Image
Londres_brexit

Nu het Verenigd Koninkrijk uit de EU is gestapt, stellen reizigers zich vragen over hun reisplannen. Het goede nieuws: er verandert voorlopig niks, maar achter de schermen wordt druk onderhandeld over een ‘deal’ of ‘no-deal’. Dit zijn de feiten.

Het goede nieuws: er verandert tot eind dit jaar niks voor reizigers van en naar het VK. Ook voor bedrijven blijft alles bij het oude. Maar intussen wordt er druk onderhandeld over wat er na de overgangsperiode – die tot 31 december van dit jaar loopt – gaat gebeuren.

Het VK heeft al laten weten dat er gewerkt wordt aan een ambitieus partnerschap tussen de EU en het VK maar niemand kan of durft te bevestigen dat er een ‘deal’ komt. Maar ook over de ‘no deal’ wordt druk gespeculeerd. Over één ding is men het echter unaniem eens: een scheiding zonder frictie is schier onmogelijk.

Voor het zover is, zijn dit in het kort de feiten:

1. Vrij verkeer van personen, goederen en diensten gegarandeerd tot 31-12-2020.

2. Je ID-kaart blijft de ganse overgangsperiode geldig; je hebt geen visum nodig voor reizen naar Engeland, Schotland of Wales.

3. Wat jouw reisbijstand betreft, verandert er voorlopig niks. Wie van pechverhelping in Europa geniet, zal dat nog steeds kunnen want deze dekking is sowieso niet beperkt tot de landen van de EU.

4. Wat met roaming? Geen verandering tot eind dit jaar en sommige providers overwegen ernstig om ook na de overgangsperiode geen roamingkosten aan te rekenen.

5. Nog vragen? Zowel Buitenlandse Zaken als Visit Britain volgen de evolutie op de voet.

Alle details over de diverse Touring bijstandsformules vind je hier.

Deel deze inhoud