Image

Nog op zoek naar een weekendje of midweek aan zee? Trek eens naar De Panne.

Onze kust is goed voor meer dan een derde van alle toeristische overnachtingen in Vlaanderen. Het aanbod aan campings, hotels, huurhuizen en appartementen is er dan ook enorm. Kan je daar origineel logies in vinden? Wél dus, in De Panne.


Omdat onze kustlijn niet zo gek lang is – pakweg 70 km – is het logisch dat je er zelden of nooit accommodatie vindt in the middle of nowhere. Onze kust is eerder volgebouwd met grote appartementencomplexen die drummen om een plaatsje aan de dijk. Maar het is niet omdat je appartement deel uitmaakt van een ‘blok’ dat je er geen unieke beleving kan ervaren. Dat ondervonden wij bij Soul for Sea.


Unieke ligging in De Panne

Even situeren: we bevinden ons in De Panne, de meest zuidelijke badplaats aan onze kust. En in de Panne zitten we in een van de laatste appartementsblokken richting Frankrijk, de Dunepanne.

Appartementsblok de Dunepanne grenst aan de duinen. - Copyright: Johannes Vande Voorde


Eigenlijk gaat het om drie gebouwen die stuk voor stuk een opknapbeurt kregen, waardoor ze beter integreren in het duinenlandschap. Ze delen samen een gemeenschappelijk openluchtzwembad dat tijdens de zomermaanden verwarmd wordt. Maar dé grote troef van het appartementencomplex is de ligging.

Weg van het centrum van De Panne, ligt onze ‘blok’ net achter de duinen, of moeten we zeggen in de duinen? Want dat is de indruk die je krijgt als je vanop het westelijke terras naar de zee kijkt. Hier geen drukke dijk of gocarts voor je deur. Neen, de enige menselijke aanwezigheid zijn wandelaars (vaak met hond) en strandzeilers – we verblijven hier in putteke winter.


Appartement met zon rondom

Het appartement waarin we verblijven in De Panne is overigens een samenvoeging van twee units. Het werd stijlvol gerenoveerd en ingericht, en biedt nu drie slaapkamers, twee badkamers, een ruime woon/eetkamer en een volledig ingerichte, open keuken.


Unieke bonus: maar liefst drie terrassen die elk op hun beurt uitgeven op de ochtend-, middag- en avondzon. Een keer de zon helemaal is ondergegaan en het zicht op zee verandert in een zwart gat, zorgt een open haard op bio-ethanol voor gezelligheid en wat extra warmte.

De Panne appartement open haard
Een open haard op bio-ethanol zorgt voor gezelligheid en warmte. Copyright: Johannes Vande Voorde


Zoals aangehaald verbleven wij hier tijdens de wisselvallige januarimaand van 2023. We hadden het geluk dat het ochtendgrijs in de namiddag telkens veranderde in een blauwe hemel. Ideaal om De Panne en omgeving al wandelend te ontdekken – voor een fietstocht stond de wind te strak. En al wandelend ontdek je een tweede troef van de locatie: Dunepanne ligt niet enkel in de duinen, vlak bij het strand, het is ook gelegen aan de toegangspoort van natuurreservaat De Westhoek.


Natuurreservaat De Westhoek

De Westhoek is het oudste natuurreservaat van België en is ongeveer 345 hectare groot. Het omvat polderlandschap, bos en strand, maar is vooral bekend om zijn verscheidenheid aan duinen. Want de ene duin is duidelijk de andere niet: zeereepduinen, loopduinen, paraboolduinen, grijze en blonde duinen, ze bestaan allemaal. En ze bieden plaats aan 400 verschillende soorten planten, tal van vogelsoorten én konikpaarden en schotse hooglanders. Die laatste vind je in specifieke begrazingsblokken, waar ze meewerken aan het natuurbeheer.


In het natuurreservaat volg je verschillende paden met namen als Ligusterpad, Helmpad en Grenspad, om uiteindelijk weer op het strand uit te komen. Van daaruit wandel je met de wind in de rug weer naar De Panne. De trip is amper 6 kilometer lang, maar vergis je niet. Wandelen door mul duinenzand vreet net iets meer energie en tijd dan je gewoon bent. Een gewaarschuwd wandelaar is er twee waard.


Kunstwerken spotten in De Panne

De Panne zelf biedt uiteraard ook de nodige ontspanning. Wandel eens langs de kunstwerken Christophorus, De Drie Wijsneuzen en de gigantische octopus met als naam “Touching To Sea You Through Our Extremities”.

De Drie Wijsneuzen. Copyright: Johannes Vande Voorde


Struin door de Duinkerke-, Nieuwpoort- en Zeelaan, koop wat lekkers bij de traiteurs of schuif aan tafel in een van de restaurants. Let wel, tijdens de wintermaanden zijn de openingsuren beperkter en is de informatie die je online vindt niet altijd even accuraat. Een telefoontje biedt buiten het seizoen meer zekerheid.

Toch vinden we een verblijf buiten het toeristische zomerseizoen een aanrader. Toegegeven, je moet wat geluk hebben met het weer, maar warm ingeduffeld de wind trotseren op het strand en in de duinen, daar kan niks aan tippen. Koppel dat aan een verblijf in een appartement als Soul for Sea, en je komt vanzelf weer op rust. Tijdens een midweek of weekend.


Geniet in alle rust van je uitstap

Een probleem op weg naar je bestemming? Onze wegenwachters helpen jou dag en nacht, overal in België en zelfs binnen een straal van 100 km buiten onze grenzen!


Nog op zoek naar ideetjes? Bekijk onze lijst met originele verblijven?