Image
Polen - Wisla - Warschau

Partnerinfo - Wat dacht je van een roadtrip door Polen? Laat je leiden door de Wisla en ontdek Polen langs de oevers van de stroom.

We starten onze roadtrip door Polen in Krakau en rijden - langs de oevers van de Wisla - onder meer naar de hoofdstad Warschau en het mythische Gdansk.

Polen Krakau
De oude stadskern van Krakau. © photo4arteu - Fotolia


Cultuurstad Krakau

Krakau heeft een gezellige oude stadskern, vol antiquairs, theesalons, theaters en kelderrestaurants. De Joodse wijk Kazimierz, met al zijn designerwinkeltjes en (muziek)cafés, ligt op wandelafstand van het hart van de stad. Neem een duik in de geschiedenis van de stad, en bezoek het kasteel of het Cracow Underground Museum. En wist je dat Krakau een van de oudste universiteiten van Europa heeft? Copernicus studeerde er, en het manuscript van zijn ‘De Revolutionibus’ wordt er bewaard in de bibliotheek.

TIP: proef Polen, en geniet van een verse krakeling van een kraampje op een straathoek.

In de buurt: het museum van het voormalige concentratiekamp Auschwitz (60 km) en de zoutmijn van Wieliczka (14 km).


Sandomierz en Kazimierz Dolny

De Wisla kronkelt doorheen het uitgestrekte platteland en buigt af bij Sandomierz, dat gebouwd is op zeven heuvels. Midden op de markt van dit middeleeuwse stadje prijkt een gotisch stadhuis met een klokkentoren.

Blik op Kazimierz Dolny vanop de heuvel.

90 km noordwaarts ligt de romantische kunstenaarsstad Kazimierz Dolny. Vanop de heuvel heb je een prachtig zicht over de mooie markt en de rivier.

TIP: de expo over juwelen van gestreepte vuursteen in het museum van Sandomierz. Deze steen komt alleen hier in Polen voor.

In de buurt van Kazimierz Dolny: Land van de holle wegen, een bosrijk wandelgebied met mooie holle wegen, en de oude renaissancistische stad Lublin.


Warschau, de hoofdstad van Polen

Geniet van de drukke steegjes van de oude stad, volledig gerenoveerd na WOII. Volg de boulevards langs de rivier in de richting van het Chopinmuseum. Neem de lift tot aan de top van het Paleis voor Cultuur en Wetenschap. Ontdek de hippe arbeiderswijk Praga. En bezoek enkele uitstekende musea: POLIN over de Joodse cultuur, het wodkamuseum en het museum van de opstand van Warschau.

TIP: in de zomer zijn er op zondag gratis openluchtconcerten in het Lazienkipark en in de groene daktuin van de universiteitsbibliotheek .

In de buurt: als je de kans hebt, pik dan een concert mee in Chopins geboortehuis in Zelazowa Wola.


Het jaar van Copernicus in Torun

In alweer een volgende bocht van de Wisla tref je een totaal andere stad, Torun. Deze gotische stad, opgetrokken uit rode baksteen, is volledig ommuurd. Hier werd in 1473 de wereldberoemde wiskundige Nicolaas Copernicus geboren. 550 jaar geleden dus, en dat is reden om in 2023 in heel Polen een Copernicusjaar te organiseren. Copernicus woonde in Torun tot zijn 10 jaar. Toen zijn vader stierf, kwam hij onder de hoede van zijn oom, de bisschop van Warmia (de merenregio in het noordoosten van Polen). Torun is in 2023 dé bestemming bij uitstek voor evenementen en expo’s over Copernicus.

TIP: bezoek het Piernik-museum, waar je zelf typische Poolse peperkoekjes kan bakken.

In de buurt: Bydgoszcz, de zusterstad van Torun, eveneens aan de Wisla.


Het mythische Gdansk

Aan de delta van de Wisla, waar de rivier uitmondt in de Oostzee, ligt de havenstad Gdansk. De trapgevels, de namen van de stadspoorten en de talloze monsterachtige waterspuwers refereren aan de andere Europese Hanzesteden.

De rijke pakhuizen langs de Wisla in Gdansk. © Mike Mareen - Fotolia


Langs de kades prijken rijke pakhuizen en de oude inmiddels iconische houten kraan. Bezoek het nieuwe Solidarnosc-museum, dat in het teken staat van de staking op de scheepswerf (1989) en de geleidelijke val van het communistisch bewind in Polen.

TIP: koop een juweel in amber als souvenir.

In de buurt: bezoek de kastelen van Malbork, Frombork en Lidzbark Warminski. Op deze plek bedacht Copernicus de theorie van het heliocentrisme, maar hij beheerde er als kanunnik ook de landgoederen.


Polen - praktisch

Je vliegt vanuit de Belgische luchthavens of vanuit Eindhoven naar bijna alle grotere Poolse steden. Van daaruit kan je verder met een huurwagen. Of je rijdt met je eigen wagen heen via de E40 en Dresden, en terug via Berlijn.

Nog meer inspiratie nodig? Check de website van de Poolse Organisatie voor Toerisme in Belgie.