Image
Met de (motor)fiets op pad in de winter? We geven tips voor de beste rijstijl, uitrusting en verkeersregels. Zo geraak je ook veilig door sneeuw en ijzel.

In de winter ben je op de fiets, bromfiets of motorfiets best nog voorzichtiger dan anders. Hier zijn onze tips om veiliger te rijden.


1. Maak je voertuig klaar voor de winter

Zorg ervoor dat je (brom)fiets in goede conditie is voor de winter. Controleer voor je vertrek je remmen, versnellingen, lichten, banden, … Check ook de bandenspanning van je bromfiets regelmatig. Een te hoge bandenspanning kan de grip op een glad wegdek verminderen. De ideale bandenspanning hangt af van het type bromfiets en de belading.

Wanneer het vriest of sneeuw, kan je wat lucht uit je fietsbanden laten. Door de lagere druk hebben de banden meer grip. Ook de rolweerstand neemt toe, dus je zal wel iets harder moeten trappen.

Je kan ook je zadel een beetje lager zetten zodat je makkelijker met je voeten bij de grond kan als je begint te schuiven. Hou je zwaartepunt zo laag mogelijk. Vervoer bagage in tassen aan je bagagedrager, niet in een rugzak.

fietsen in de sneeuw
Pas in de winter je rijstijl aan. © Iris/Unsplash


2. Pas je rijstijl aan

Rijd in de winter rustiger dan normaal, zodat je voldoende tijd hebt om te reageren op een onverwacht obstakel of situatie. Versnel rustig en rijd niet in een te grote of te kleine versnelling. Hou voldoende afstand van je voorligger.

Rem niet te abrupt en vermijd plotselinge stuurbewegingen. Wees extra voorzichtig op bruggen, viaducten, schaduwplekken en rotondes, waar het sneller glad kan zijn.

Met een elektrische fiets zet je de ondersteuning in de laagste stand (Eco). Daardoor voorkom je dat je fiets bruusk versnelt wanneer je begint te trappen.


3. Rijden door de sneeuw

Door sneeuw rijden kan leuk zijn. Maar kijk goed uit voor sneeuw die in ijs veranderd is. Test eerst hoe glad het wegdek is en kijk goed uit in de bochten. Rij waar mogelijk door verse sneeuw en vermijd sporen van auto’s: de aangedrukte sneeuw kan gevaarlijk glad zijn.

Vermijd metalen riooldeksels, tramrails of bladeren. En rijd niet te dicht bij de rand van de weg, want daar kan de combinatie van sneeuw en smeltwater glad zijn.

Als het fietspad in de wintermaanden niet berijdbaar is, mag je als fietser de rijbaan gebruiken.


4. Blijf zichtbaar in de winter

In de donkere wintermaanden is het belangrijk dat andere weggebruikers je tijdig kunnen zien. Kijk daarom de verlichting van je fiets of bromfiets na. Op de fiets kies je best voor ledverlichting met batterijen. Die blijft immers ook branden als je stilstaat.

Met lichte kledij en/of een fluohesje ben je van ver zichtbaar.

Lumos fietshelm in de winter
Een helm met ingebouwde verlichting maakt je nog beter zichtbaar. © Lumos


5. Bescherm jezelf

Als je het koud krijgt, vertraagt je reactiesnelheid. Draag daarom warme en waterdichte kleding, handschoenen, een sjaal en een muts onder je helm.

Een fietshelm dragen is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Er bestaan ook fietshelmen met ingebouwde verlichting: zo val je nog meer op! Een motorhelm met een vizier beschermt tegen de wind en de regen, maar kan ook beslaan. Gebruik een anti-condensmiddel om je vizier ook in de winter helder te houden.


Een probleem met je tweewieler?

Touring depanneert je in heel België, ongeacht wat er scheelt met je motor of scooter. Rij je met de fiets, klassiek of elektrisch? Kies dan voor de bijstandsformule Touring Bike.

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …