Image
5 dingen die je niet mag missen als je Aarlen bezoekt.. Copyright foto: Benjamin de Rothstein (Aarlen, zicht op de Sint-Donatuskerk)


Aarlen is een van de oudste steden van ons land. De plaatselijke toeristische dienst heeft een gratis brochure uitgewerkt met daarin twee wandelingen: een korte in het historische hart van de stad en een langer circuit dat door de buitenwijken meandert. Bereid je bezoek alvast voor met deze 5 hoogtepunten.


1. Het station

Wie naar Aarlen spoort, moet bij het verlaten van het station nog eens goed achteromkijken naar de voorgevel van het spoorwegstation. Het eclectische bouwwerk, van de hand van architect Jean-Louis Van den Wyngaert, werd in 1885 ingehuldigd en is opgetrokken uit Lotharingse kalksteen. Slenter door de gaanderijen en ga eens kijken naar de prachtige luifel op perron 1.

station van Aarlen
Het station van Aarlen, met de oude luifel op perron 1.


2. De Sint-Maartenskerk

De 97 meter hoge Sint-Maartenskerk mag dan deels in de stellingen staan, toch loont het de moeite om het interieur met zijn indrukwekkende glasramen te gaan bewonderen. Naar verluidt werd de kerk gebouwd in opdracht van koning Leopold II, omdat hij ‘de uitersten van zijn land’ wou markeren met een indrukwekkend religieus bouwwerk.

Aarlen Sint-Maartenskerk


3. De Knippchen

De Knippchen, een heuvel in Aarlen, is een plek die al door de Gallo-Romeinen gebruikt werd. Later bouwde men op deze heuvel een burcht en nog later een klooster en een kerk. Het klooster werd gesloten in 1796 en alleen de kerk bleef bewaard. De huidige ‘Belvédère’-toren dateert van het begin van de 20ste eeuw en biedt bij helder weer zicht op drie buurlanden.

Aarlen Knippchen


4. Tal van musea

Check het museumkwartier met zijn Archeologisch Museum dat focust op de Gallo-Romeinse beschaving. Aan de overkant van de straat pronkt het Gasparmuseum, genoemd naar de broers Jean en Charles Gaspar: de ene beeldhouwer, de andere fotograaf-kunstverzamelaar. Elders in de stad vind je nog meer musea, zoals het Militair Museum en het Museum van de Fiets.

Het Museum van de Fiets in Aarlen.


5. De eerste synagoge van België

De eerste synagoge van ons land staat in Aarlen en werd ingehuldigd in 1865. Het zijn de toenmalige Joodse inwoners die in 1860 de Belgische architect Jamot onder de arm nemen en zowel de Belgische Staat als de Stad Aarlen kunnen overtuigen om de bouw grotendeels te financieren. Het gebouw valt op door zijn Romaans-Byzantijnse stijlelementen.

Aarlen synagoge
De synagoge van Aarlen.


Lekkers uit de streek: de Maitrank

De Maitrank, of Meidrank, is een typisch aperitief van de streek rond Aarlen en wordt in tal van horecazaken ambachtelijk gemaakt en verkocht als ‘Maitrank van het huis’. Heb je zin om dit aperitief zelf te maken? Dan kan je aan de slag met dit recept.

Op zoek naar meer inspiratie, ideeën en goede adresjes in Aarlen? Raadpleeg de site www.arlon-tourisme.be.