Image
Tower Bridge Londen

In Touring Magazine #225 hebben we de mythe doorprikt: Londen is een betaalbare bestemming en dat bewijzen we aan de hand van maar liefst 40 niet te versmaden tips.

Londen heeft de reputatie een dure stad te zijn. Dat klopt voor de mensen die er wonen en/of werken maar voor toeristen biedt Londen echter voldoende troeven die deze perceptie doorprikken. Toegegeven, de luxehotels in hartje centrum zijn peperduur maar dat geldt evenzeer voor Parijs, Brussel en Amsterdam. Wie iets verder van het stadscentrum een hotel boekt, zal merken dat de hotels stelselmatig goedkoper worden. Het dichte metronetwerk, de zogeheten ‘tube’, zorgt er evenwel voor dat je nooit lang zult moeten sporen om je bestemming in de stad te bereiken. Alternatieven zijn een verblijf in een B&B, een appartement of – waarom niet – een camping.

Als je een verblijfplaats hebt gevonden en een keuze qua transport (trein, vliegtuig, boot, auto of autocar) hebt gemaakt, is het tijd om een doordachte keuze te maken uit het diverse aanbod toeristische en culturele attracties ter plaatse. En waarom niet gewoon kiezen uit het overweldigende gratis aanbod? Hieronder 40 tips die jou niet één pond lichter maken. Weliswaar met uitzondering van de culinaire tips en de kennisneming dat je tijdens jouw bezoek aan Sotheby’s beter geen al te grote armbewegingen maakt.

5 gratis musea/galerijen

Een tiental musea zijn gratis te bezoeken waaronder The British Museum, het Natural History Museum en het Science Museum. Ook nagenoeg alle galerijen (het zijn er bijna 100, nvdr), waaronder het Tate Modern en Tate Britain, zijn kosteloos te bezoeken.

 

Image
Londres

De 10 leukste markten

Naar de markt gaan is een fijne bezigheid en voor velen een aangenaam sociaal evenement. Onze 10 favoriete marktjes luisteren naar de volgende namen: Borough Market, Brick Lane, Camden Passage, Spitalfields, Portobello Road, Cabbages and Frocks, Greenwich Market, Petticoat Lane, Broadway Market en Ridley Road Market.

 

Image
Londres

5 gratis attracties

Neen, voor de London Eye moet je betalen maar als je echt geen geld wil uitgeven, kun je bijvoorbeeld een veiling bij Sotheby’s bijwonen of gaan luisteren naar de – vaak met Britse humor doorspekte – debatten in de Houses of Parliament. Ook een aanrader is de sleutelceremonie aan de Tower of London. Toegang tot de Tower is betalend maar ’s avonds, om exact 21.53 uur, gaat de Tower weer open – gratis deze keer – voor de ceremonie waarbij alle toegangspoorten een voor een worden gesloten. Opgelet evenwel, je moet op voorhand reserveren per brief als je erbij wil zijn. Ook gratis en aanraders van formaat zijn een bezoek aan de Oxo Tower en Westminster Cathedral.

 

Image
Londres

10 prachtige Parken

Londen beschikt over prachtige perfect onderhouden parken en er is altijd wel wat te doen of te zien. Ga eens wandelen en/of uitrusten in een van de volgende 10 juweeltjes: Battersea Park, Bushy Park, Hampstead Heath, Holland Park, Hyde Park, Kensington Roof Gardens, Longford River, Regent’s Park, Richmond Park en St James’s Park.

 

Image
Londres

5 keer gratis entertainment

Als alternatief voor de betalende clubs en theaters moet je je licht eens opsteken op een van de vijf volgende locaties: Barbican Centre, Southbank Centre, Covent Garden Piazza, Notting Hill Arts Club en The Old Truman Brewery. Hier is er altijd wel artistiek talent aan ’t werk en je hoeft er niet voor te betalen. Tips zijn welkom en op veel plaatsen volstaat het om ter waardering iets te nuttigen aan de bar.

 

Image
Londres

3 tips voor betaalbaar culinair genieten

Eten kun je overal maar de prijzen kunnen ver uit elkaar liggen. Wie niet teveel wil betalen maar wel lekker wil tafelen, kan het eens proberen op de volgende plaatsen: Berwick Street Market, Brockley Market en The Old Truman Brewery. Meer inspiratie nodig? Op deze website helpen ze jou graag verder.

 

Image
Londres

2 klassiekers om te eindigen

Behalve kuieren door de typische ‘Streets of London’ en winkelen in een van de vele shoppinggebieden kun je tal van typisch Londense activiteiten bijwonen. Een must is het wisselen van de wacht aan Buckingham Palace. Ook origineel – alhoewel de beelden op deze webcam dit nadrukkelijk tegenspreken – is om in navolging van The Beatles de straat over te steken op Abbey Road. Voor een optimaal effect moet je met minstens vier zijn, lang haar hebben en moet één persoon blootvoets het zebrapad trotseren. Een vijfde persoon inspireert zich op het onderstaande iconische beeld en maakt de foto.

 

Image
Londres

Praktisch

De Eurostar brengt jou rechtstreeks naar het hart van de Britse hoofdstad; met het vliegtuig kom je er ook maar dan moet je – afhankelijk van de luchthaven waar je aankomt (Heathrow, City of Southend) – toch nog een uurtje extra rekenen om het centrum te bereiken. Kan het goedkoper? Vanaf amper 29 euro (per auto, inclusief 4 passagiers) maak je de overtocht van Duinkerken naar Dover; omgerekend niet eens 7,50 euro per persoon. Vanuit Dover is het nog een kleine 2 uurtjes rijden naar Londen of een dik uur sporen per trein. Als laatste optie is er de bus. Bij Eurolines kun je kiezen uit diverse opstapplaatsen in Vlaanderen en Wallonië.

Met de trein: www.eurostar.com
Vliegen vanaf Brussel: www.brusselsairport.be
Vliegen vanaf Antwerpen: www.antwerp-airport.be
Per boot: www.dfdsseaways.nl
Per autocar: https://www.eurolines.eu/bus-network/belgium

Aanbevolen websites:
www.visitbritain.com
www.visitbritainshop.com
http://visitorshop.tfl.gov.uk
www.londontown.com
www.visitlondon.com

Deel deze inhoud