Image
vol vélo / fietsdiefstal

De fiets is handig in de stad en wordt steeds populairder. Helaas stijgt ook het aantal fietsdiefstallen recht evenredig met die populariteit… Onze tips helpen jou te voorkomen dat je nieuwe stalen ros gestolen wordt.

Wist je dat de federale politie in 2017 32.000 fietsdiefstallen optekende in ons land?
Je kostbare fiets stevig vastmaken is dus zeker geen slecht idee. Maar hoe?

1. Investeer in je fiets

Een welgekende techniek om een fiets te stelen die vastgemaakt is via het voorwiel, is het wiel te demonteren en de rest van de fiets mee te nemen. Anticiperen op deze techniek is simpel: vervang de snelsluithaken door ‘antidiefstal’ bevestigingsmoeren.
Een onderdeel van je fiets demonteren zonder het juiste gereedschap kan dan niet meer. Dergelijke antidiefstalmoeren bestaan ook om je zadel te beveiligen, een ander favoriet doelwit van dieven.

2. Koop een stevig slot

Bij aankoop van een fiets schaf je je best meteen een goed fietsslot aan. Veel kopers verkiezen echter prijs boven kwaliteit. De goedkopere kabelsloten, spiraalsloten en fietskettingen lijken misschien wel de ideale oplossing, maar kunnen makkelijk met een tang doorgeknipt worden.

De ideale remedies zijn:

  • Het vouwslot of de “vouwmeter”: gemaakt uit versterkt staal en bovendien erg compact wanneer opgevouwen. Dit slot kan moeilijk met een gewone tang worden doorgeknipt, maar is minder stevig dan een U-slot of beugelslot.
  • Een stevig U-slot. Ook dit slot is gemaakt uit verstevigd staal en zal zelfs de meest doorgewinterde fietsdieven afschrikken. Sommige modellen worden geleverd met een slothouder die je op het frame van je fiets kunt bevestigen.

Er bestaan ook kettingsloten uit versterkt staal. Deze wegen echter veel zwaarder dan een vouw- of beugelslot.

Je kunt ook een ringslot op je fietsframe laten plaatsen, of misschien is je fiets hier standaard mee uitgerust. Dit slot blokkeert het achterwiel. Zo’n slot alleen zal dieven niet afschrikken, maar is handig voor een korte stop en is een nuttige aanvulling wanneer je je fiets voor langere tijd stalt.

De Franse Fietsersbond publiceert jaarlijks een test van alle fietssloten zodat fietsers een goede keuze kunnen maken. In Nederland reikt de stichting ART een keurmerk uit aan de efficiëntste fietssloten.

Goed om weten: Belgische verzekeraars eisen vaak een fietsslot met ART-keurmerk wanneer je intekent op een diefstalverzekering voor je fiets.

3. Maak je fiets correct vast

Maak je fiets altijd vast, zowel binnen als buiten (parking, inkomhal van een gebouw). Schuif het slot zeker rond het frame, gebruik het nooit enkel in één wiel.
Vermijd indien mogelijk fietsenstallingen met wielklemmen: dieven zijn er dol op! Kies liever voor een fietsrek dat stevig in de grond verankerd zit.

4. Maak je fiets zichtbaar en herkenbaar

Stal je fiets op een druk bezochte plek. In een straat met veel voorbijgangers is de kans kleiner dat iemand het zal wagen aan je fiets te blijven prutsen om het slot onklaar te maken en zo zijn slag te slaan.
Geef je fiets ook een persoonlijke touch: schilder hem in een opvallende kleur, plak er stickers op, kies voor witte banden... Een fiets stelen die goed herkenbaar is, lijkt op het eerste zicht minder aantrekkelijk dan een doodgewone fiets wegkapen.

5. Laat je fiets graveren

Je kunt je rijksregisternummer in je fiets laten graveren. Door deze voorzorgsmaatregel kun je ontegensprekelijk bewijzen dat de fiets van jou is. Bovendien neemt de politie wanneer ze een gestolen en gegraveerde fiets vindt (in Brussel zijn er dat bijna 3000 per jaar) altijd contact op met de eigenaar om de fiets terug te geven.

Graveren kan in een ‘fietspunt’ of een ‘fietshuis’. In tal van gemeenten worden in de Week van de Mobiliteit ook graveersessies voor fietsen georganiseerd.

Recent werd ook de Velo-Pass geïntroduceerd. Elke fiets krijgt in de fietsenwinkel een beveiligde QR-code die verbonden is met alle informatie en foto’s van jouw fiets. Alle geregistreerde fietsen komen in een databank terecht en elke fiets kan worden getraceerd door de huidige eigenaar.

Dieven maken dus zo goed als geen kans meer. Je vindt alle info over de Velo-Pass, de Velo-Pass app en de deelnemende fietsenwinkels op www.velo-pass.be.

We zijn alleszins op de goede weg om het aantal fietsdiefstallen drastisch te doen dalen. Blijft een mogelijke fietsdiefstal jou toch te veel zorgen baren, dan kan je in de meeste grote steden nog altijd een beroep doen op deelfietsen.

Ontdek ook hoe jij fietsbaan te herstellen

Deel deze inhoud