Image
coronavirus en automobilist
Rijbewijs, technische keuring, ... heel wat regels met betrekking tot onze auto worden beïnvloed door het coronavirus. Tijd om de balans op te maken.


Hoewel ze minder strikt zijn dan tijdens de eerste golf van het coronavirus in maart, hebben de regels met betrekking tot autogerelateerde diensten en bedrijven wel degelijk een aantal gevolgen. Wat moet je onthouden? Een kort overzichtje wat betreft het rijbewijs, de technische keuring en de garages.


Rijbewijs

Hier merken we eigenlijk geen grote verschillen tussen de drie Gewesten: alles staat on hold!


In het kader van de strengere maatregelen tegen het coronavirus waartoe de federale overheid besloten heeft, werd de rijopleiding opgeschort en moesten de examencentra hun deuren sluiten. Rijcursussen en rijexamens worden in het ministerieel besluit van 1 november 2020 over noodmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan immers niet beschouwd als essentiële activiteiten.


De einddatum van deze maatregel is momenteel nog niet bekend. De modaliteiten voor het hervatten van de activiteit en het herschikken van de afspraken zullen binnenkort gecommuniceerd worden.


De bevoegde instanties hadden al besloten om de geldigheid van de examens te verlengen tot 31 mei 2021. Momenteel overleggen de drie Gewesten en de federale regering echter over een bijkomende verlenging. Voor meer informatie kan je best rechtstreeks naar de sites van de Gewesten gaan, voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Coronavirus permis de conduire


Autokeuring

In tegenstelling tot de eerste coronagolf blijven de technische controlecentra dit keer wel open, in de drie Gewesten. Maar hou er wel rekening mee dat je absoluut een afspraak moet maken! Voor meer informatie verwijzen we je graag naar de websites van de verschillende instanties. Meer bepaald: voor Vlaanderen, voor Wallonië (AIBV en Autosécurité) en voor Brussel (Autocontrole en La Sécurité Automobile).

Coronavirus contrôle technique


Onderhoud, herstellingen en banden

In tegenstelling tot wat er in maart gebeurde, tijdens de eerste golf van het coronavirus, blijven de garages gewoon open. In maart was er enkel sprake van dringende herstellingen, maar dit najaar zijn er geen beperkingen. Het is dus niet verboden om naar je garagist te gaan, of het nu gaat om een herstelling, een onderhoud of om je banden te laten vervangen.

Pneus hiver


Al dien je uiteraard wel een aantal regels te respecteren. Zo zal je vooraf een afspraak moeten maken met je garagist/bandenspecialist en mag je de werkplaats of de winkel niet betreden. Maar je mag in deze tijd van het jaar dus wel degelijk winterbanden op je auto laten monteren ter vervanging van je zomerbanden.

Gratis jaarlijkse check-up van je auto

Wist je dat je met de Touring Move On bijstandsformule recht hebt op een gratis jaarlijkse check-up? Onze wegenwachter controleert jouw voertuig op een aantal essentiële zaken, zoals de staat van de banden, de accu en het oliepeil. Zo kan jij weer gerust op weg.

Deel deze inhoud