Image
Zuid-Tirol
Partnerinfo: Zuid-Tirol is de ultieme bestemming voor de actieve vakantieganger die van de bergen houdt.


Zuid-Tirol is tijdens de zomermaanden de bestemming bij uitstek voor actieve en sportieve vakantiegangers. Vooral fervente wandelaars en fietsers komen hier stevig aan hun trekken maar er is ook een breed aanbod aan activiteiten voor de meer recreatieve sporter/vakantieganger.


Zuid-Tirol is in alle seizoenen een topbestemming voor actieve en sportieve vakantiegangers die graag in de bergen en valleien gaan fietsen, wandelen of klimmen. Met de onderstaande suggesties wordt het wel héél lastig om deze zomer ‘in je kot’ te blijven!

Zuid-Tirol Dolomieten
© Oleh_Slobodeniuk/ E+ / via Getty Images


Wandel- en klimparadijs

De berglucht roept, en hoé! Meer dan 16.000 kilometer gemarkeerde, natuurlijke wandelpaden lopen door het contrastrijke landschap van Zuid-Tirol, waaronder themaroutes, meerdaagse tochten en hoog-alpiene bergpaden.


Bergbeklimmers zullen het beamen: de Dolomieten zijn de mooiste bergen ter wereld. Geoefende wandelaars zullen dat bevestigen als zij de 10 etappes van de Geotrail hebben afgelegd. Je hoeft uiteraard niet álle etappes af te leggen om de natuurpracht van de Dolomieten in jou op te nemen.

© Creativaimage/ E+ / via Getty Images


Toch een beetje té? Geen nood, de bergen nodigen ook uit tot minder vermoeiende klimexcursies. Zowel experts als beginners komen aan hun trekken op de zogeheten ‘Klettersteigen’ (vie ferrate), onderverdeeld in verschillende moeilijkheidsgraden zodat er voor elke conditie wel een passend klimtraject is.


Eveneens een aanrader in Zuid-Tirol: het Dolomites Without Borders traject, een wandelroute op grote hoogte met maar liefst 12 Klettersteigen. De route overspant de gebieden van de Cadore en het Hochpustertal, het gebied van de Drei Zinnen, tot aan het Tiroler Gailtal.


Wie zonder klimwerk de regio wil ontdekken, kan deze bijzonder mooie rondwandeling overwegen. De tocht leidt naar de Weißhornberg, met een adembenemend uitzicht op de Bletterbachschluchtkloof en de Lahnerwiesen-bergweiden.


En wandelaars die er maar niet genoeg van kunnen krijgen, moeten beslist de Meraner Höhenweg hoog op hun bucketlist zetten. De circa 100 kilometer lange rondwandeling wordt beschouwd als een van de mooiste wandelroutes in de Alpen.


Fietsen voor elk type conditie

Zuid-Tirol telt 600 kilometer afwisselende fietsroutes. Mountainbikers komen vooral in de Dolomieten en in het Vinschgaudal aan hun trekken dankzij de vele goed gemarkeerde trails. Maar wie een minder inspannende vakantie voor ogen heeft, kan in de dalen terecht. Check de mooie panoramische route in de Venostavallei die onder meer een prachtig zicht garandeert op de marmergroeves in de regio.


Ook mooi zijn het traject Castelfeder-Bolzano-Valle Isarco en de meer avontuurlijke Hasl-Wieben mountainbiketocht dwars door de bossen in het Vinschgaudal of de Sella Ronda MTB-tour. Deze Sella Ronda is overigens een van de mooiste en populairste tochten in de Alpen en je kan die op verschillende manieren afleggen. Wie er onderweg wat hoekjes wil afsnijden, kan hier en daar gebruikmaken van een kabelbaan. Want het moet gezegd: de volledige Sella Ronda voltooien, is best een pittige aangelegenheid. Maar de ervaring is onvergetelijk.


48 haarspeldbochten, wie durft?

De Stelvio Tour loopt van de 920 m hoge Prato naar het Stilfserjoch (2.758 m) en is een echte wielerklassieker. Niet alleen omwille van de te overbruggen afstand van 25 km en de meer dan 1.800 hoogtemeters, maar vooral vanwege de 48 fotogenieke haarspeldbochten. Absolute aanrader voor de fervente wielertoerist die er de kuiten voor heeft.


Meer van dat? Klim naar de Jaufenpas, een pas die het Passeierdal verbindt met de Valle Isarco en een van de kortste verbindingen is tussen Merano en Vipiteno.


Goed om weten tenslotte is dat Zuid-Tirol ook autoloze fietsdagen garandeert. Dat is onder meer het geval op 28 augustus voor wie de Stelvio op wil, of op 19 september op de Mendelpas nabij Bolzano.


Zuid-Tirol in een notendop

Oppervlakte: 7.400 km2
Aantal inwoners: 521.000
Hoofdstad: Bolzano
Info: www.suedtirol.info/nl
Facebookprofiel: facebook.com/visitsouthtyrol
Instagramprofiel: instagram.com/visitsouthtyrol/
YouTubekanaal: youtube.com/user/suedtirolinfo

Zuid-Tirol
© a_Taiga / iStock / via Getty Images
Deel deze inhoud