Image

Veilig naar je eindbestemming in Frankrijk met deze tips van onze wegenwachters.

Wie met de eigen auto naar Frankrijk rijdt, moet zich aan bepaalde regels houden die afwijken van wat in België van toepassing is. Onze wegenwachters vatten hieronder de belangrijkste verschillen samen. Je vindt ook een antwoord op de meest gestelde vragen. Mag je bijvoorbeeld een gps met radarverklikker gebruiken in Frankrijk?



Verkeersregels eigen aan Frankrijk

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de verkeersregels in Frankrijk en België die belangrijk zijn voor automobilisten die de grens oversteken. De opvallendste verschillen:

  1. Voorrang van rechts: In beide landen geldt in principe de regel van voorrang van rechts, maar in Frankrijk wordt deze regel strikter toegepast. In België zijn veel kruispunten gereguleerd door verkeerslichten of voorrangsborden, terwijl in Frankrijk vaak wordt verwacht dat je voorrang verleent aan verkeer van rechts, tenzij anders aangegeven.
  2. Alcoholgrens: De toegestane alcohollimiet voor beginnende bestuurders (0,2 promille) is in Frankrijk lager dan in België, waar het 0,5 promille is voor alle bestuurders. Een alcoholtester hoef je niet meer verplicht aan boord te hebben.
  3. Gebruik van lichten: In Frankrijk moet je je koplampen ook overdag gebruiken bij slecht zicht. Dit is niet altijd verplicht in België, waar het gebruik van dagrijverlichting vaak volstaat.
  4. Tram inhalen: Een tram in beweging moet je inhalen langs rechts. Links inhalen mag alleen in eenrichtingsstraten of als inhalen aan de rechterkant niet mogelijk is. Inhalen mag niet als er mensen in- of uitstappen.
  5. Fietser inhalen: Om een fietser in te halen, moet je een zijwaartse afstand laten van minimaal 1 meter in de bebouwde kom en 1,5 meter buiten de bebouwde kom.
  6. In de bergen: Op bergwegen of sterk hellende wegen moet het dalende voertuig stoppen en de andere (stijgende) wagen voorrang verlenen.
  7. Gps: Radarverklikkers of navigatietoestellen die de locatie doorgeven van vaste of mobiele radars zijn verboden. Je mag wel apparaten gebruiken die ‘helpen bij het rijden’ en die bepaalde gevarenzones aanduiden. De meeste navigatiesystemen, zoals TomTom en Waze, passen zich automatisch aan als je in Frankrijk bent.


Veiligheidsuitrusting

Zorg dat je een gevarendriehoek en een veiligheidsvest in de auto hebt. Die zijn verplicht en moeten gebruikt worden bij pech​.


Zonder stress door de péage

Veel snelwegen in Frankrijk zijn tolwegen (péage). Wie vlot en zonder stress langs de tolpoorten wil passeren, kan een tolbadge overwegen. Met zo’n tolbadge hoef je niet meer bang te zijn dat je bankkaart plots niet meer werkt want de controle gebeurt draadloos en de slagbomen gaan automatisch open. Bovendien kun je een aparte tolpoort gebruiken waar je tijdens de zomermaanden doorgaans niet of veel minder lang aanschuift. Bestel je tolbadge helemaal gratis via Touring.

Frankrijk
Met een tolbadge hoef je niet aan te schuiven en kun je aan de speciale tolpoorten links gewoon doorrijden.


Pech op de snelweg in Frankrijk? Bel 17

Anders dan in België, kun je Touring Pechbijstand niet rechtstreeks inschakelen mocht je deze zomer pech hebben langs de snelweg in Frankrijk. Buitenlandse pechverhelpers mogen namelijk de snelweg niet op. Bovendien mag er langs de Franse snelwegen niet gesleuteld worden aan voertuigen. Gestrande voertuigen moeten dus gesleept worden.

Bel meteen naar 17, het nummer van de politiediensten. Zij zorgen ervoor dat je voertuig naar de dichtstbijzijnde bergplaats gesleept wordt. Bel je uit gewoonte toch naar Touring, dan zal de centrale uiteraard assisteren en alvast een dossier aanmaken. Zodra het voertuig gesleept is en duidelijk wordt wat er precies aan de hand is, schiet Touring in actie.

Goed om te weten: bij pech op de snelweg in Frankrijk hoef je de lokale sleepdiensten niet te betalen, want Touring heeft met hen een regeling getroffen zodat zij rechtstreeks vergoed worden.