Image
veilige winter-2 wielen

In de winter moet je op een motor, scooter of fiets nog voorzichtiger zijn dan de rest van het jaar. Hier zijn 5 tips om je veiligheid te vergroten.

Op twee wielen door de regen: opgepast voor gladde wegen

Slecht weer is de grootste vijand van tweewielers. Natte wegen zijn niet alleen gladder, ze brengen ook een aantal gevaren met zich mee:

  • Deze tijd van het jaar valt er veel regen in ons landje. Denk eraan dat vochtige wegmarkeringen gladder worden. Let dus op als je een zebrapad nadert of over de witte lijnen moet rijden.
  • Metalen elementen zoals rioleringsdeksels, luchtroosters van de metro en tramrails worden spekglad als het vriest of regent.
  • Herfstbladeren zijn een lust voor het oog, maar dan wel in een mooi boslandschap. Op de weg daarentegen kan een bladerentapijt erg glad zijn, vooral als je bruusk moet remmen. Voorzichtigheid boven alles!

 

Windvlagen

Windvlagen kunnen – zowel in de stad als erbuiten – echt gevaarlijk zijn voor fietsers en motorrijders. Wees extra voorzichtig als je op heuvelachtige wegen rijdt of als je je in de stad tussen hoge gebouwen verplaatst, want de wind kan je er vaak lelijk parten spelen. Lees ons specifiek advies, dat zowel betrekking heeft op twee- als op vierwielers ...

 

Sneeuw en ijzel

Sneeuw hindert de zichtbaarheid en vermindert de grip op het wegdek drastisch. IJzel betekent dubbel gevaar:

  • Ofwel ijzelt het overal en is het aangewezen om een ander transportmiddel te gebruiken.
  • Ofwel is de buitentemperatuur rond het vriespunt en moet je extra uitkijken voor rijmplekken op de koudste plekken of op plekken waar de wind het hardst waait.

 

Blijf zichtbaar in de mist!

Mist kan je zichtbaarheid erg beperken, en dat geldt uiteraard ook voor andere weggebruikers. Een fluorescerende jas of fluohesje, zijdelingse reflectoren en extra lampjes maken je een stuk sneller zichtbaar. Hou zelf ook rekening met andere weggebruikers die zo goed als uit het niets op je traject kunnen opduiken.

 

Kijk uit voor de andere weggebruikers

Je went eraan, maar de korte winterse dagen met dikwijls weinig zonlicht zorgen toch voor bijkomende stress en gevaar in het verkeer. Wordt de zichtbaarheid dan ook nog eens beperkt door mist, regen en sneeuwbuien, dan is extra voorzichtigheid en goed uitkijken echt wel noodzakelijk. Als we allemaal ons steentje bijdragen, dan wordt de winter een stuk minder gevaarlijk op de weg!

 

Een probleem met je tweewieler?

Al vanaf 5,50 euro per maand depanneert Touring jou in heel België, ongeacht wat er scheelt met je motor of scooter. Rij je met de fiets, klassiek of elektrisch? Kies dan voor de bijstandsformule Touring Bike.