Wil je bijdragen tot het oplossen van de files en een grotere mobiliteit op onze wegen zonder het comfort van je auto op te geven? Probeer carpooling!
Carpooling? Ja, maar waarom?
Alvorens je in het carpooling-avontuur te storten, heb je misschien wat meer zekerheid nodig. Carpooling heeft tal van voordelen:
- je deelt de kosten met de personen die meerijden
- je hebt gezelschap tijdens de reistijd
- je draagt bij tot de ontlasting van het verkeer op onze drukke wegen
- je kunt, onder bepaalde voorwaarden, genieten van een fiscaal voordeel
Carpooling op jouw maat
Er bestaan meerdere oplossingen voor het vinden van andere carpoolers die dezelfde route afleggen als jij:
- comOn (Franstalig) is een app die door Wallonië en Taxistop is ontwikkeld. Via de app kan je overal in België en in Europa een route vinden.
- BlaBlaCar is een carpooling-app voor lange afstanden (Parijs-Brussel bijvoorbeeld). Je moet er je reis enkele dagen op voorhand reserveren.
- Commuty is een carpoolingdienst voor bedrijven.
- Via de Carpool website kan je overal in België een route vinden.
Er zijn uiteraard veel mogelijkheden om een carpooling te vinden. Je kunt bijvoorbeeld een zoekertje plaatsen op kantoor of het via de sociale media proberen. Zin om carpooling te testen? Praat erover in je werk- en vriendenkring. Eén van je collega’s of vrienden is er misschien voor te vinden!
Er bestaan andere alternatieven
Ter gelegenheid van de Week van de Mobiliteit besteedt Touring aandacht aan de verschillende mogelijke alternatieven voor de personenauto. Is carpooling niet echt iets voor jou? Probeer het eens met de fiets!
Meest recente artikelen
Alles over milieuzones in Portugal
In Portugal is er momenteel enkel een lage emissiezone (LEZ) in Lissabon. Om in die lage emissiezone te rijden, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden.
Alles over milieuzones in Noorwegen
In Noorwegen zijn er steden met een lage emissiezone. Waar bevinden die milieuzones zich en hoe dek je jezelf in?
Rijden met winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden in Europa
Hieronder kan je doorklikken naar de landelijke en regionale wetgevingen voor het gebruik van sneeuwbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden binnen Europa. Foto: Gabriel Alenius/Unsplash
Vignetten, toltrajecten en bergpassen in Oostenrijk
Oostenrijk heeft vignetten voor het wegverkeer, er zijn tolwegen waar je apart moet betalen en er is zelfs een zogeheten go-Box nodig als je voertuig meer dan 3,5 ton weegt.
Maak je fiets lenteklaar
Maak je fiets klaar voor het lentezonnetje. Controleer de bandendruk voor minder kans op lekke banden. Reinig en smeer de ketting grondig voor soepel fietsen. Geef remmen extra aandacht—veilig op pad!
LEZ Frankrijk: je Crit’Air ecovignet in 9 gemakkelijke stappen!
Op deze pagina vind je een handige gebruiksaanwijzing om het Franse ecovignet te bestellen.
Waar en wanneer is het druk op de weg in Italië?
De schoolvakanties zijn traditioneel de periodes dat we massaal op vakantie gaan. Veel Belgen blijven in Europa en kiezen voor eigen vervoer. Om naar het zonnige Italië te rijden bijvoorbeeld.