Image
Tanken
Met de auto op vakantie naar het buitenland? Enkele gouden tips om flink te besparen op de brandstofkosten.

Tijdens een autovakantie tankt de Belg  gemiddeld 5 tot 6 keer:

 • twee keer op de heenreis
 • één keer ter plaatse
 • twee keer op de terugweg

Vijf tankbeurten vertegenwoordigen een belangrijk deel van het vakantiebudget. Brandstofprijzen kunnen in sommige Europese landen enorm verschillen. We hebben een vergelijking gemaakt met de brandstofprijzen in België.

 

Eurosuper: vermijd Nederland en Italië!

De top 3 van de duurste landen voor brandstofverbruik vormen Nederland, Italië en Noorwegen:

 • Nederland: tot gemiddeld 19% duurder per liter in vergelijking met België!
 • Italië: 12% duurder.
 • Noorwegen: respectievelijk 11%  (loodvrij 95) en 7,5 % meer (loodvrij 98).

De goedkoopste landen wat betreft een liter brandstof zijn Polen, Bulgarije, Bosnië, Macedonië en Andorra. De gemiddelde prijs kan tussen 23% en 25% goedkoper zijn dan bij ons. Maar die landen zijn misschien niet opgenomen in jouw reisroute …

 

Diesel: vermijd Zwitserland en Italië

De 5 duurste landen wat betreft diesel zijn:

 • Zweden en Zwitserland staan op gelijke voet en zijn 10% duurder dan bij ons.
 • Gevolgd door Noorwegen (+9%), Italië (+8,6%) en het Verenigd Koninkrijk.

De goedkoopste diesel tank je in Macedonië, Andorra en Litouwen (-30% tot -36%).

Ons advies: is je eindbestemming Zwitserland of Italië is en rijdt je auto op diesel, dan raden we je aan om in Duitsland te tanken. Je moet je er wel van bewust zijn dat het verschil kleiner is geworden, aangezien de Belgische regering enkele maanden geleden de brandstofaccijnzen heeft verhoogd.

 

Frankrijk is dit jaar goedkoper dan België

Frankrijk is één van de favoriete bestemmingen van de Belgische reiziger, als eindbestemming of doorreisland. De gemiddelde brandstofprijs is 0,7% goedkoper dan bij ons. Diesel is 5% goedkoper. Brandstof is dus minder duur in Frankrijk dan in België. Maar het is opletten geblazen, want vorig jaar was de situatie net andersom!

 

Tanken in Luxemburg is een must

Luxemburg blijft het voordeligste land om te tanken. Eurosuper is er 16% goedkoper dan in België. En voor diesel betaal je tot 24% minder!

Maar geduld is een deugd … Je zal lange files moeten trotseren voor je aan de beurt bent in het tankstation. Tijdens het hoogseizoen kan je er makkelijk 45 minuten verliezen

 

Volg deze 3 tips van Touring

 1. Informeer je voor je vertrek en selecteer tankstations die zich net buiten je reisroute bevinden m.a.w. buiten de hoofd- en snelwegen.  Over het algemeen is de gemiddelde prijs er goedkoper. Denk er wel aan dat die kleinere tankstations meestal alleen overdag open zijn.
 2. In grensgebieden krijg je vaak te maken met een kleine prijzenoorlog tussen de buurlanden onderling. Vergelijk!  
 3. Surf voor meer informatie naar onze website: je vindt er een overzicht van de brandstofprijzen in Europa die dagelijks geüpdatet worden.
Deel deze inhoud