Image
Zuid-Tirol

Partenerinfo: Zuid-Tirol combineert het beste van de bergen met het mediterrane la dolce vita.


Zuid-Tirol is een verrassende bestemming ver weg van de overvolle stranden en drukke zwembaden. Hier spelen andere troeven: de indrukwekkende Dolomieten, het milde klimaat, een gevarieerd aanbod openluchtactiviteiten en het beste van de Italiaanse keuken in je glas én op je bord. La dolce vita op zijn best!


Zuid-Tirol beschikt met zijn 300 dagen zon per jaar over alle troeven van de perfecte vakantiebestemming. Gesteld evenwel dat je van de natuur houdt, van fietstochten in de bergen en/of wandelingen dwars door adembenemende valleien en wijngaarden. Voeg daar nog aan toe dat deze regio het beste van de Italiaanse keuken serveert, dat je hier heerlijk kan kuren én dat je je hier op het cultureel kruispunt bevindt waar Italiaanse en Duitse handelsreizigers elkaar in vervlogen tijden ontmoetten.


De Dolomieten, UNESCO Werelderfgoed

Zuid-Tirol - Dolomieten
© Fesus Robert Levente / iStock / via Getty Images


Toptroef in het meest noordelijke deel van Italië is de Italiaanse bergketen de Dolomieten, UNESCO Werelderfgoed omwille van zijn uniciteit. Check de spitsige Drei Zinnen (drie rotspieken), speelterrein van ervaren klimmers, het Latemarmassief met zijn fantastische panorama’s, het Sellamassief met zijn wandelroutes en – bij zonsondergang – het sprookjesachtige Rosengarten.


Natuurliefhebbers kunnen hier in maar liefst zeven natuurparken en het nationaal park Stilfserjoch hun hartje ophalen. Kortom, één vakantie zal niet volstaan om alle Zuid-Tiroolse natuurpracht langzaam tot je te laten doordringen. Wie niet weet waar beginnen, moet deze parken eens van naderbij bekijken:


Een frisse duik in het meer

Zuid-Tirol de meren
© Azgek / iStock / via Getty Images


Wie deze zomer graag nog een verkwikkende duik in het water wil nemen, kan in de omgeving van Bolzano kopje-onder gaan in de Kalterer See. Laat de naam jou niet op het verkeerde spoor zetten, want het water is absoluut niet koud; in de zomer kan het zelfs opwarmen tot 28°C en het zwemseizoen duurt nog tot september.


Behalve zwemmen is het ook heerlijk zonnebaden aan de Zuid-Tiroolse meren en je kan er ook roeien, zeilen, waterfietsen, kitesurfen en windsurfen. De ideale bestemming dus voor waterratten; inspiratie en ideeën vind je in dit overzicht.


Cultuur in de steden en dorpen

Geen gevarieerde vakantie is compleet zonder een streepje cultuur. Absolute aanrader is een bezoek aan de historische stadskern van Bolzano, de place to bewaar de Italiaanse en de Duitse cultuur voor een fascinerende cultuurmix zorgen.


Overweeg zeker een bezoek aan het Zuid-Tirools Archeologisch museum, de plek waar je oog in oog komt te staan met Ötzi. Het museum wijdt maar liefst 3 verdiepingen aan ‘de man uit het ijs’, de meer dan 5.000 jaar oude ijsmummie die buitengewoon goed bewaard is gebleven.


Eveneens een aanrader in de regio is kuurstad Merano (zie verderop) met zijn frappante tegenstellingen: palmbomen versus alpenroosjes, traditionele bergboerderijen versus moderne archictuur en het contrast tussen de wijngaarden in de valleien en de imponerende ‘drieduizenders’ op de achtergrond.


Ook niet te versmaden zijn de honderden kastelen, burchten en landgoederen die de omgeving zo schilderachtig, zelfs sprookjesachtig maken. Ga eens op bezoek in Kasteel Taufers in Campo Tures, Castel Tirolo, de kleurrijke frescoburcht Castel Roncolo (Runkelstein) of het indrukwekkende Reifenstein.


La dolce vita in je bord … en glas

Fijnproevers en lekkerbekken weten het al langer: Zuid-Tirol staat voor lekker en gezond eten. Appels, wijn en gerookt spek, het zijn maar een paar typische Zuid-Tiroolse producten. Een weetje voor foodies: Zuid-Tirol is met 25 Michelinsterren de derde meest bekroonde provincie van Italië.


Minder bekend zijn wellicht de Zuid-Tiroolse wijnen en de beste manier om ze te leren appreciëren, is een passage langs de Zuid-Tiroolse Wijnroute. Zuid-Tirol heeft overigens ook zijn eigen erkende grappa. Fan van bergkost met Italiaans raffinement en tegelijk een tikkeltje handig in de keuken? Check deze heerlijke Zuid-Tiroolse gerechten.


Uitrusten, genieten en ontspannen

Last but not least staat Zuid-Tirol bekend om zijn vele kuuroorden. Het epicentrum ligt in Merano, met zijn aanlokkelijke wellnesshotels. De regionale wellnessbehandeling die iedereen ooit eens moet proberen, is het zogeheten Zuid-Tiroolse hooibad.


Maar er zijn ook ‘krachtplaatsen’ in Zuid-Tirol en je kunt ook aan ‘bosbaden’ doen, verkwikkende en ontspannende boswandelingen. Kortom, Zuid-Tirol heeft écht wel alles in huis om elk type toerist op zijn/haar wenken te bedienen.


Zuid-Tirol in een notendop

De Dolomieten, UNESCO Werelderfgoed
© a_Taiga / iStock / via Getty Images
Deel deze inhoud