Image
auto rijden / leren rijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Je kind leren rijden betekent dat je enkele bevoorrechte momenten met hem of haar zal doorbrengen. Binnen een paar jaar zal je kind het nest verlaten, maar momenteel heeft het nog een vader- of moederkloek nodig! De kwaliteit van de rijstijl van je kind – en of hij/zij slaagt voor het praktijkexamen – ligt dus in jouw handen. Zorg er dus voor dat je er alles aan doet om dit optimaal te laten verlopen.

Via vrije begeleiding?

Opgelet, want het voorlopig rijbewijs waarmee je onder vrije begeleiding kunt leren rijden, is niet in elk gewest even lang geldig. Het zit zo:

  • In Brussel is het voorlopig rijbewijs vanaf 1 november 2018 nog maar 18 maanden geldig. Je moet er 9 maanden wachten voor je het praktijkexamen mag afleggen.
  • In Wallonië is het voorlopig rijbewijs 36 maanden geldig.
  • In Vlaanderen geldt hetzelfde als in Wallonië: 36 maanden.

Het volgende geldt voor de drie gewesten: de geldigheidsdatum begint op de dag waarop je voor je theoretisch examen geslaagd bent, en niet wanneer je je voorlopig rijbewijs gaat afhalen op het gemeentehuis. Wacht dus niet te lang!

Begeleider word je niet zomaar

Begeleider word je niet in een vingerknip. Ook hier hanteert elk gewest specifieke regels:

  • In Brussel moet je een ‘logboek’ bijhouden met al je rijervaring.
  • In Vlaanderen moet je begeleider een verplichte opleiding van 3 uur volgen aan de rijschool. Deze opleiding blijft 10 jaar geldig.
  • In Wallonië moet je voor je een voorlopig rijbewijs aanvraagt een pedagogische bijeenkomst van 3 uur volgen in een rijschool. Je kind moet dit samen met jou doen.

Tot slot moet je in het hele land aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • Ingeschreven zijn in België en een Belgische identiteitskaart hebben
  • Al minstens 8 jaar in het bezit zijn van een Belgisch of Europees rijbewijs (categorie B)
  • Het afgelopen jaar geen intrekking hebben gehad van je rijbewijs
  • Niet als begeleider vermeld staan op een ander tijdelijk rijbewijs gedurende het jaar voorafgaand aan je aanvraag. Er is een uitzondering als de nieuwe kandidaat een van je kinderen, kleinkinderen, broers en zussen, pleegkinderen of de kinderen van je wettelijk samenwonende partner is.

Goed uitgeruste en verzekerde wagen

Of je nu je eigen wagen gebruikt of een auto die je voor je kind hebt gekocht, vergeet niet om een tweede achteruitkijkspiegel te plaatsen en achteraan in de wagen een witte L op een blauwe achtergrond te hangen. Normaal gezien dekt je verzekering BA je kind tijdens het leerproces met je wagen. Maar breng je verzekeraar zeker op de hoogte om onaangename verrassingen te vermijden.

Sla geen stappen over

Begin met je kind vooruit en achteruit te leren rijden op de oprit van je garage of op een verlaten parking en ga verder met eenvoudige manoeuvres. Wanneer de basis verworven is, maak je het stapsgewijs moeilijker: rij eerst in kleine straatjes in woonwijken voor je je kind in drukker verkeer de weg op stuurt. Plan altijd je route voor je de baan op gaat, of leg eerst zelf het traject af om de valkuilen en moeilijkheden te spotten. Zo beperk je de stress en onvoorziene omstandigheden en kun je je volledig concentreren op de begeleiding.

Ontspannen en positieve houding

Stress draag je over en je kind zal zenuwachtig reageren op jouw angsten. Niet ideaal om te leren rijden! Als je denkt dat je niet rustig genoeg kunt blijven als begeleider, dan kies je mis-schien beter iemand anders.

Wees ook niet te zuinig met complimentjes wanneer je leerling vooruitgang boekt: hij of zij zal meer zelfvertrouwen krijgen en een betere chauffeur worden!

Benut alle kansen

Zorg ervoor dat je kind zoveel mogelijk kan rijden. Breng je het naar de muziekschool? Laat hem of haar dan rijden! Elke rit is een oefensessie voor het praktijkexamen.

Ontdek onze tweedehandswagens op Touring CarSelect
 


 

Je kind leren autorijden

Het is zover: je kind slaat zijn vleugels uit ... en leert autorijden. Heb je besloten om zijn of haar begeleider te zijn? Informeer je dan grondig over het leerproces vóór je hieraan begint.

Rijbewijs: welke opleidingen volgen?

Sinds de zesde staatshervorming behoort de rijopleiding tot de bevoegdheden van de Gewesten. Met als gevolg dat de manier waarop je je rijbewijs haalt enigszins anders is in de drie Gewesten. We zetten even alles op een rijtje, Gewest per Gewest …