Calabrië, in de tip van de Italiaanse laars, is nog niet aangetast door het massatoerisme maar heeft alles in huis om een favoriete bestemming te worden.
Italië heeft echt alles in huis om vakantiegangers te charmeren, ongeacht het seizoen of de lengte van je verblijf. Het lijstje vakantie-ideeën is onuitputtelijk. Calabrië bijvoorbeeld is een nog tamelijk onbekende en weinig bezochte bestemming, maar blijkt een bijzonder aangename verrassing.
Calabrië bevindt zich in de tip van de laars van Italië en wordt in het noorden begrensd door de regio Basilicata, in het westen door de Tyrreense Zee en in het oosten door de Ionisch Zee. De regio bestaat uit vijf provincies, die dezelfde naam dragen als hun hoofdstad: Catanzaro, Cosenza, Crotone, Reggio Calabria en Vibo Valentia.
De snelste manier om Calabrië te bereiken, is met het vliegtuig. De rechtstreekse vlucht vanuit Charleroi duurt niet langer dan 2,5 uur. En omdat je ‘s morgens opstijgt, ben je nog voor de middag op je bestemming.
Een zalig klimaat
Het is herfst als we opstijgen in Charleroi. Maar van zodra we aankomen op onze bestemming gaat onze jas uit en zoeken we tevergeefs naar de zonnebril die we thuis vergeten zijn. Nog voor de middag maken we kennis met Crotone, hoofdstad(je) van de gelijknamige provincie.
Wat meteen opvalt, zijn de ongerepte stranden en de afwezigheid van (overvolle) parkings, schreeuwerige reclameborden en fastfoodketens. Op de promenade spelen een paar kinderen, op het strand waagt een groepje jongeren zich aan beachvolley. Het is op deze plek dat Pythagoras neerstreek, lang voor de opkomst van het Romeinse Rijk. In deze regio is het Griekse verleden dan ook nog tastbaar aanwezig, en dat alleen al maakt deze plek zo bijzonder.
Regionale keuken
In Calabrië ligt de authenticiteit van de lokale ingrediënten aan de basis van de regionale keuken. Anders gezegd: hier bepalen de boeren, vissers en herders wat de pot schaft. Maar vergis je niet, er wordt heel creatief omgesprongen met de Calabrische tradities. Fijnproevers zullen de sterrenrestaurants weten te appreciëren, terwijl in de niet gequoteerde restaurants de regionale ingrediënten en eenvoudige bereidingen de hoofdrol opeisen.
We gaan lunchen in een van de betere visrestaurants van Crotone. We schuiven aan in korte mouwen, maar de andere klanten hebben zich piekfijn uitgedost. Het is zondag en veel mensen zijn met de kroost op stap. ‘La famiglia è importante.’ Het levert hartverwarmende taferelen op, zowel aan tafel als op de promenade langs het strand. Het lekkerste uit de zee, eenvoudig bereid met ingrediënten uit de regio. De eigenaar van het restaurant serveert er trots een aantal regionale wijntjes bij.
Het fort van Le Castella
Later op de dag bezoeken we Le Castella, een kustdorpje met een fort op een schiereiland als toeristische troef. Het werd gebouwd in de 15de eeuw op fundamenten uit de Magna Graecia-periode (omstreeks 400 v. Chr.). Ooit was het een toevluchtsoord voor Hannibal en in de loop der jaren is het door bijna alle naburige volkeren aangevallen. De terrasjes langs de kade zitten afgeladen vol. En een uurtje later weten we ook waarom: de zonsondergang is hier prachtig.
Nationaal Park Sila
De dag nadien rijden we naar het Nationaal Park Sila. Een trip van 100 km dwars door een prachtig landschap, ongerept en oneindig bebost. We gaan op pad met een elektrische mountainbike. Onder begeleiding van een ranger, want over de lokale flora valt best wel wat te vertellen. De gevreesde valpartij voltrekt zich tijdens een steile afdaling, maar de natuurpracht blijkt meer dan een pleister op onze schaafwonden.
Daarna gaan we wandelen in de Biogenetic Natural Reserve in Fallistro, een natuurreservaat dat is opgericht als studie- en behoudsgebied van de lariks. Er staan 58 exemplaren die dateren uit 1620-1650 en intussen een indrukwekkende hoogte hebben bereikt. Deze zogeheten ‘giganti’ zijn de omweg waard.
Betoverende dorpjes
Op dag drie begeven we ons naar Tropea, het toeristische centrum van Calabrië. Elk jaar verwelkomt dit stadje zo’n 2 miljoen toeristen. Het zijn voornamelijk de Italianen zelf die zich hier te goed komen doen aan de zon, het strand en het glasheldere water van de Tyrreense Zee.
Een tachtigtal km zuidelijker maken we kennis met het pittoreske Scilla, een van de mooiste dorpjes van Italië. Het impostante kasteel van Ruffo was ooit de residentie van het adellijke geslacht Ruffo di Calabria, de voorouders van onze koningin Paola.
We sluiten onze korte trip door Calabrië af in het stadje Pizzo, een onvergetelijke plek. Het dorp is opgetrokken uit kleine steile straatjes die tal van gezellige pleintjes met elkaar verbinden. Om de benen te sparen, laten we ons rondrijden met een Italiaanse tuk-tuk. We bezoeken onder meer Castello Murat, het kasteel van Joachim Murat, de voormalige Koning van Napels en schoonbroer van Napoleon Bonaparte.
We kunnen Pizzo niet verlaten zonder de beroemde Tartufo di Pizzo te proeven en te kijken hoe die gemaakt wordt. We bestellen er een diepzwarte koffie bij en genieten nog een laatste keer van de zonovergoten terrasjes en de glimlach van de sympathieke Calabrezen.
Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om er even tussenuit te gaan? Dan is de officiële website van Calabrië een uitstekende bron van inspiratie.
Vertrek met een gerust hart op reis
Met de tijdelijke bijstandsformule Touring Explore geniet je wereldwijde dekking vanaf € 10/persoon per reis. Ontdek ook onze formules voor wereldwijde reisbijstand en onze annulatieverzekeringen.
Meest recente artikelen
Een geslaagde herfstvakantie voor snelle beslissers
Les vacances d'automne arrivent et vous n'avez encore rien prévu? Les possibilités ne manquent pas. Trouvez de l’inspiration grâce ces conseils pour des sorties près de chez vous ou un peu plus loin.
Halloween 2024 in eigen land: van gezellig tot angstaanjagend
Halloween is in België uitgegroeid tot een groots evenement met activiteiten voor alle leeftijden. Van pretparken in halloweenstijl tot huiveringwekkende wandelingen en spookachtige kastelen, er is voor elk wat wils. Ontdek de leukste bestemmingen en beleef een onvergetelijke Halloween!
Touring autozoektochten
Ken je streek is een nieuwe rubriek in Touring Magazine. Leer België beter kennen via onze quizvragen hieronder.
De Brabantse Kouters: stille, eeuwenoude landschappen
De Brabantse Kouters vormen een rustige regio in het noordwesten van Vlaams-Brabant. Onze route voert je door een gevarieerd landschap, met stops bij een aantal beroemde brouwerijen.
Een tweedehands auto kopen: waarop moet je letten?
Acheter une voiture, qu'elle soit neuve ou d'occasion, n'est pas une mince affaire. Voici quelques pistes et conseils pour bien choisir.
Een tweedehands elektrische auto kopen: hoe maak je de juiste keuze?
Autonomie, état de la batterie, recharge... Tout ce à quoi vous devez penser avant d'acheter une voiture électrique d'occasion.