Image
Bagage en handbagage
Ruimbagage en handbagage, het zijn twee verschillende dingen voor wie met het vliegtuig reist. Maar wat zijn de regels qua omvang en gewicht? Een overzicht.

Koffers en handbagage, het is altijd een beetje zoeken wat we waar stoppen. Maar de belangrijkste vragen gaan over de omvang van onze bagage en hoeveel die mag wegen. We zetten alle feiten hieronder op een rij.

Afmetingen handbagage

De IATA (International Air Transport Association) propageert sinds de zomer van 2015 deze maximale afmetingen: 55 cm breed/hoog X 35 cm hoog/breed X 20 cm diep. Met deze afmetingen zou je handbagage moeten passen in alle vliegtuigen met een minimale capaciteit van 120 passagiers, zelfs als alle zitjes zijn ingenomen.

Maar die richtlijn is helaas niet bindend waardoor sommige maatschappijen alsnog jouw handbagage naar het bagageruim kunnen verplaatsen. Check de reglementen dus vooraf bij jouw luchtvaartmaatschappij om onaangename verrassingen bij het inchecken te vermijden.

Niet onbelangrijk: bij sommige maatschappijen wordt ook iets grotere handbagage dan voorgeschreven door de IATA toegelaten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Brussels Airlines: 55 cm breed/hoog X 40 cm hoog/breed X 23 cm diep.

Het gewicht

Over de omvang van de koffers die in het ruim meereizen – de zogeheten ‘checked bagage’ – zijn er geen eensluidende internationale afspraken. De beperkingen worden echter bepaald door het gewicht. Zo mogen koffers die in het ruim meereizen doorgaans 20 tot 30 kg wegen al is 23 kg een goede richtlijn.

Wie in businessclass of first class vliegt, mag tot 32 kg per koffer meenemen. Bij economy reizigers wordt doorgaans 1 koffer toegelaten en moet bijbetaald worden voor bijkomende bagage. De 32 kg is de algemene bovengrens die geldt binnen de EU en de VS.

Voor handbagage lopen de toegestane gewichten ver uiteen. Met 7 kg neem je weinig risico maar doorgaans mag je tot 12 kg meenemen, weliswaar het zogeheten ‘persoonlijk item’ inclusief (zie hierna). Wie in businessclass reist, mag doorgaans nog wat extra kilo’s mee aan boord nemen. Ook hier geldt: vooraf checken bij de luchtvaartmaatschappij van jouw keuze.

Wat is een persoonlijk item?

Naast de handbagage is het ook toegestaan om één persoonlijk item mee te nemen: een cameratas, een handtas, aktetas of laptopkoffer. Winkelzakjes worden vaak oogluikend toegelaten maar je bergt ze toch beter op in je handbagage of je persoonlijke item. Opgelet evenwel: bij Ryanair en EasyJet mag handbagage (met uitzondering van het persoonlijke item) niet meer gratis mee in de cabine. Twee opties: je betaalt een kleine toeslag of je laat je handbagage gratis in het ruim plaatsen.

Afmetingen of gewicht overschreden?

Als je thuis incheckt en enkel met handbagage reist en bijgevolg niet langs de check-in moet, hou er dan rekening mee dat je ook aan de gate nog kunt gecontroleerd worden. Te zware en/of te grote handbagage kan daar naar het ruim worden verwezen en in uitzonderlijke gevallen kan er een extra kost aangerekend worden die ter plekke én onmiddellijk dient betaald te worden.

Wat mag mee en wat niet?

Om veiligheidsredenen mag je niet zomaar alles meenemen aan boord noch in je bagage die je incheckt. Check dit overzicht of surf naar de website van Brussels Airport voor een gedetailleerde lijst met items die je al dan niet mag meenemen tijdens je vliegreis.

Opgelet als je draagbare toestellen meeneemt die werken op lithiumbatterijen. De precieze regels zijn afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt maar in de regel mogen dergelijke toestellen niet ingecheckt worden en moeten ze dus meereizen in de handbagage. Op die manier kan er snel en efficiënt ingegrepen worden, mocht er zich een incident voordoen.

Deel deze inhoud