Image
Charleroi bezoeken

Tien Touringleden geven tips over een stad die ze goed kennen. Dat levert verrassende lijstjes op. Sterker nog, dit lijstje schetst een beeld van een stad die beetje bij beetje, als een feniks, uit de steenkool herrijst: Charleroi!

1. Ten huize van Margritte Tip van Alexandra G. uit Châtelet

Het Margrittehuis bevindt zich net niet in Charleroi maar is toch het vermelden waard. In de aangrenzende gemeente Châtelet staat het huis dat de vader van René Magritte bouwde.

De surrealistische kunstschilder leerde er zijn stiel en stelde daar ook voor het eerst tentoon. Je kunt het huis bezoeken op aanvraag: stuur een mailtje naar culture@chatelet.be.

Image
charleroi_maisonmagritte_5887

2. Bijzondere collecties: BPS22 Tip van André S. uit Charleroi

Kunst in een bijzonder gebouw, dat is BPS22. De tentoonstellingen volgen elkaar snel op in dit industriële complex, dus telkens opnieuw is het een aangename verrassing om hier kunst uit de streek maar ook van (ver) daarbuiten te komen bewonderen. Meer info: www.bps22.be

3. La Gayette de Charleroi Tip van Sebastien D. uit Pont-à-Celles

België is het land van de chocolade en in Charleroi hebben we die in de vorm van steenkool. De Gayette van Charleroi is een heerlijke chocoladetruffel en de beste vind je bij La Maison Pilloy in de Rue Neuve, een winkeltje dat al open is sinds 1882.

Image
Charleroi

4. Monumenten: Robbedoes en Kwabbernoot Tip van Carole C. uit Charleroi

Charleroi is de striphoofdstad van Wallonië en dat is terecht. Hier werd de allereerste editie van het magazine Spirou uitgegeven.

De striphelden die erin aan bod kwamen, zijn ‘wereldberoemd’ aan beide kanten van de taalgrens en ver daarbuiten: Robbedoes, Kwabbernoot, Guust Flater, Lucky Luke, de Smurfen, Buck Danny enzovoorts.

Een stripmuseum hebben we helaas niet, maar je vindt ‘onze’ striphelden wel terug in de vorm van standbeelden verspreid over de stad.

Image
Charleroi  Robbedoes &Kwabbernoot

5. Art Deco en Art Nouveau Tip van Réne D. uit Charleroi

Aan het begin van de 20ste eeuw was Charleroi een van de rijkste gemeenten van België. Dat is duidelijk te zien aan de huizen die uit die periode dateren.

Kijk eens omhoog in de Léon Bernusstraat, ga eens kijken naar het Maison Dorée en Maison Lafleur. En bewonder de art deco details van het stadhuis. Meer info: www.paysdecharleroi.be

Image
Charleroi Stadhuis

6. Werelderfgoed: Stadhuis en Belfort Tip van Emeline N. uit Marcinelle

Dat Charleroi kreunt onder zijn industrieel verleden valt niet te ontkennen. Maar zijn wij écht Le Pays Noir? Kom eens kijken in ons stadscentrum! Zowel het stadhuis en het belfort van meer dan 70 meter hoog behoren tot het Unesco werelderfgoed.

Ook de Saint-Christophe basiliek is bijzonder, de mozaïeken zijn uniek. Toegegeven, het is eigenlijk een kerk maar wij spreken toch liever van ‘onze (kleine) basiliek’. Meer info: www.paysdecharleroi.be

7. Gigantisch Museum: 80.000 Foto’s Tip van Rudy P. uit Charleroi

Het Musée de la Photographie van Charleroi is naar eigen zeggen het grootste in zijn soort in Europa: meer dan 6.000 m2 groot en een verzameling van meer dan 80.000 foto’s. Er loopt altijd wel een boeiende tentoonstelling. Meer info: www.museephoto.be

Image
charleroi_museephoto_5856

8. De Mijnramp In 1956 Tip Van Alex D. uit Marcinelle

Het museum Le Bois du Cazier is veel meer dan een tastbare herinnering aan die dramatische dag in augustus, dit jaar 60 jaar geleden.

Wie de industriële revolutie beter wil begrijpen, kan die hier met een beetje fantasie herbeleven. Meer info: www.leboisducazier.be

Image
charleroi_museeleboisducazier_5867

9. Les Templiers: Streekbieren en –gerechten Tip van Béatrice D. uit Gosselies

In de schaduw van het belfort vind je veel cafés en tavernes maar Les Templiers is een bijzondere brasserie, een adresje waar de lokale bevolking zich graag ophoudt.

Uit de tap stroomt het beste bier uit de streek, onder meer Chimay, en in de keuken worden voornamelijk streekgerechten klaargemaakt.

Image
Charleroi-Café les Templiers

10. Alternatief: Le Vecteur Tip van David R. uit Charleroi

Vergis je niet maar onze zogenaamde lelijke stad heeft ook een alternatief kantje. In Le Vecteur komen een aantal alternatieve culturen bij elkaar. Elke week valt er wel iets nieuws te beleven. Het complex is ondergebracht in voormalige hoogovens. Meer info: www.vecteur.be

BIJZONDER MOBIEL

Charleroi beschikt over een tramnetwerk maar lokaal heeft men het over ‘de metro’. Van de meer dan 10 geplande lijnen werden er maar 4 gerealiseerd en ze worden aangeduid met 4 verschillende kleuren om het de reizigers makkelijk te maken.

We raden overigens aan om de binnenstad te voet of met de metro te bezoeken, want het is er niet bepaald autovriendelijk.

Neem de trein tot Charleroi Zuid en loop dan meteen langs bij het kantoor van de toeristische dienst in het stationsgebouw. Het toeristische en culturele aanbod is enorm en de meeste brochures bestaan in het Nederlands, Frans en Engels.

Image
charleroi_metro_tram_5783

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …