Image
Zin om Leuven te ontdekken, Hier vind je alvast een paar uiteenlopende ideetjes voor een eerste bezoek.


Veelzijdig, creatief, hip en authentiek, dat is Leuven in een notendop. Geen voer voor een blitzbezoek, want de studenten- en kunststad met zijn gevarieerd toeristisch aanbod en rijk verleden nodigt uit om ze tot in het kleinste hoekje te verkennen. Inspiratie nodig? Begin alvast met deze 5 smaakmakers.


1. Groot Begijnhof

Vandaag een labyrint van kasseien dat door studenten en professoren bewandeld wordt, héél lang geleden het beperkte wandelgebied van begijnen. De conventen van het begijnhof zijn geëvolueerd naar een ‘woonerf’ van de KU Leuven. In 1998 werd dit begijnhof samen met 12 andere Vlaamse begijnhoven erkend als Unesco werelderfgoed.

Leuven Groot Begijhof


2. De brouwerij van Stella Artois

Wil je meer weten over de brouwtraditie die hier al zeven eeuwen standhoudt? Boek dan een rondleiding in de brouwerij van Stella Artois. Wist je trouwens dat er aan de perfect getapte pils 9 cruciale stappen voorafgaan? Ga eens kijken, maar vooral degusteren.

Louvain brasserie Stella Artois


3. Museum M Leuven

M Leuven serveert een geslaagde mix van oud en nieuw. Oude en hedendaagse kunst kunnen het hier goed met elkaar vinden, en ook de strakke architectuur van toparchitect Stéphane Beel sluit perfect aan bij het verleden, in casu het oude stadsmuseum Van der Kelen-Mertens. Deze plek inspireert, dus aarzel niet en check dat dakterras!

M Museum Louvain


4. Grote Markt

Authentieker wordt het niet, met zoveel Brabantse gotiek om je heen. Het monumentale stadhuis met zijn 235 beelden op de gevel is dé trots van Leuven, maar ook het Tafelrond, de Collegiale Sint-Pieterskerk en de prachtige gildehuizen laten niemand onberoerd. Geniet ervan vanop een terrasje of sluit aan bij een rondleiding in het stadhuis.

Leuven stadhuis


5. De universiteitsbibliotheek

De universiteitsbibliotheek & toren behoren tot de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Maar opgelet: op weekdagen kan je de indrukwekkende leeszaal niet bezoeken omdat ze dan is voorbehouden als studieplek. Kom dus langs op zaterdag, zon- en feestdagen en smeer je kuiten in voor de klim in de toren. Het unieke uitzicht is jouw beloning.

Leuven universiteitsbibliotheek


Lekkers uit de streek: Leuvense mosterd

De Leuvense mosterd is een begrip, vooral de zachte mosterd die ze hier sinds 1924 maken onder de merknaam ‘De Ster’.

Bij De Ster worden vandaag drie soorten mosterd gemaakt: de zachte mosterd, de graantjesmosterd (scherp) en een extra scherpe variant. De zachte mosterd en graantjesmosterd zijn allebei erkend als traditionele streekproducten.

Er worden slechts 4 ingrediënten gebruikt: mosterdzaad, zeezout, natuurazijn en water. Naar verluidt is De Ster de enige Belgische fabrikant die zijn mosterd nog maakt naar oud recept, puur en met echte molenstenen.


Nog meer inspiratie, tips en adresjes in Leuven vind je op www.visitleuven.be.