De mooiste eindejaarbestemmingen in eigen land

03/12/2018
Belgique_fin_d_annee_Belgie_eindejaar

Door Bart De Landtsheer

Het is donker en koud, maar hier en daar worden hartverwarmende evenementen georganiseerd. Sommige steden en dorpen kijken verder dan de klassieke kerstmarkten en laten het extra fonkelen na zonsondergang. 8 inspirerende tips!

Steeds meer steden pakken naast de traditionele kerstmarkten uit met tal van alternatieve evenementen. Avondwandelingen, lichtfestivals, multimedia spektakels, enzovoorts. Wie het niet zo begrepen heeft op drukke kerstmarkten, vindt in het onderstaande lijstje misschien wel inspiratie voor een leuke uitstap.

 

1. De Kleine Prins ontdekt Knokke-Heist

Knokke-Heist pakt dit jaar voor het eerst uit met een eigen lichtfestival: 8 internationaal gerenommeerde kunstenaars laten letterlijk hun licht schijnen op de belevingswereld van De Kleine Prins. Je kan de lichtinstallaties bewonderen langs een interactief parcours van drie kilometer maar ook buiten dat parcours zal De Kleine Prins in het straatbeeld opduiken. Het lichtfestival loopt van 8 december tot en met 6 januari 2019, telkens van 17 tot 22 uur (agenda).

 

2. Tweede lichtwandeling in Bergen

Voor het tweede jaar op rij organiseert Bergen tijdens ‘Mons Coeur en Neige’ (7 tot 31 december) een lichtwandeling voor iedereen. Plaats van afspraak: Place Louise op 21 december vanaf 17.30 uur. Er is slechts één voorwaarde: iets meebrengen dat licht geeft…

 

3. Chinese lichtjes in de ZOO

Elk jaar een tikkeltje mooier lijkt de teneur te zijn van de China Light ZOO. Dit jaar vertelt het lichtfestival het verhaal van de Lotusprinses en haar geliefde. Reserveren vooraf is een goed idee zodat de organisatoren ervoor kunnen zorgen dat het voor de bezoeker nooit té druk wordt. Het evenement loopt van 30 november tot en met 13 januari 2019.

 

4. In Gent brandt het sfeerlicht al 20 jaar

Gent startte in 1998 al met een lichtplan maar de lichtaccenten in de stad worden elk jaar mooier. Ontdek Gent op een andere manier en onderneem de Lichtplanwandeling. Opgelet evenwel: om middernacht gaat het sfeerlicht uit en floept de gewone straatverlichting weer aan.

 

5. Tunnel met 232.500 lichtjes in Oostende

Ook dit jaar wordt de Adolf Buylstraat weer overkapt met een heuse lichttunnel. De show met de 232.500 lichtjes is vanaf 30 november vier keer per dag te zien: elk uur vanaf 16.45 uur. Je kunt de lichttunnel bewonderen tot en met 6 januari 2019.

 

6. Het noorderlicht betovert Brussel

Waar? Ter hoogte van de binnenplaats van het stadhuis. ‘Northern lights’ is een van de vele lichtinstallaties waarmee Brussel tijdens Winter Pret uitpakt. Twee andere hoogtepunten zijn de Sint-Katelijnekerk en Casino Viage die door middel van ‘videomapping’ een spectaculaire aanblik krijgen. Check de website voor alle details.

 

7. Brugge opent het eerste digitale ijsmuseum

Combineer je passage aan de Wintermarkt (nog tot 1 januari 2019) met een bezoek aan het spectaculaire IJssculpturenfestival (nog tot 6 januari 2019) aan het station van Brugge. Dompel jezelf onder in het allereerste digitale ijsmuseum ter wereld, bloklettert de stad. 40 artiesten, 3000 ijsblokken, 100 projecties én een LED-muur van 523m2 staan garant voor een onvergetelijke ervaring. Vergeet je dikke jas en handschoenen niet!

 

8. De Kerstklokkenluiders redden Kerstmis

Luc Petit en Michel Teheux pakken in Doornik, Marche-en-Famenne en Brussel uit met een unieke audiovisuele vertoning: ‘De Kerstklokkenluiders’. Het spektakel vindt telkens plaats in een grote kerk of kathedraal (Doornik) en staat garant voor 45 minuten topentertainment. Agenda: van 14 tot 19 december in Doornik, van 26 tot 29 december in Marche-en-Famenne en van 2 tot 5 januari in Brussel.

Bart De Landtsheer

Bart De Landtsheer

Bart de Landtsheer trekt al meer dan 30 jaar naar de mooiste bestemmingen ver weg of dichtbij. Geniet mee van zijn inspirerende reisverhalen.

Ook door Bart De Landtsheer: Citytrip gepland? Vergeet deze 7 items niet! | 5 last minute tips voor een leuke paasvakantie | Vliegreizen: wat je moet weten over je (hand)bagage | De beste stoel in het vliegtuig regelen: 5 tips! | Vliegtuig gemist? Dit zijn je rechten (en plichten)! | Meer info...

Verwante inhoud