Image
Autodelen
Je hebt zelf geen auto, maar je zou er af en toe toch graag gebruik van maken? Of je overweegt jouw auto van de hand te doen? Denk dan eens aan een deelauto!

“Wat als ik plots toch een auto nodig heb?” Iedereen die ooit overwoog om zijn auto van de hand te doen, stelde zich zeker die vraag. Tot kortgeleden was het een beetje behelpen, tenzij je beroep deed op een taxi of op Über. Maar sinds twee tot drie jaar zag het concept ‘autodelen’ of car sharing het licht. Er bestaan verschillende formules. Sommige uitsluitend in Brussel, andere dan weer in andere steden, tot zelfs over heel België.

Al deze oplossingen beheer je via een app. Je moet dus wel over een smartphone beschikken en een internetverbinding hebben om die apps te kunnen gebruiken.

Een auto hier en nu

De meest flexibele versie van een deelauto bestaat vandaag uitsluitend in Brussel.

Aanbieders:

Zipcar, DriveNow

Principe:

 • De auto’s staan zowat overal in de stad geparkeerd. Je kunt hun locatie via de app achterhalen. De app geeft de afstand naar elke auto aan naast het merk en het model, de nummerplaat tot zelfs het niveau van de brandstoftank.
 • Je reserveert de auto via de app. Je beschikt over 15 minuten om je naar de auto te begeven en deze te ontgrendelen via de app of met een magnetische kaart.
 • Je rijdt tot op je bestemming. Zolang je je binnen de opgegeven ‘zone’ bevindt die is vastgesteld door de dienstverlener (slechts een deel van Brussel), kan je bij je bestemming parkeren en eenvoudig de huur van de auto beëindigen.

Tarieven:

Je betaalt, in principe, per minuut dat je de auto gebruikt. Maar er bestaan ook uur- en dagtarieven. De prijs omvat de huur en de brandstof (er is een brandstofkaart aanwezig in het dashboardkastje).

Voor- en nadelen:

 • De auto’s zijn in heel de stad beschikbaar zonder voorafgaande reservatie.
 • Het tarief per minuut kan daarentegen duur uitvallen, als je in de file staat of als je moet parkeren omdat je boodschappen moet doen.

Voor geplande routes

Een iets minder flexibele versie waarvoor een reservatie noodzakelijk is.

Aanbieders:

Ubeeqo, Zencar en Cambio

Principe:

 • De auto’s staan in ‘afhaalstations’ geparkeerd, verspreid over de stad. Je moet de auto via de app op voorhand reserveren. Je moet eveneens de vertrektijd en tijd van terugkeer aangeven (indien je te laat bent, hangt er een boete aan vast).
 • Op het aangegeven tijdstip neem je de auto in gebruik en kan je er vrij mee rondrijden tijdens de uren die je aangaf. Het is soms mogelijk om een verlenging te regelen (je moet hier wel een supplement voor betalen), want dat kan alleen op voorwaarde dat de auto niet door iemand anders werd gereserveerd.
 • Je brengt de auto terug op de plek waar je hem opgehaald hebt.

Tarieven:

De tarieven hangen af van de dienstverlener. Het betreft hier een mix tussen het aantal uren dat je de auto huurt en het aantal kilometers dat je hebt afgelegd. Er bestaan ook forfaits voor langere huurperiodes. De huur en de brandstof zijn in de prijs inbegrepen (tankkaart beschikbaar in het dashboardkastje).

Voor- en nadelen:

 • Deze formule is ideaal indien je de auto een aantal uren nodig hebt.
 • De tijdsduur van de huur op voorhand bepalen en de auto op dezelfde plek terug afleveren zijn een minpunt.

Let op: Zencar biedt uitsluitend elektrische wagens aan, hou dus rekening met hun autonomie.

En voor de fans van de échte deelauto’s: CarAmigo!

Caramigo is een oplossing die zich onderscheidt door een uniek element: de deelauto’s worden écht gedeeld. Deze deelauto’s zijn namelijk eigendom van automobilisten die ze op hun beurt verhuren op de dagen dat ze niet gebruikt worden.

Principe:

 • Je logt in op de Caramigo website. Je geeft een postcode (dat vergemakkelijkt het zoekwerk) en een huurtijd aan (huur per dag). Als de verhuurder je aanvraag goedkeurt, betaal je de huur van de auto op voorhand via je kredietkaart.
 • Je neemt de wagen in gebruik op het aangegeven tijdstip en de afgesproken plek. De auto is omnium verzekerd voor de totale duur van de huur en je geniet van een 24/24u Touring-bijstand mocht je die nodig hebben.
 • Je bezorgt de auto terug aan de eigenaar op het afgesproken tijdstip.

Tarieven:

Je betaalt een huur op dagbasis. Het gebruik van de deelauto is in principe gelimiteerd tot 100 km per dag. Boven het toegelaten maximum aantal kilometers moet je een extra vergoeding per kilometer betalen. De brandstofkosten zijn ook voor jouw rekening.

Voor- en nadelen:

 • Deze formule is ideaal indien je de auto meerdere dagen wil huren en sluit zich goed aan bij de andere formules.
 • Je moet via de website inloggen (en niet via een app) om een reservatie te maken.
 • Een groot voordeel in vergelijking met de andere formules: Caramigo is overal in België beschikbaar!
Deel deze inhoud