Image
Brabant
Fiets door het Brabantse landschap dat Van Gogh zo geïnspireerd heeft en bezoek de Van Gogh locaties in Noord-Brabant. De Brabantse Van Gogh fietsroute bestaat uit 435 km fietsplezier, verdeeld in tien unieke routes.


Historische steden, Michelinsterren en schilderachtige landschappen. In cultuurstad ‘s-Hertogenbosch en ‘Van Gogh Village’ Nuenen beleef je de Brabantse geschiedenis en gastronomie op hun best. De meest originele manier om jou daarvan te overtuigen? Een fietstocht door Zuid-Nederland.

Van Gogh Route - Sint-Janskathedraal
Op weg naar de indrukwekkende Sint-Janskathedraal in ‘s-Hertogenbosch.


De Van Gogh Fietsroute werd in 2016 uitgeroepen tot Europese Fietsroute van het Jaar. Ze rijgt de bijzondere erfgoedlocaties en fraaie landschappen aan elkaar die de Nederlandse meesterschilder destijds zo hebben geïnspireerd. De volledige fietsroute is maar liefst 435 km lang en is opgesplitst in 10 unieke fietslussen.


Een van die fietslussen start in Het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch, de enige museumlocatie in Zuid-Nederland met originele werken van Vincent van Gogh. Kortom, je start meteen met een portie cultuur die later tijdens het fietsen meer betekenis krijgt.

Van Gogh Route - Binnendieze
De Binnendieze stroomt niet alleen door maar ook onder de middeleeuwse kern van ‘s-Hertogenbosch.


Tip: klim na je bezoek aan het museum niet meteen in het zadel, want ‘s-Hertogenbosch heeft veel meer dan dit topmuseum in petto. Maak een rondvaart over de Binnendieze en beklim, als je de kuiten hebt, de imposante toren van de Sint-Janskathedraal die je vanop 43 meter een prachtig panorama geeft over de middeleeuwse binnenstad.


Proef de Brabantse gastvrijheid

Gastvrijheid en gastronomie zitten diep verankerd in het DNA van Brabant. Twee van de 21 sterrenrestaurants in de provincie bevinden zich hier in ‘s Hertogenbosch, en dat is geen toeval. Het opperste culinair genot staat jou te wachten op de grens van de binnenstad en natuurgebied het Bossche Broek. Hier bevindt zich restaurant Noble; in het hart van de stad word je verrast bij sterrenrestaurant Sense. Foodies moeten beslist ook naar de Korte Putstraat, naar verluidt de gezelligste terrasstraat van Nederland.


Fietsen door ‘De Sterrennacht’

Vanuit ‘s-Hertogenbosch leidt de fietsroute je naar Eindhoven, met onderweg natuurgebieden als De Moerputten en de Vughtse Heide. In Eindhoven wacht alweer een hoogtepunt: het Van Gogh-Roosegaarde fietspad dat uit duizenden lichtgevende steentjes bestaat en geïnspireerd is op het beroemde schilderij ‘De Sterrennacht’.

het Van Gogh-Roosegaarde fietspad
Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad.


Verder op de route ligt Nuenen, de stad waar Van Gogh twee jaar woonde en ruim een kwart van zijn werken maakte. Check de beroemde watermolen van Opwetten, het iconische Van Gogh kerkje en Museum Vincentre.


Je route afsluiten doe je in Brabant uiteraard met de benen onder tafel. Onze tip: restaurant De Lindehof, waar meesterkok Soenil Bahadoer met gerechten geïnspireerd door zijn Surinaams-Hindoestaanse roots niet één maar twee Michelinsterren in de wacht sleepte.

Van Gogh Route - restaurant Lindehof
Meesterkok Soenil Bahadoer van restaurant De Lindehof.


Praktisch: voor de kilometers tussen ‘s-Hertogenbosch en Nuenen trek je best wat uurtjes uit. Wie langzaam trapt en voldoende tussenstops inlast, zal aangenaam verrast worden door de bezienswaardigheden in de provincie Brabant. Ga je alvast inspireren op hiermoetjezijninbrabant.nl.

Deel deze inhoud