conferentiezalen zijn open met beperkingen.
Stranden Open. De plaatselijke overheid kan plaatselijke regels uitvaardigen.

Camping

Open voor dagbezoek Open.
Overnachten Open.
Gedeeld sanitair Beslissing van de camping.

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Voor elke bijeenkomst en activiteit van meer dan 10 personen in een niet-professioneel kader in een openbare ruimte of op een openbare weg is de toestemming van de plaatselijke overheid nodig. Bijeenkomsten van meer dan 5000 personen blijven sowieso verboden. De maximale capaciteit wordt tot 1000 verminderd in de metropolen van de hoge risicozones.

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , noodnummer : 112

Internet

Internet CORONAVIRUS
landenfiche kom alles te weten over Frankrijk
De grenzen zijn open, maar reizigers uit België moeten een negatief Cocid-19 attest van minder dan 72u. kunnen voorleggen bij aankomst.
Laatste update: 24/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Neen. Tot 23 augustus zijn alle restaurants, bars, clubs en dansgelegenheden gesloten van 24 uur tot 7 uur voor de volgende gebieden: Kreta, Oost-Macedonië, Thracië, Thessaloniki, Chalkidiki, Larissa, Korfoe, Mykonos, Paros, Santorini, Volos, Catherine, Rhodos, Antiparos, Zakynthos, Kos.
Thuisblijven Neen
Afstand houden 1,5 m
Hand geven Afgeraden
Mondmasker Verplicht bij het gebruik van openbaar vervoer en op alle openbare plaatsen. Boetes vanaf €150.
Verbod op groepsvorming Ja. Alle openbare (staande) evenementen van meer dan 50 personen, worden geannuleerd en uitgesteld tot een volgende datum. Groepen >9 personen mogen niet samenkomen op Kreta, Oost-Macedonië, Thraki, Thessaliniki, Aiitika, Larsissa, Pella, Pieria, Santorini, Volos, Rhodos, Kos, Lesbos, Zakythos, Imathia.
Zelfquarantaine Ja
Boete voor niet naleven richtlijnen vanaf € 150
Sportactiviteiten buiten. Geen beperkingen.

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open De grenzen zijn open, ook voor het luchtverkeer. Bezoekers moeten 24u. voor aankomst in Griekenland een formulier invullen online op deze website . Men kan willekeurig aan een test onderwerpen worden. Reizigers uit België, Spanje, Tsjechië, Israêl, Albanië, Noord-Macedonië, Bulgarije en Zweden moeten een negatief Covid-19 attest van minder dan 72u. voorleggen bij aankomst. Reizigers uit de volgende landen hebben geen toegang: Albanië, Turkije en Noord-Macedonië. De grenzen met Turkije, Albanië en Noord-Macedonië zijn gesloten voor alle niet-essentieel verkeer, behalve voor Griekse burgers en personen met een verblijfsvergunning mits Covid-19 test. Alleen de grenspost Promachonas met Bulgarije is open voor personen met een Europees identiteitsbewijs, mits Covid-19 test. Reizigers moeten zich 24u, voor aankomst online registreren op deze website .
Transit De grenzen met Turkije, Albanië en Noord-Macedonië zijn gesloten voor alle niet-essentieel verkeer, net als de grenzen met Bulgarije.
Toerisme toegestaan / ontmoedigd Toegestaan, zie boven.
Openbaar vervoer Met beperkingen van aantal passagiers. Mondmaskers verplicht.
Taxi Maximum 2 personen, Mondmasker verplicht.
Binnenkomend vliegverkeer Ja
Gebruik van auto/bestelwagen geen regels
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Geen regels
Extra medische documenten Bezoekers moeten 24u. voor aankomst in Griekenland een formulier invullen online op deze website . Reizigers uit België, Nederland, Spanje, Tsjechië en Zweden moeten een negatief Covid-19 attest van minder dan 72u. voorleggen bij aankomst.

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open. Mondkapje verplicht.
Winkels Open. Mondkapje verplicht.
Tankstations Open
Restaurants Open tot 24u.
Hotels Open
Attractieparken Open
Musea, concertzalen, theaters Archeologische sites en musea zijn open, Begin opening van openluchttheaters en -cinema's met capaciteitsbeperking tot 40%.
Stranden Open

Camping

Open voor dagbezoek Open
Overnachten open
Gedeeld sanitair Open

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Maximaal 50 personen kunnen samenkomen in Kreta, Oost-Macedonië, Thraki, Thessaliniki, Aiitika, Larsissa, Pella, Pieria, Santorini, Volos, Rhodos, Kos, Lesbos, Zakythos, Imathia.

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , voor niet leden : +302109461500, noodnummer : 112

Internet

Internet /
landenfiche kom alles te weten over Griekenland
Toerisme naar Ierland is toegestaan. Reizigers uit België zijn aan 14 dagen quarantaine onderworpen.
Laatste update: 23/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Gedeeltelijke lockdown voor het hele land, Striktere maatregelen voor Dublin.
Thuisblijven plaatselijk verplicht - tijdens fase 3 mag je overal reizen met uitzondering van Kildare
Afstand houden 2 m
Hand geven Neen
Mondmasker Het mondkapje is verplicht op het openbaar vervoer, in winkels en overal waar social distancing niet mogelijk is. Kinderen tot 12 jaar zijn van deze verplichting vrijgesteld.
Verbod op groepsvorming Buitenbijeenkomsten van maximaal 15 personen in overeenstemming met het advies van de volksgezondheid zijn toegestaan, in het hele land.
Zelfquarantaine Ja, Verplicht bij symptomen van Covid-19 of voor personen die uit een risicoland komen en uit de lockdown counties.
Boete voor niet naleven richtlijnen Elke overtreding wordt bestraft met een boete van maximaal € 2.500, een gevangenisstraf van maximaal zes maanden of een combinatie van beide
Sportactiviteiten buiten. Bijeenkomsten buiten zijn toegestaan tot 15 personen mits social distancing, minimaal contact en strikte hygiëne, behalve in Kildare.

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open Een quarantaine van 14 dagen is opgelegd.
Toerisme toegestaan / ontmoedigd Toerisme is niet toegestaan.
Openbaar vervoer Ja, maar beperking van aantal reizigers om social distancing mogelijk te maken. Mondmaskers aanbevolen. Het wordt afgeraden om het openbaar vervoer te nemen.
Taxi Ja, mits social distancing, mondkapje, reservatie op voorhand en gezondheidscontrole.
Binnenkomend vliegverkeer Beperkt vliegverkeer (vrachtvluchten, etc.)
Gebruik van auto/bestelwagen Geen speciale regels.
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Afgeraden. Mondmasker verplicht indien niet van hetzelfde gezin.
Internationale overzetboten Operationeel voor essentiële reizen.
Extra medische documenten Neen

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open
Winkels Open
Tankstations Open
Restaurants Open
Hotels Open
Attractieparken Speelpleinen zijn open
Musea, concertzalen, theaters Open indien social distancing en andere beschermende maatregelen kunnen gerespecteerd worden. Individuele groepen zijn beperkt tot 6 personen uit maximaal drie gezinnen. Totaal aantal personen is beperkt tot 50.
Stranden Buitenruimtes en toeristische sites zijn open - daar waar mensen zich vrij kunnen bewegen en waar social distancing kan worden gehandhaafd

Camping

Open voor dagbezoek Open
Overnachten Open
Gedeeld sanitair Open

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Toegestaan mits beperkingen, behalve in Kildare. Buiten tot maximum 15 personen, binnen tot maximum 6 personen.

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , voor niet leden : +35316497460 (AAI) , noodnummer : 112

Internet

Internet COVID-19
landenfiche /
De grenzen van Italië zijn open voor reizigers van en naar het buitenland.
Laatste update: 23/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Neen, maar beperkingen.
Thuisblijven Neen
Afstand houden 2 m voor sportactiviteiten - 1 m voor andere activiteiten
Hand geven Neen
Mondmasker Overal verplicht bij gebruik openbaar vervoer en in gesloten ruimtes. Verplicht tussen 18u. en 6u. op alle openbare plaatsen buiten waar het druk kan zijn (pleinen, straten, promendades). Voor de rest aangeraden met uitzondering van bepaalde regio's waar een verplichting geldt. Verplicht vanaf 6 jaar.
Verbod op groepsvorming Publieke evenementen zijn enkel toegestaan indien ze statisch zijn en social distancing en andere regels gerespecteerd worden.
Zelfquarantaine Ja
Boete voor niet naleven richtlijnen Tussen € 400 en €3.000. Indien de overtreding het gebruik van een voertuig betreft kan de boete tot € 4000 oplopen. Bij herhaling worden de boetes verdubbeld.
Sportactiviteiten buiten. Enkel individuele fysieke of sportieve buitenactiviteiten zijn toegestaan, tenzij de personen samenwonen (wedstrijdsport inbegrepen). Fysieke of sportieve binnenactiviteiten zijn alleen individueel toegestaan (wedstrijdsport inbegrepen).

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open De grenzen zijn open voor reizigers uit de volgende staten : 1) lidstaten van de Europese Unie 2)Schengenlanden 3) het Vereningd Koninkrijk en Noord-Ierland, Andorra, Monaco; Republiek San Marino en Vaticaanstad 4) Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay. Vanaf 13 augustus: alle mensen die uit Spanje, Griekenland, Malta en Kroatië komen (of daar in de laatste 14 dagen hebben verbleven/doorgebracht) moeten een negatieve Covid-test ondergaan (voor het vertrek binnen de laatste 72 uur of na aankomst binnen 48 uur); anders moeten ze zichzelf isoleren tot de Covid-test. Bij aankomst in Italië moet er wel een verklaring ingevuld worden. Het document vind je hier.
Transit Zelfde beperkingen als voor "open grenzen"
Toerisme toegestaan / ontmoedigd Toegestaan (zie "open grenzen)
Openbaar vervoer Toegestaan mits beperkingen zoals beperking passagiers, verplichting mondmasker.
Taxi Mondkapje verplicht
Binnenkomend vliegverkeer Ja
Gebruik van auto/bestelwagen In de auto/bestelwagen moet de chauffeur alleen op de eerste rij zitten. Op de rijen erachter mogen maximum 2 personen zitten. Mondmasker is verplicht. Deze beperkingen zijn niet van toepassing als de voertuigen uitsluitend door familieleden worden gebruikt.
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Ja, indien de social distancing kan toegepast worden die voor alle niet-gereguleerd vervoer geldt: de chauffeur alleen vooraan, maximum 2 personen per autobank en mondkapje verplicht, Indien er een afscherming is tussen voor-en achterbank, hoeft geen mondkapje maar dan is maar 1 persoon per autobank toegelaten, Deze regels gelden niet voor personen van hetzelfde gezin.
Internationale veerboten Varen normaal uit, mits beperkingen.
Extra medische documenten Neen. Alle reizigers in Italië die van het buitenland komen, moeten bij controle een persoonlijke verklaring kunnen voorleggen die je hier kan downloaden.

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open
Winkels Open met toegangsbeperkingen
Tankstations Open
Restaurants Open met toegangsbeperkingen
Hotels Open met toegangsbeperkingen
Attractieparken Opening mogelijk met restricties.
Musea, concertzalen, theaters Musea : open met toegangsbeperkingen. Theaters en concertzalen zijn open met beperkingen: binnen maximum 200 personen, buiten maximum 1000 personen.
Stranden Open met toegangsbeperkingen

Camping

Open voor dagbezoek Open met toegangsbeperkingen
Overnachten Open met toegangsbeperkingen
Gedeeld sanitair Open met toegangsbeperkingen

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Toegestaan mits inachtname berperkingen en mits statisch. Dansevenementen in discotheken en op gelijk welke plaats in open lucht zijn verboden. Vanaf 1 september zijn kleinere sportevenementen mogelijk tot 1000 personen in sportstadia en ot 200 personen in sportzalen. Grote sportevenementen blijven zonder publiek. Vanaf 1 september zijn congressen en beurzen weer toegelaten met beperkingen.

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , voor niet leden : 800 116 800 (ACI), noodnummer : 112

Internet

Internet CORONAVIRUS
landenfiche kom alles te weten over Italië
De grenzen van Kroatië zijn open.
Laatste update: 23/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Er worden een aantal beperkende maatregelen opnieuw ingevoerd voor bruiloften, nachtclubs en bars in twee kustdistricten
Thuisblijven Neen
Afstand houden 1,5m
Hand geven Neen
Mondmasker Verplicht op openbaar vervoer, in winkels en in shopping centra. Elders aangeraden. Geen regels voor kinderen.
Verbod op groepsvorming Neen, alle bijeenkomsten van meer dan 100 personen moeten aan de autoriteiten gemeld worden. In één kustgebied zijn bijeenkomsten van meer dan 50 personen verboden, Plaatselijk zijn er beperkingen voor huwelijken.
Ja
Boete voor niet naleven richtlijnen 1050€ tot 15800€
Sportactiviteiten buiten. Toegelaten

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open De grenzen zijn open.
Transit Er zijn geen beperkingen opgelegd voor burgers uit de EU/Schengen-zone. Voor niet-EU-reizigers zijn er wel een aantal beperkingen opgelegd
Toerisme toegestaan / ontmoedigd De grenzen zijn open voor toeristen. Er zijn geen beperkingen voor EU-burgers. Er zijn wel een aantal beperkingen voor Niet-EU-reizigers. Zowel EU- als niet-EU-reizigers die verblijven worden door de Kroatische autoriteiten aangemoedigd om een niet-verplichte online-inschrijvingsformulier voor de aankomst in te vullen, om de formaliteiten aan de grens te bespoedigen en kan men u terugvinden in geval van een virusuitbraak. Meer informatie kan u hier terugvinden.
Openbaar vervoer Ja. Mondkapje verplicht.
Taxi Toegestaan
Binnenkomend vliegverkeer Ja met beperkingen.
Gebruik van auto/bestelwagen Geen beperkingen.
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Geen beperkingen
Extra medische documenten Neen

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open
Winkels Open
Tankstations Open
Restaurants Open, Plaatselijk zijn er beperkingen voor bars en nachtclubs.
Hotels Open
Attractieparken Open
Musea, concertzalen, theaters Open
Stranden Open

Camping

Open voor dagbezoek Open
Overnachten Open
Gedeeld sanitair Open

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Indoorevenementen van maximaal 500 personen zijn toegestaan. Voor outdoorevenementen is er geen beperking.

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , voor niet leden : +38511987 (HAK),noodnummer : 112

Internet

Internet COVID 19 ; CORONAVIRUS
landenfiche kom alles te weten over Kroatië
De grenzen zijn open.
Laatste update: 23/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Neen
Thuisblijven Neen
Afstand houden 2 m
Hand geven Ja
Mondmasker Ja, in openbare plaatsen waar de sociale afstand niet kan worden gewaarborgd. Verplichting geldt vanaf de leeftijd van 6 jaar binnen en vanaf 13 jaar buiten.
Verbod op groepsvorming In het openbaar tot 10 personen geen verplichtingen maar social distancing (2m) aangeraden. Vanaf 10 personen op openbare plaatsen 2m social distancing verplicht of mondkapje Voor meer dan 10 personen in een etablissement binnen en buiten: zitplaats verplicht net als 2 m social distancing of mondkapje.
Zelfquarantaine Ja
Boete voor niet naleven richtlijnen €145 voor particulieren
Sportactiviteiten buiten. Ja, mits inachtname van de sociale afstand.

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open Open
Transit Toegestaan
Toerisme toegestaan / ontmoedigd Toegestaan
Openbaar vervoer Ja, maar met beperkingen. Mondmasker verplicht.
Taxi Mondkapje verplicht.
Binnenkomend vliegverkeer Ja
Gebruik van auto/bestelwagen Toegestaan met mensen van hetzelfde huishouden, anders is het mondmasker verplicht.
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Toegestaan, Mondkapje aangeraden, indien niet van hetzelfde gezin.
Extra medische documenten Neen

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open
Winkels Open
Tankstations Open
Restaurants Open
Hotels Open
Attractieparken Open
Musea, concertzalen, theaters Open

Camping

Open voor dagbezoek Open
Overnachten Open
Gedeeld sanitair Open

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Toegestaan met beperkingen

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , voor niet leden : +35226000 (ACL) , noodnummer : 112

Internet

Internet CORONAVIRUS , COVID-19
landenfiche kom alles te weten over Luxemburg
De grenzen zijn open. Reizigers uit de provincie Antwerpoen worden dringend verzocht in quarantaine te gaan.
Laatste update: 23/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Neen
Thuisblijven Indien mogelijk.
Afstand houden 1,5 m, Geen social distancing voor kinderen tot 12 jaar. Jongeren tusssen 13 en 18 jaren hebben geen social distancing onderling maar enkel met volwassenen.
Hand geven Neen
Mondmasker Verplicht op het openbaar vervoer vanaf 13 jaar. Bijkomende beperkingen in Rotterdam en in Amsterdam.
Verbod op groepsvorming Social distancing is verplicht. Een groep van meer dan 3 personen, die dit niet resspecteert, kan bebeot worden
Zelfquarantaine Ja
Boete voor niet naleven richtlijnen € 390
Sportactiviteiten buiten. Is toegestaan, mits social distancing van 1,5 m. Kinderen van minder dan 12 jaar en personen uit hetzelfde huishouden zijn hiervan vrijgesteld.

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open De grenzen zijn open voor inwoners van de EU en de Schengenzone (behalve inwoners van het Verenigd Koninkrijk), alsook Australië, Canada, Georgië, Japan, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië, Uruguay en China, indien wederkerigheid. Reservatie verblijf is verplicht. Reizigers uit de provincie Antwerpoen worden dringend verzocht in quarantaine te gaan.
Transit Toegestaan
Toerisme toegestaan / ontmoedigd Toegestaan
Openbaar vervoer Openbaar vervoer is operationeel. Mondmaskers verplicht voor personen ouder dan 13.
Taxi Ja, mits social distancing, mondkapje, reservatie op voorhand en gezondheidscontrole.
Binnenkomend vliegverkeer Ja, alle vluchten van de EU en Schengen zijn welkom, behalve alle niet-essentiële vluchten van Zweden en het Verenigd Koninkrijk.
Gebruik van auto/bestelwagen Toegestaan, Mondkapje verplicht indien niet van hetzelfde huishouden.
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Toegestaan, Mondkapje verplicht.
Internationale veerboten Varen
Extra medische documenten Ja, voor reizigers uit (EASA) landen met een hoog risico:

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open
Winkels Open
Tankstations Open
Restaurants Bij restaurant- en cafébezoek zijn reservatie, vaste zitplaats, social distancing en gezondheidscontrole verplicht. Klanten moeten contactgegevens geven bij café- of restaurantbezoek.
Hotels Open
Attractieparken Open, maar elk park en elke dierentuin heeft verschillende regels. Men moet vooraf moeten reserveren.
Musea, concertzalen, theaters Open voor max. 100 personen, zoniet vooraf reserveren en gezondsheidcontrole verplicht . Musea: aantal personen is onbeperkt.
Stranden Open; maar parkeerpleinen zijn gesloten bij te grote drukte.

Camping

Open voor dagbezoek Open
Overnachten Open
Gedeeld sanitair Open

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Toegelaten mits vergunning lokale overheid.

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , voor niet leden : +31882692888 (ANWB) , noodnummer : 112

Internet

Internet CORONAVIRUS, COVID-19
landenfiche kom alles te weten over Nederland
De grenzen zijn open voor toeristen. Quarantaine van 10 dagen verplicht voor reizigers uit België.
Laatste update: 23/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Neen
Thuisblijven Ja, als je covid-19 symptomen hebt.
Verbod op groepsvorming Ja, vanaf 50 personen.
Zelfquarantaine Ja
Boete voor niet naleven richtlijnen Neen
Sportactiviteiten buiten. Ja, mits inachtname van sociale afstand.
Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open De grenzen zijn open voor de lidstaten van de Europese unie, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland., Australië, Georgië, Japan, Canada, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunisië, Uruguay . Geen quarantaine voor reizigers naar Zweden.

Reisbeperkingen

Toerisme toegestaan / ontmoedigd Toerisme is toegestaan met beperkingen voor burgers van een EU/EVA-land en het Verenigd Koninkrijk. Toerisme vanuit landen buiten de EU is niet toegestaan tot 31 augustus, met uitzondering van inwoners van Australië, Georgië, Japan, Canada, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay.
Openbaar vervoer Mogelijk mits beperkingen zoals minder passagiers, minder trajecten, social distancing,… Men raadt aan het openbaar vervoer te mijden indien mogelijk.
Taxi Toegestaan. Tussen de ritten moeten de contactpunten ontsmet worden.
Binnenkomend vliegverkeer Ja met mondmasker
Gebruik van auto/bestelwagen Geen beperkingen op het gebruik van autol. Contactpunten in auto's moeten tussen ritten worden schoongemaakt.
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Toegestaan
Internationale veerboten De meesten varen uit.
Extra medische documenten Neen
Supermarkten / drogisterijen Open
Winkels Open
Tankstations Open

Faciliteiten

Restaurants Open met beperkingen (afstand houden, enkel tafelbediening, ...).
Hotels Open
Attractieparken Dierentuinen en een aantal waterparken zijn open. Pretparken blijven deze zomer gesloten.
Musea, concertzalen, theaters De meeste theaters en concertzalen zijn gesloten, maar kunnen een open lucht alternatief hebben.. Sommige musea zijn open met beperkingen.
Stranden Open, mits social distancing.
Open voor dagbezoek Open
Overnachten Open
Gedeeld sanitair Open

Camping

Evenementen (vergunningen verplicht) Mogelijk tot maximum 50 personen indien minimaal contact tussen personen mogelijk is.
Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , voor niet leden : +4686275757, noodnummer : 112
Internet COVID 19

Evenementen

landenfiche kom alles te weten over Zweden
De grenzen met de EU-lidstaten en de EFTA-landen zijn open zonder beperkingen, behalve voor Kroatië, Portugal, Zweden, Bulgarije, Spanje en Roemenië. Beperkingen voor personen in transit vanuit de Balkan.
Laatste update: 23/09/2020

Algemene richtlijnen

lockdown Neen
Thuisblijven Neen
Afstand houden 1 m
Hand geven Neen
Mondmasker Verplicht in openbaar vervoer, openbare medische faciliteiten (bev, dokters, apothekers, ...), in de supermarkt, de bank, shops tankstations, de post en overal waar social distancing 1m niet mogelijk is. Uitzondering voor kinderen tot 6 jaar en voor personen die aan bepaalde ziektes lijden zoals asthma, chronische luchtwegenziektes,… In Karinthië en Ober-Oesterreich zijn er plaatstelijk bijkomende beperkingen.
Verbod op groepsvorming Neen, mits 1 m. social distancing (uitz. Indien mensen van hetzelfde gezin) . Indien dit niet mogelijk is (o.m. demonstraties) dan is het mondkapje verplicht. Vanaf 2 september is Het aanbevolen om privébijeenkomsten met meer dan 25 personen te vermijden.
Zelfquarantaine Ja
Boete voor niet naleven richtlijnen € 25 - € 3600
Sportactiviteiten buiten. Ja, mits 1m. Afstand houden, uitgezonderd voor mensen van hetzelfde gezin.

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open Alle burgers van de EU-lidstaten en van de EFTA-landen hebben vrije toegang tot Oostenrijk, behalve inwoners van Spanje (exl Canarische eilanden) Kroatië, Portugal, Zweden, Bulgarije en Roemenië, die een aantal beperkingen krijgen opgelegd. Inwoners van deze landen en van landen die geen deel uitmaken van de EU of de EFTA moeten een negatieve Covid-19-test voorleggen en 10 dagen in quarantaine gaan. Reizigers van de EU en de EFTA die van deze landen komen moeten een negatieve Covid-19-test van minder dan 72u. voorleggen of in quarantaine gaan.
Transit Toegestaan met etappe voor alle burgers van de EU-lidstaten en van de EFTA-landen, behalve inwoners van Kroatië, Portugal, Zweden, Bulgarije, Roemenië en Spanje. Inwoners van deze landen en van de landen die geen deel uitmaken van de EU of de EFTA of personen die de laatste 14 dagen in één van deze landen verbleven, mogen enkel met een speciaal document door Oostenrijk reizen en mogen er niet overnachten; Het document vind je hier.
Toerisme toegestaan / ontmoedigd Toegestaan
Openbaar vervoer Ja, mits, indien mogelijk, minstens 1m afstand tot andere mensen gehouden wordt.
Taxi Mondmasker verplicht
Binnenkomend vliegverkeer ja
Gebruik van auto/bestelwagen Geen reglementering. In autobussen is het mondmasker verplicht.
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Maximum 2 personen per autobank (chaufeur inbegrepen), Mondkapje niet verplicht.
Extra medische documenten Niet nodig voor reizigers uit EU- en EFTA-landen, behalve voor inwoners van Kroatië, Portugal, Zweden, Bulgarije, Roemenië en Spanje (exl Canarische eilanden) of reizigers die in deze landen verbleven. Zij hebben, net als reizigers uit andere landen, een negatief Covid-19 attest nodig van minder dan 3 dagen.

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open. Afstand houden (<1m) en mondmasker verplicht, net als in apotheken.
Winkels Open met afstand houden (<1m) en mondmasker.
Tankstations Open met afstand houden (<1m) en mondmasker.
Restaurants Open met 1m afstand tussen de tafels.
Hotels Open met > 1 m afstand houden tot mensen die niet in hetzelfde huishouden wonen, vooraf reserveren (hotel en restaurant) aanbevolen, betaling per debet- of kredietkaart aanbevolen.
Attractieparken Open, > 1m afstand tot mensen van een ander huishouden.
Musea, concertzalen, theaters Open maar> 1m afstand tot mensen van andere huishoudens.
Stranden Open met bepaalde gedragsregels:> 1 m afstand tot mensen die niet in hetzelfde huishouden wonen, het aantal bezoekers zal beperkt zijn, reserveren van tickets aanbevolen.

Camping

Open voor dagbezoek Open met > 1 m afstand houden tot mensen die niet in hetzelfde huishouden wonen, vooraf reserveren aanbevolen, betaling met debet- of kredietkaart aanbevolen.
Overnachten Open met > 1 m afstand houden tot mensen die niet in hetzelfde huishouden wonen, vooraf reserveren aanbevolen, betaling per debet- of kredietkaart aanbevolen.
Gedeeld sanitair Open

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Binnenevenement < 1500 personen met toegewezen plaatsen (events van meer dan 500 personen moeten worden goedgekeurd door de autoriteiten) en tot 50 personen indien geen vaste zitplaats, buitenevenement < 3000 personen met toegewezen plaatsen (events voor meer dan 750 personen moeten worden goedgekeurd door de autoriteiten); indien er geen zitplaatsen mogelijk zijn: max. 100 personen.

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , voor niet leden : +4312512000 (OEAMTC), noodnummer : 112

Internet

Internet OEAMTC
landenfiche kom alles te weten over Oostenrijk
Reizigers uit alle EU-lidstaten, de Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk mogen het land in, maar het toerisme is nog steeds afgeraden.
Laatste update: 23/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Sinds 15 september zijn er in Portugal weer beperkingen: winkels mogen alleen om 10 uur 's ochtends openen en moeten om 20 uur 's avonds sluiten (behalve supermarkten en kapsalons), alleen restaurants mogen tot 23 uur 's avonds open blijven. Restaurants in winkelcentra kunnen slechts plaats bieden aan maximaal 4 personen per tafel. Vanaf 20.00 uur is het verboden om alcohol te verkopen. Het is verboden om alcohol te drinken in de open lucht. Restaurants, cafés tot 300 meter van scholen, max. 4 personen per groep. Sportvelden zonder publiek. Telewerken indien mogelijk.
Thuisblijven Neen, behalve wanneer je symptomen van Covid-19 hebt.
Afstand houden 2 m
Hand geven Neen
Mondmasker Verplicht bij gebruik openbaar vervoer en binnen in openbare ruimtes. Verplichting geldt vanaf de leeftijd van 10 jaar.
Verbod op groepsvorming Ja, voor meer dan 20 personen en voor meer dan 10 personen in Lissabon.
Zelfquarantaine Ja
Boete voor niet naleven richtlijnen € 5 tot € 500 euro. Het niet opvolgen van politieadvies kan leiden tot arrestatie.
Sportactiviteiten buiten. Sommige buitenactiviteiten (hardlopen, fietsen, golfen, surfen) en contactloze sporten zijn toegestaan mits inachtname van de social distancing. Individuele competitie is toegestaan net als voetbalcompetitie.

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open Open voor de EU-lidstaten, de Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk.
Transit Geen regels
Toerisme toegestaan / ontmoedigd Binnenlands toerisme is aangemoedigd, buitenlands toerisme nog afgeraden.
Openbaar vervoer Rijdt mits beperkingen.
Taxi Mondkapje verplicht
Binnenkomend vliegverkeer Ja, maar niet van alle landen.
Gebruik van auto/bestelwagen Geen speciale regels.
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Mondkapje verplicht.
Extra medische documenten Neen

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open
Winkels Open
Tankstations Open
Restaurants Open met beperkingen
Hotels Open.
Attractieparken Dierentuinen zijn open, Andere attractieparken zijn dicht.
Musea, concertzalen, theaters Open
Stranden Open

Camping

Open voor dagbezoek Open
Overnachten Open (aan te raden vooraf te bellen) met een aantal beperkingen
Gedeeld sanitair Open met beperkingen

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Toegestaan met beperkingen

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , voor niet leden : +351219429113 (ACP) , noodnummer : 112

Internet

Internet CORONA-19
landenfiche kom alles te weten over Portugal
Reizigers uit België moeten in quarantaine.
Laatste update: 23/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Neen
Thuisblijven Neen
Afstand houden 1,5 m
Hand geven Neen
Mondmasker Verplicht binnen in openbare ruimtes en buiten waar social distancing niet mogelijk is. In bepaalde winkels is het mondmasker voor kinderen verplicht.
Verbod op groepsvorming Tot max. 10 mensen toegestaan voor privé-event. Voor event van meer dan 10 personen tot 50 personen moet er een maand lang een lijst van de deelnemers met hun contactgegevens bijgehouden worden. Op openbare plaatsen tot 50 personen toegestaan, nachtclubs uitgezonderd.
Zelfquarantaine Ja
Boete voor niet naleven richtlijnen tussen € 400 en € 4000
Sportactiviteiten buiten. Alle sportactiviteiten zijn toegestaan.

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open De grenzen zijn enkel open voor reizigers uit landen die op de lijst van veilige landen staan. Anderen, waaronder België, zijn aan 14 dagen quarantaine onderworpen. Personen met zichtbare symptomen van een luchtwegeninfectie of een positief resultaat van Coronabesmetting kunnen de toegang tot het land geweigerd worden. De Sloveense lijst met groene, oranje en rode landen vind je hier.
Transit Toegestaan voor personen uit de veilige landen (zie boven). Transit door Slovenië is ook mogelijk voor personen uit onveilige landen indien men een bewijs van hotelreservatie in het buitenland en geldige reisdocumenten kan voorleggen. Ze moeten het Sloveens grondgebied binnen de 12u, verlaten en mogen enkel stoppen voor hoogstnoodzakelijke dingen. Personen die door maatregelen van de buurlanden Slovenië misschien niet zullen kunnen verlaten, worden de toegang tot Slovenië geweigerd.
Toerisme toegestaan / ontmoedigd Toegestaan maar voor reizigers uit onveilige landen na 2 weken quarantaine .
Openbaar vervoer Openbaar vervoer is operationeel mits beperkingen: mondmasker verplicht, beperking aantal passagiers, …
Taxi Toegestaan
Binnenkomend vliegverkeer Ja
Gebruik van auto/bestelwagen Geen speciale regelgeving.
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Toegestaan
Extra medische documenten Neen

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open
Winkels Open
Tankstations Open
Restaurants Open tot 22u,30 met beperkingen (afstand 1,5 m, mondkapjes binnen verplicht)
Hotels Open
Attractieparken Open
Musea, concertzalen, theaters Musea zijn open met beperkingen. Concertzalen en theaters zijn open.
Stranden Open met beperkingen (social distancing van 1,5m op het strand en 2m in zee.).

Camping

Open voor dagbezoek Open
Overnachten Open
Gedeeld sanitair Open (mondmaskers zijn verplicht).

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Tot max. 10 mensen toegestaan voor privé-event. Voor event van meer dan 10 personen tot 50 personen moet er een maand lang een lijst van de deelnemers met hun contactgegevens bijgehouden worden. Op openbare plaatsen tot 50 personen toegestaan, nachtclubs uitgezonderd. Toegestaan tot 500 personen voor sportieve en culturele evenementen mits speciale maatregelen.

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , voor niet leden : 1987 in het hele land , +38615305353 op de snelweg (AMZS), noodnummer : 112

Internet

Internet CORONA
landenfiche kom alles te weten over Slovenië
De grenzen zijn geopend voor toeristen uit de EU, Schengenzone en uit enkele landen buiten Europa. Lokale restricties.
Laatste update: 23/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Geen lockdown in het land. De Covid-19 gevallen nemen toe in Spanje. In het hele land zijn nieuwe, strengere maatregelen opgelegd door de centrale regering, in verleg met de presidenten van de 17 autonome gemeenschappen. Deze nieuwe maatregelen zijn verplicht en moeten worden toegevoegd aan eerder vastgestelde veiligheidsvoorschriften en moeten in het hele land worden toegepast. Het is aan elk van de regionale regeringen om de maatregelen uit te voeren en meer beperkingen op te leggen, afhankelijk van de epidemiologische situatie op hun grondgebied. De regelgeving kan binnen enkele uren veranderen. Burgers die van de ene regio naar de andere willen reizen, moeten zich informeren over een specifieke locatie/zone en zich ervan bewust zijn dat de reis- en andere restricties plots kunnen veranderen. De uitbraken nemen in het hele land toe.
Thuisblijven Neen, maar aangeraden door het plaatselijk bestuur.
Afstand houden 1,5 tot 2 m
Hand geven Neen
Mondmasker Verplicht overal en altijd in Spanje,zelfs indien de sociale afstand kan gegarandeerd worden. Kinderen tot 6 jaar zijn vrijgesteld van de verplichting.
Verbod op groepsvorming Toegestaan, met capaciteitsbeperkingen en met inachtneming van eerdere en nieuwe voorzorgsmaatregelen. De beperkingen kunnen per provincie, stad of stad verschillen. De regionale overheid beslist op basis van de epidemiologische situatie. Op plaatsen waar epidemieën zijn geconstateerd, is het ten strengste verboden of in sommige gevallen zijn bijeenkomsten beperkt tot tien. Verzamelingen in privéwoningen worden ontmoedigd. Met het oog op jongeren, is het verzamelen in groepen in de open lucht om te drinken en te socialisen strikt verboden. De autoriteiten gaan streng sanctioneren. Het is verboden om buiten te roken op openbare plaatsen wanneer een afstand van 2 meter niet kan worden aangehouden.
Zelfquarantaine Ja
Boete voor niet naleven richtlijnen € 600 - € 10400
Sportactiviteiten buiten. Toegestaan mits social distancing.

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open De grenzen zijn open voor reizigers uit de volgende staten : 1) lidstaten van de Europese Unie 2)Schengenlanden 3) het Vereningd Koninkrijk en Noord-Ierland, Andorra, Monaco; Republiek San Marino en Vaticaanstad 4) Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Montenegro, Marokko, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië, Uruguay en China, indien wederkerigheid. Reizigers die in Spanje aankomen via een buitenlandse luchthaven of haven moeten, voor ze vetrekken, een document invullen op deze website om een QR-code te bekomen die men moet tonen bij aankomst in Spanje.
Transit Geen regels
Toerisme toegestaan / ontmoedigd Toerisme toegestaan (zie boven)
Openbaar vervoer Mogelijk mits beperkingen.
Taxi Mondkapje verplicht
Binnenkomend vliegverkeer Ja.Reizigers die in Spanje aankomen via een buitenlandse luchthaven of haven moeten, voor ze vetrekken, een document invullen op deze website om een QR-code te bekomen die men moet tonen bij aankomst in Spanje. Tot 31 juli kan ook een document worden ingevuld bij aankomst in Spanje.
Gebruik van auto/bestelwagen Mogelijk mits dragen van mondmasker voor mensen die geen deel uitmaken van hetzelfde gezin.
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Toegestaan mits dragen mondmasker.
Internationale veerboten Ze varen uit maar met aangepaste dienstverlening.
Extra medische documenten Neen

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open
Winkels Open
Tankstations Open
Restaurants Open. Er is geen verplichting om vooraf te reserveren, maar de regels in de restaurants kunnen per restaurant of in de provincie waar het restaurant is gevestigd verschillend zijn. Er is niets officieel gespecificeerd voor restaurants langs de snelwegen, maar elk gebied kan zijn eigen regels vastleggen en deze naar eigen inzicht wijzigen. Volgens nieuwe maatregelen moeten restaurants om 1:00 uur 's nachts sluiten en mogen er vanaf middernacht geen nieuwe gasten meer komen. Slechts 10 personen kunnen samen aan dezelfde tafel zitten. In sommige regio's mogen slechts 6 personen samen zitten. De beperkingen zijn voortdurend aan verandering onderhevig.
Hotels Open, met verschillende beperkingen afhankelijk van het gebied waar het hotel zich bevindt en de epidemiologische situatie. Sommige hotels sluiten vanwege een gebrek aan bezoekers. Het is raadzaam om vooraf informatie in te winnen.
Attractieparken Open met beperkingen.
Musea, concertzalen, theaters Open met beperkingen. In Barcelona zijn cinema's en theaters gesloten.
Stranden Open met capaciteitsbeperkingen en hygiëneregels.

Camping

Open voor dagbezoek Open
Overnachten Open
Gedeeld sanitair Open

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Risico-evaluaties moeten door de regionale autoriteiten worden uitgevoerd voordat er toestemming wordt gegeven voor elk evenement waarbij een menigte mensen betrokken is.

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , voor niet leden : +34915949347 (RACE), noodnummer : 112

Internet

Internet COVID 19
landenfiche kom alles te weten over Spanje
De grenzen zijn open, maar voor inwoners van België zijn niet-essentiële reizen naar Turkije verboden (rood gebied).
Laatste update: 23/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Nee. Het aantal covid-19 gevallen stijgt wel.
Thuisblijven Neen. Mensen ouder dan 65 wordt aangeraden om thuis te blijven.
Afstand houden 2 m
Hand geven Neen
Mondmasker Mondmaskers verplicht op alle openbare plaatsen in het ganse land ( cafés, restaurants, scholen, shoppingcenters, kantoren, fabrieken, …) Kinderen wordt afgeraden naar supermarkten en shopping centra te gaan.
Verbod op groepsvorming Bijeenkomsten afgeraden.
Zelfquarantaine Ja
Boete voor niet naleven richtlijnen Ja, afhankelijk van de overtreding.
Sportactiviteiten buiten. Ja, indien men social distancing respecteert.

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open De grenzen zijn open, maar voor inwoners van België zijn niet-essentiële reizen naar Turkije verboden (rood gebied).
Transit Toegestaan. Beperkingen voor inwoners van België zie boven.
Toerisme toegestaan / ontmoedigd Toegestaan mits respecteren van social distancing.
Openbaar vervoer Toegestaan
Taxi Toegestaan
Binnenkomend vliegverkeer Binnenlandse en internationale vluchten mogelijk.
Gebruik van auto/bestelwagen Geen restricties.
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Toegestaan.
Extra medische documenten Neen

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open, Mondkapje verplicht.
Winkels Open
Tankstations Open
Restaurants Open, maar mondmaskers zijn verplicht bij het binnenkomen.
Hotels Open
Attractieparken Open
Musea, concertzalen, theaters Open
Stranden Open

Camping

Open voor dagbezoek Open
Overnachten Open
Gedeeld sanitair Open

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Toegestaan

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , voor niet leden : +902165600724 (Marm Assistance), noodnummer : 112

Internet

Internet COVID 19
landenfiche kom alles te weten over Turkije
De grenzen zijn open. 14 dagen quarantaine opgelegd aan reizigers uit België.
Laatste update: 22/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Beperkte lockdown. Klik hier voor meer informatie over de exit in Engeland , in Schotland, in Wales en Noord-Ierland.
Thuisblijven Thuisblijven wordt aangemoedigd. De meeste beperkingen zijn opgeheven behalve voor personen met een bepaalde medische toestand.
Afstand houden 1m in Engeland en 2 m in Schotland, in Noord-Ierland en Wales.
Hand geven Neen
Mondmasker Een mondmasker is verplicht bij het nemen van het openbaar vervoer en in ziekenhuizen en aangeraden in winkels en op andere plaatsen waar de sociale afstand niet kan gegarandeerd worden. In Schotland en in Engeland is het mondkapje verplicht in winkels. Mondkapje verplicht in musea, galleries, cinema's en gebedshuizen in Engeland. De verplichting geldt vanaf 11 jaar in Engeland en Wales, vanaf 5 jaar in Schotland, vanaf 13 jaar in Noord-Ierland. Mondmasker vanaf 8 augustus in Engeland verplicht in musea, galeries, cinema's en gebedshuizen.
Verbod op groepsvorming 6 personen (inclusief kinderen van elke leeftijd) kunnen elkaar binnen of buiten ontmoeten. Vrijstellingen gelden voor grotere huishoudens en vergaderingen in Covid-Secure-situaties zoals werkplekken, scholen, georganiseerde sporten en bruiloften en begrafenissen met een maximum van 30 deelnemers. Restaurants, horecagelegenheden en gebedshuizen kunnen grotere aantallen mensen herbergen, maar geen enkele individuele groep kan meer dan 6 personen herbergen. (Engeland vanaf 14 september). Limiet van bruiloftsdeelnemers verlaagd tot 15 (Engeland vanaf 28 september). Volwassen binnensporten zijn toegestaan voor 6 personen (Engeland vanaf 28 september). Alleenstaande personen of alleenstaande ouders met kinderen onder de 18 jaar mogen een "sociale luchtbel" vormen met een ander huishouden, elkaar binnenshuis ontmoeten, de nacht doorbrengen en sociaal ongestoord blijven (Engeland/Noord-Ierland vanaf 13 juni). Tot 6 personen van 11 jaar en ouder uit een "uitgebreid huishouden" (tot 3 specifieke huishoudens) kunnen binnenshuis vergaderen, en één persoon uit een groep van maximaal 30 personen kan buiten vergaderen (Wales vanaf 14 september). Tot 6 personen van 12 jaar en ouder kunnen elkaar binnen of buiten ontmoeten (Schotland vanaf 14 september). Bezoeken in andere huizen zijn niet toegestaan. Uitzonderingen voor mensen die alleen wonen of alleen met kinderen die een uitgebreid huishouden vormen (Schotland vanaf 25 september). Maximaal 6 personen uit 2 huishoudens kunnen elkaar binnen ontmoeten of maximaal 15 personen kunnen elkaar buiten ontmoeten (Noord-Ierland vanaf 14 september). Bezoek aan andere huizen is niet toegestaan. Uitzonderingen voor mensen die alleen wonen of alleen met kinderen, die een uitgebreid huishouden vormen. Tot 6 personen uit 2 huishoudens kunnen elkaar ontmoeten in een tuin. (Noord-Ierland vanaf 21 september).
Zelfquarantaine Ja
Boete voor niet naleven richtlijnen van 60£ tot £3200 (Engeland) en zelfs arrestatie
Sportactiviteiten buiten. Ja mits inachtname social distancing.

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open De grenzen zijn open zonder quarantaine voor "veilige" landen. Anders 14 dagen quarantaine voor aankomende en terugkerende toeristen. Klik hier voorde risicolanden . Voor meer détails over de quarantaine klik hier. Reizigers uit België zijn aan 14 dagen quarantaine onderworpen.
Transit Geen speciale beperkingen.
Toerisme toegestaan / ontmoedigd Toerisme toegestaan.
Openbaar vervoer Een beperkt gebruik wordt aangeraden. De capaciteit is verminderd. Het mondmasker is verplicht.
Taxi Engeland: modkapje verplicht. Elders geen specifieke regels
Binnenkomend vliegverkeer Ja
Gebruik van auto/bestelwagen Geen beperkende maatregelen.
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Afgeraden.
Internationale veerboten De meesten varen uit.
Extra medische documenten Neen

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open
Winkels Open
Tankstations Open
Restaurants Open in Noord-Ierland, in Engeland, in Wales en in Schotland. Gegevens voor contact tracing verplicht in Schotland, Wales en Engeland. Bars en restaurants sluiten om 22u.
Hotels Open in Noord-Ierland, in Engeland en in Schotland. In Wales gesloten.
Attractieparken Open in Noord-Ierland en in Engeland. In Wales en in Schotland gesloten.
Musea, concertzalen, theaters Open in Noord-Ierland, in Engeland, in Schotland en in Wales (behalve theaters). Mondkapjes verplicht in musea en cinema's in Engeland. Live optredens mogelijk in theaters en concertzalen in Engeland.
Stranden Open

Camping

Open voor dagbezoek Open
Overnachten Open
Gedeeld sanitair Open met stricte hygiëneregels.

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Bepaalde evenementen zijn toegelaten mits bepaalde voorzorgen.

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , voor niet leden : +44800887766 (AA), noodnummer : 112

Internet

Internet CORONAVIRUS
landenfiche kom alles te weten over Verenigd Koninkrijk
Reizen naar Zweden is voor de meeste Europese landen toegestaan, ook voor België.
Laatste update: 22/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Neen. het is niet toegestaan om bejaardentehuizen te bezoeken tot 30 september.
Thuisblijven Ja, als je covid-19 symptomen hebt.
Afstand houden 1,5 - 2 m
Hand geven Neen
Mondmasker Verplicht in luchthaventerminals.
Verbod op groepsvorming Ja, vanaf 50 personen.
Zelfquarantaine Ja
Boete voor niet naleven richtlijnen Neen
Sportactiviteiten buiten. Ja, mits inachtname van sociale afstand.

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open De grenzen zijn open voor de lidstaten van de Europese unie, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Zwitserland., Australië, Georgië, Japan, Canada, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunisië, Uruguay . Geen quarantaine voor reizigers naar Zweden. Vereiste documenten voor binnenkomst aan de grens zijn: geldig reisdocument en documenten waaruit de verblijfplaats blijkt.
Toerisme toegestaan / ontmoedigd Toerisme is toegestaan met beperkingen voor burgers van een EU/EVA-land en het Verenigd Koninkrijk. Toerisme vanuit landen buiten de EU is niet toegestaan tot 31 augustus, met uitzondering van inwoners van Australië, Georgië, Japan, Canada, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Zuid-Korea, Thailand, Tunesië en Uruguay.
Openbaar vervoer Mogelijk mits beperkingen zoals minder passagiers, minder trajecten, social distancing,… Men raadt aan het openbaar vervoer te mijden indien mogelijk.
Taxi Toegestaan. Tussen de ritten moeten de contactpunten ontsmet worden.
Binnenkomend vliegverkeer Ja
Gebruik van auto/bestelwagen Geen beperkingen op het gebruik van autol. Contactpunten in auto's moeten tussen ritten worden schoongemaakt.
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Toegestaan maar afgeraden
Internationale veerboten De meesten varen uit.
Extra medische documenten Neen

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open
Winkels Open
Tankstations Open
Restaurants Open met beperkingen (afstand houden, enkel tafelbediening, ...).
Hotels Open
Attractieparken Dierentuinen en een aantal waterparken zijn open. Pretparken blijven deze zomer gesloten.
Musea, concertzalen, theaters De meeste theaters en concertzalen zijn gesloten, maar kunnen een open lucht alternatief hebben.. Sommige musea zijn open met beperkingen.
Stranden Open, mits social distancing.

Camping

Open voor dagbezoek Open
Overnachten Open
Gedeeld sanitair Open

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Mogelijk tot maximum 50 personen indien minimaal contact tussen personen mogelijk is.

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , voor niet leden : +4686275757, noodnummer : 112

Internet

Internet COVID 19
landenfiche kom alles te weten over Zweden
Reizigers uit België moeten niet meer in quarantaine na aankomst in Zwitserland.
Laatste update: 23/09/2020

Algemene richtlijnen

Lockdown Neen, maar plaatselijke restricties.
Thuisblijven Ja, indien ziek.
Afstand houden 1,5 m
Hand geven Neen
Mondmasker Aangeraden indien ziek of indien social distancing niet mogelijk is. Verplicht in bepaalde shops zoals bij de kapper, verplicht bij manifestaties en op het openbaar vervoer. Ook verplicht in vliegtuigen. Verschillende regelgeving afhankelijk van het canton. De verplichting geldt niet voor kinderen tot 12 jaar.
Verbod op groepsvorming Neen, maar plaatselijke beperkingen zijn mogelijk.
Zelfquarantaine Ja
Boete voor niet naleven richtlijnen Ja, tot CHF 10,000 voor niet naleven van quarantaine.
Sportactiviteiten buiten. Ja, met social distancing waar mogelijk.

Reisbeperkingen

Reisadvies Buitenlandse Zaken Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken
Grenzen open De grenzen zijn open voor burgers van de EU, de Schengenlanden, het Verenigd Koninkrijk en de EFTA-landen. Reizigers uit België moeten niet meer in quarantaine bij aankomst in Zwitserland.
Transit Geen beperkingen voor personen uit de Schengenzone. De quarantainemaatregel is niet van toepassing voor personen op doorreis.
Toerisme toegestaan / ontmoedigd Toerisme is toegestaan (zie boven).
Openbaar vervoer Openbaar vervoer rijdt normaal. Mondmasker is verplicht.
Taxi Geen speciale regels.
Binnenkomend vliegverkeer Ja
Gebruik van auto/bestelwagen Geen restricties
Reizen met iemand in de wagen die geen deel uitmaakt van het gezin Toegestaan.
Extra medische documenten Neen. Van alle reizgers uit Zweden wordt bij aankomst in een Zwitserse luchthaven de temperatuur genomen. Van Personen die vanuit een risicoland aankomen op de luchthaven Euro Airport Basel moeten een Coronatest ondergaan.

Faciliteiten

Supermarkten / drogisterijen Open
Winkels Open
Tankstations Open
Restaurants Ja, mits 2m afstand tussen de tafels. Bij groepen van meer dan 4 personen moet één persoon zijn contactgegevens achterlaten.
Hotels Open
Attractieparken Open
Musea, concertzalen, theaters Musea zijn open met beperkingen (sociale afstand - hygiëne). Concertzalen, bioscopen en theaters zijn open indien ze een beschermingsprotocol hebben voorgelegd. Shows voor meer dan 1000 personen zijn verboden tot eind augustus.
Stranden

Camping

Open voor dagbezoek Open
Overnachten Open
Gedeeld sanitair Open

Evenementen

Evenementen (vergunningen verplicht) Publieke en privé events zijn toegestaan tot max. 1000 personen met beperkingen, mits inachtname social distancing en hygiëneregels. Zoniet is contact tracing verplicht. Grote evennementen van meer dan 1000 personen zijn weer toegestaan vanaf 1 okotber met strenge beperkingen. In het kanton Vaud zijn privé-events beperkt tot 100 personen.

Pechverhelping

Pechverhelping - Noodnummer Pech in het buitenland : Touring leden :+3222332345, MOVE ON : +3222332424 , voor niet leden : 0800140140 (TCS), noodnummer : 112

Internet

Internet COVID 19
landenfiche kom alles te weten over Zwitserland

Meer informatie

Is het land waar je van plan was naartoe te gaan, niet opgenomen in de lijst? Of heb je andere vragen over je reis?

Wij nodigen je uit om de website van de Belgische diplomatie te raadplegen, en hun advies per bestemming.

Als Touringlid kan je ook gratis meer informatie aanvragen bij onze informatiedienst (verkeersverwachtingen, toltarieven, reisroutes, reisdocumenten, douanerechten, brandstofprijzen):

Tel: +32 2 286 33 84 (9-12u en 14-17u op weekdagen)

E-mail: [email protected]

Deze zomer kunnen overal plaatselijke besmettingspieken van COVID-19 ontstaan die een snelle aanpassing van de maatregelen en een aanpassing van je reisgedrag vereisen. Hou er rekening mee en volg de evolutie op.

Reisbijstand nodig ? Goed nieuws!

Touring biedt nu ook dekking indien u ziek wordt door Covid 19 in het buitenland in zijn reisbijstandsproducten.

Vooraleer je boekt, kan je controleren of er een positief reisadvies is voor jouw bestemming. Want medische bijstand is alleen geldig in landen waarvoor het licht op groen staat.  

Deel deze inhoud